Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak proje belirlendi!
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından organize edilen Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak proje, iki aşamalı bir açık çağrı süreciyle belirlendi. Seçici Kurul, toplam 48 başvuruyu değerlendirerek Ceren Erdem ve Bilge Kalfa'nın küratörlüğünü yaptığı "Yerebasan" isimli projeyi seçti. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, 10 Mayıs–23 Kasım 2025 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
Seçici Kurul, Melike Altınışık, N. Müge Cengizkan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Oral Göktaş ve Dr. Sait Ali Köknar’dan oluşuyordu. Kurul, ikinci değerlendirme aşamasına davet edilen ve farklı içerik ile tasarım önerileriyle öne çıkan üç proje arasından, “Yerebasan”ı tercih etti. Proje, ekolojik ve kültürel belleğin taşıyıcısı olarak toprağı bir ekosistem, doğal bir zekâ biçimi, yaşayan bir arşiv ve destekleyici bir model şeklinde ele almasıyla, daha düşünceli ve eleştirel bir mimari yaklaşımı teşvik ettiği için değerli bulundu.
Kurul, projeyi ayrıca Türkiye’den geleceğe yönelik umutları keşfetmeye rehberlik eden yenilikçi bir araştırma önerisi sunması, disiplinlerarası bir yaklaşımla derinlikli sanatçı bakışlarını harmanlaması, küresel bilgiye katkı sağlaması ve eleştirel düşünceyi tetikleyebilme gücü nedeniyle seçtiklerini açıkladı.
“Yerebasan” projesi, toprağın yaşamın, hafızanın ve bilginin kaynağı olarak taşıdığı önemi vurgulayarak geçmişle gelecek arasında bir bağ kurmayı amaçlıyor. Sergi, duyusal deneyimleri, bilimsel kayıtları, mimarlık ve sanat eserlerini bir araya getirerek zengin bir içerik sunacak. Küratörler, genellikle durağan ve göz ardı edilen bir varlık olarak görülen toprağın, geçmiş medeniyetler, ekolojik sistemler ve doğayla uyum içinde bir yaşam için barındırdığı kritik bilgileri hatırlatma görevine odaklanacak.
“Yerebasan”, toprağın hem üstündeki hem de altındaki yaşamı eşit derecede önemseyerek, yerel ve geleneksel yapı tekniklerini yeni araştırmalarla harmanlayan gelecek vizyonları ortaya koymayı hedefliyor.
Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’ndaki bu sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın himayesi ve Schüco Türkiye ile VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Venedik Bienali Başkanı Pietrangelo Buttafuoco ve 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü Carlo Ratti tarafından 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığı ve teması; Intelligens. Natural. Artificial. Collective. olarak açıklandı. Bienal 10 Mayıs–23 Kasım 2025 tarihlerinde arasında Giardini, Arsenale ve Venedik’teki çeşitli mekânlarda düzenlenecek.
Ceren Erdem
İstanbul’da yaşayan ve uluslararası birçok sergi ve yayında görev alan Ceren Erdem, çeşitli önemli sergilere küratörlük yapmıştır. Bu sergiler arasında Teyel, İlizarov (Depo İstanbul, 2023), Başka Her Şey Uzak (Dirimart, 2021), Ad Infinitum (Dirimart, 2019), Ayna (2017), Inverse Grayscale (Pasinger Fabrik, Münih, 2016), İstanbul, Tutku, Neşe, Öfke (Fondazione MAXXI, Roma, 2016), Water Knows All My Secrets (Pratt Manhattan Gallery, 2015) ve Private Matters (apexart, New York, 2014) yer almaktadır.
Erdem ayrıca Dirimart (İstanbul), Tina Kim Gallery (New York), British Council Türkiye (İstanbul) ve İstanbul Bienali’nde tam zamanlı olarak çalışmıştır. Eğitimine, Columbia Üniversitesi Modern Sanat: Eleştirel ve Küratöryel Çalışmalar Programı’nda ve Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans yaparak devam eden Erdem, lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden almıştır.
Bilge Kalfa
Berlin’de yaşayan mimar Bilge Kalfa, Berlin International University’de stüdyo yürütücüsü olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Bilge Kalfa Architecture’ın kurucusudur. Kalfa, doğal ve döngüsel malzemelere odaklanan bir uzmanlığa sahiptir ve mimari ile iç mekan tasarımından mobilya tasarımına kadar tüm süreçleri kapsayan projeler yürütmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden lisans ve yüksek lisans derecelerine sahip olan Kalfa, kadın tasarımcılardan oluşan bir kilim girişimi olan The Keep’in de ortaklarından biridir. 2010 yılında imkanmekan adlı grup projesiyle ulusal bir mimarlık ödülüne layık görülen Kalfa, eski iş ortağıyla birlikte Moda Sahnesi ve Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu gibi pek çok projeyi tamamlayarak çeşitli ödüller kazanmıştır. Tasarım anlayışını, “yaşamın bütünlüğünü fark etme çabası” olarak tanımlamaktadır.
Kaynak: İKSV