WA Awards’ı Türkiye’den Aytaç Architects kazandı
World Architecture Community tarafından düzenlenen 37. WA Awards kazananları açıklandı. WA Ödülleri 22 faklı ülkeden 42 tasarımcıya verildi. Çağdaş mimariye yönelik dikkat çeken projelerin vurgulanması ve ilham kaynağı olması amacıyla gerçekleştirilen ödül töreni, 4 kategori altında toplanıyor: İnşa Edilmiş Projeler, Tasarlanmış Projeler, Öğrenci Projeleri ve İç Mimari: Uygulanmış Projeler.
Her kategoride onursal üyelerin ve kazananların oylarıyla 10 adet proje belirleniyor. Buna ek olarak topluluk üyelerinin derecelendirmesi de göz önünde bulundurularak 5 proje seçiliyor. Bu sene 37.si düzenlenen WA Ödülleri’nin Türkiye'den kazanını tasarım kategorisiyle Aytaç Architects oldu. Diğer kazanan Türk isim ise öğrenci kategorisinde yer alan Gönenç Kurpınar.
Haliç Kütüphanesi – Aytaç Architects (Golden Horn Library, İstanbul)
2005 yılında Alper Aytaç tarafından kurulan İstanbul merkezli Aytaç Arhitects, mimarlık ve araştırma pratikleri üzerine yoğunlaşıyor. Tarihi Yarımada’da tasarlanan kütüphane; İstanbul’un 7 tepesi ve Avrupa yakasında yer alan Galata Kulesi arasındaki enerji akışına odaklanıyor. Proje, Tarihi Yarımada’daki birçok anıtı içine alan eski İstanbul’un sınırlarını, şehir duvarlarını ve şehrin içindeki tepeleri İstanbul’un ana ögeleri olarak tanımlıyor.
Hareketli formuyla kütüphane; zeminle birleşen çatısı sayesinde ziyaretçilere peyzaj, yaya yolu, iç mekân ve dış mekân geçişlerinde alışılmışın dışında deneyimler sunuyor.
Mimar Sinan’ın Azapkapı Cami’sinden esinlenen Alper Aytaç, kütüphanedeki Öğrenim Merkezi’ni zemin seviyesinden yükseğe yerleştirerek şehrin yoğun gürültüsünü, iç mekândan uzak tutuyor.
Pembe Ev – 2305 Stüdyo (Vietnam)
İki kız kardeş için tasarlanan müstakil ev; açık ve yarı açık mekanlar sağlayarak modern yaşam alanları oluşturmaya odaklanıyor. Kapalılığı güvenlik ve gizlilik; genişlemeyi keşif; huzuru yaşam stili olarak yorumlayan proje, her mekânda kullanıcılarına farklı deneyimler sunuyor.
Mimar, mekânda doğrudan ve dolaylı olarak farklı bileşenlere ayrılan bölgelerde ışıklandırmayı bilinçli olarak yerleştiriyor. Materyallerle ortama sıcak bir atmosfer katarak Doğu Asya konut tipolojisinin tanıdık bir hissini yansıtıyor.
Opus – Zaha Hadid Architecture (Birleşik Arap Emirlikleri)
Dubai Kanalı üzerindeki Burj Khalifa bölgesinde yer alan Opus, yeni ME Dubai Oteli’ne ev sahipliği yapıyor. Binanın tasarımındaki doluluk ve boşluk, opaklık ve geçirgenlik; iç ve dış mekan arasındaki dengeyi yansıtıyor. Zaha Hadid’in hem dış hem iç mekân tasarımını yaptığı tek otel projesi olan Opus, 84.300 metrekarelik alana yayılan iki farklı kule olarak tasarlanıyor. Sonrasında tek bir hacme dönüşen yapı, erimiş bir küp şeklini andırıyor.
Küpün cephesi gün boyunca gökyüzünü, güneşi ve çevresindeki şehri yansıtıyor. Gece olduğunda ise boşluk, her bir cam panelin içinde ayrı ayrı kontrol edilebilen LED'lerle aydınlatılıyor.
Endemik Bitki Müzesi - Giorgi Dalalishvili
World Architecture Community, dünyanın dört bir yanından, medyanın daha az kapsadığı bölgelerden gelen katılımcılara projelerini paylaşma ve tanıtma şansı sunuyor.
Orijinler - Sajjad Navidi (Birleşik Arap Emirlikleri)
WA Awards, yılda 3 veya 4 döngü şeklinde gerçekleşiyor ve yeni döngüsü öncekinin bitiminin hemen ardından başlıyor. 38.si düzenlenecek olan WA Awards’un başvuruları 15 Temmuz 2021’de sonlanıyor.