Tarihi ve yerel değerlerle yükselen kule: EY Centre
FJMT, Sidney’in en önemli noktasında şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan bir kule tasarladı. Ekip, EY Centre için güneşe göre hareket eden ahşap panellere sahip kinetik bir cephe geliştirdi. Kulede ahşaba ek olarak Avustralya’nın geçmişini yansıtan kumtaşı materyali de kullanılarak doğal bir görünüm elde edildi.
Sidney’in merkezindeki EY Centre, Avustralya’nın en merkezi konumunda yer alıyor. Kule projesi bir ofis tasarımı olmasının ötesinde bir kamusal alan tasarımı olarak şehre etki ediyor. FJMT, yapının konumunun benzersizliğini ve tarihi değerini onurlandıran bir tasarım gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Tasarımın bölgedeki diğer kulelere kıyasla daha sürdürülebilir olması ve insan ölçeğine dokunması planlanıyor.
FJMT, bir kulenin bulunduğu alanın fiziki yapı taşı ile yükseldiği bir tasarım üzerinde çalışıyor.Sidney’in ve proje alanının önde gelen malzemesi olan sarı kumtaşı, projenin ana unsuru olarak öne çıkıyor. Bu seçim, Sidney’in karakterini ve duygusunu ortaya çıkarmak, yorumlamak ve güçlendirmek için yapılıyor.
Ocaktan ve kulenin temel kazısından çıkarılan sarı kumtaşı, projeye özgün şekilde blok haline getiriliyor. Kulenin çekirdeğini kaplamak için kullanılan sarı kumtaşı bloklar, omurgayı zeminden üst noktalara kadar çevreliyor. Bölgenin zengin kültürel geçmişini anlamlandırmak ve günümüze yorumlamak adına da Aborjin sanatçı Judy Watson da, kumtaşı bir sanat eseri tasarlıyor.
Kulenin lobi katı, yoldan geri çekilerek kamusal hayat için alan oluşturuluyor. Büyük oranda taş kaplı olan zemin katta kıvrımlı ve katlanmış basamaklar oluşturularak Sidney'in kolonyal ve Viktorya döneminden kalma arkeolojik bulguları sergileniyor. Kamusal alanın zemininden lobiye doğru uzanan bronz çizgi, 1792 yılındaki Sidney koyunun su seviyesini gösteriyor. Kulenin girişindeki saçak; girişi korurken sokağa ve halka açık fuayeye soft bir geçiş oluşturuyor.
Doğal malzemelerin yoğunlukla kullanıldığı kule, çevrede yükselen diğer gri kulelerin arasında ahşap bir yapı gibi görünüyor. Doğal görünüm, çoklu katmanlardan yapılmış bir cephe sayesinde meydana geliyor. FJMT, EY Centre’da binlerce yıldır kullanılan taş, ahşap ve cam gibi geleneksel malzemeler tercih ederek bu malzemeleri en ileri teknoloji sistemlerle bir araya getiriyor.
Cephenin en dış katmanını tek bir şeffaf cam tabakası oluşturuyor. Bu cam tabakasının arkasında sızdırmaz, hava basınçlı bir boşlukta, doğal ahşaptan otomatik panjurlar yer alıyor. Son olarak en içte çift camlı pencereler bulunuyor. Tüm bu katmanlar doğal görünümünün yanında yüksek yalıtım performansı sağlıyor.
Cephe katmanlarının üzerinde ek bir kinetik sistem yer alıyor. Kinetik sistemi oluşturan paneller ısı yükünü ve parlamayı kontrol etmek için güneşin konumuna ve günün saatine göre otomatik olarak ayarlanıyor. Ayarlanabilen ahşap paneller, ışığı filtreliyor ve iç mekanda sıcak bir ışık ambiyansı oluşturuyor. Güneş hareket ettikçe paneller de hareket ediyor ve binanın görünümü sürekli olarak değişiyor. Örneğin batı cephesi sabahları açıkken öğleden sonra kapanıyor ve ahşap paneller daha görünür oluyor.
FJMT, kulenin kabuk tasarımı ile komşu büyük yapıların varlığına dikkat çekmeyi hedefliyor. Bölgenin tarihinden ve zenginliğinden yola çıkılarak yapılan tasarım Sidney’in göbeğinde derin anlama sahip görünür bir yapı ortaya çıkarıyor.
Kule; tamamen camdan oluşan zemin döşemeleri, kapsamlı doğal aydınlatması ve entegre LED aydınlatma sistemi ile açık ve ferah ofis mekanları sunuyor. Etkili aydınlatma ile desteklenen esnek plan şeması, verimli çalışma ortamları meydana getiriyor. Diğer yandan çok katmanlı cephe, ışık ve ısıyı düzenleyerek akustik yalıtımı artırıyor ve çalışma koşullarını ideal seviyede tutuyor.
Avustralyalı mimarlar, tasarımcılar, danışmanlar, sanatçılar, mobilya tasarımcıları, üreticiler, müteahhitler ve geliştiriciler EY Centre projesinde işbirliği yapıyor. Bu yaklaşım küresel şehri, mimari açıdan daha cazip, benzersiz ve kendine özgü hale getirerek rekabeti artırmayı amaçlıyor.
EY Center, tasarım ve inşa sürecinde son derece sürdürülebilir bir yapı olarak geliştiriliyor. Kulede geri dönüştürülmüş ahşap kullanılıyor, kazılarda çıkarılan kumtaşı yapıda kullanılıyor ve tüm kule gri-siyah su sistemi ile donatılıyor. Ayrıca kamusal kurguyu destekleyecek şekilde elektrikli araç şarj istasyonları ve 307 bisiklet alanı bulunuyor.
Proje | EY Centre |
Mimar | fjmt |
Konum | Sidney, Avustralya |
Alan | 43935 m² |
Yıl | 2016 |
Fotoğraf | Brett Boardman |