Suyun üzerinde yükselen fikirler: Floating University Berlin

Yüzen üniversitenin genel görünümü.
Yüzen üniversitenin genel görünümü.

Sürdürülebilirlik, eğitim ve mimari inovasyonu bir araya getiren Floating University, Almanya'nın başkenti Berlin'de konumlanıyor. Eski Tempelhof Havalimanı'na ait kirli yağmur suyu havzasına kurulan üniversite, hem kentin su altyapısının bir parçası olarak çalışmaya devam ediyor hem de sulak alan bitkilerine, kuşlara, kurbağalara, yarasalara ve tilkilere ev sahipliği yapıyor. 2018 yılında deneysel bir eğitim alanı olarak tasarlanan proje, kısa sürede uluslararası mimari camiada ön plana çıkıyor.

Yüzen üniversiteye ait yapılar.
Yüzen üniversiteye ait yapılar.

Şehir merkezine yakın konumda yer alan yağmur suyu havzası, 1930'lardan bu yana eski Tempelhof Havalimanı ile Columbia Damm Caddesi’nden gelen yağmur sularını toplamak için kullanılıyor. Bu alan yaklaşık bir asır boyunca havayolu taşımacılığına bağlı karbon salınımı ve zararlı atıklarla ilişkilendiriliyor. Floating e.V. Association tarafından çevreye minimum zarar verecek malzemeler ve su arıtma sistemleriyle dönüştürülen alan, yenilikçi bir kültürel, eğitsel ve sosyal mekân haline geliyor.

Alan kentsel altyapı, ekoloji ve topluluk arasındaki bir kesişim noktası görevi görüyor.
Alan kentsel altyapı, ekoloji ve topluluk arasındaki bir kesişim noktası görevi görüyor.

Floating University Berlin, kısa süre içinde yirmiden fazla uluslararası üniversiteden öğrenci ve akademisyeni ağırlıyor. Ayrıca, yapı dünya çapında sanatçılar, yerel uzmanlar, mimarlar, müzisyenler ve dansçılar için de bir buluşma noktası haline geliyor. Bir araya gelen katılımcılar, kentsel yaşamın günlük rutinleri ve uygulamaları haricinde yapısal dönüşüm için yeni vizyonlar ve fikirler oluşturmak üzere çalışmalar yapıyor. Bu deneysel alanda, gelecek projeksiyonlarına odaklanarak modern ve dayanıklı kentsel pratik biçimleri üzerine de çalışmalar yapılıyor. Ayrıca insan, şehir ve doğa arasındaki ilişkileri irdeleyen yüzen üniversitede, her yaştan katılımcıya açık kapsamlı kültürel ve eğitici etkinlikler de düzenleniyor.

Uzun yıllar atıl kalan alan kısa süre içerisinde etkileşim mekanına dönüşüyor.
Uzun yıllar atıl kalan alan kısa süre içerisinde etkileşim mekanına dönüşüyor.

Floating University Berlin, kamu katılımını da teşvik ederek kentsel su altyapısının bir parçasını yeniden tasarlıyor. Doğa ile yapılı çevre arasındaki sınırları bulanıklaştırmayı amaçlamayan projede; havzanın mevcut suyu, yapının temel bir öğesi olarak kullanılıyor ve hem işlevsel hem de estetik bir unsur olarak yeniden ele alınıyor.

Kompleks çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor.
Kompleks çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor.

2020 yılında, dernek üyelerinden gelen mekânsal taleplerin toplandığı atölye çalışmaları sonrasında, bu talepleri uygulamak için ekip çalışmalara başlıyor. Tasarım sürecinde mekan grubu havuzdaki tüm ilişkileri göz önünde bulundurmaya özen gösteriyor; ağaçları ve kirlenmiş su seviyelerini gözlemliyor, dernek üyeleriyle, politik aktörlerle, komşularla, çocuklarla ve yetişkinlerle görüşmeler yapıyor. Projede kolayca sökülebilir ve yeniden birleştirilebilir modüler bir sistem tercih ediliyor, bu sayede yapıların çevresel etkisini azaltılırken mekansal esneklik de artırılıyor. Günümüzde alan içerisinde oditoryum, çok amaçlı çalışma alanları, etkinlik alanları, gözlem noktaları, mutfak, sera ve bir kafe yer alıyor.

Mekansal organizasyon.
Mekansal organizasyon.

Tasarım sürecinin ardından inşaat süreci işbirliği içinde tamamlanıyor. Mevcut yağmur suyu havuzunu bir infiltrasyon havuzuna dönüştürülerek doğa temelli çözümlerle havuzdaki yağmur suyunun filtre edilmesi sağlanıyor. Bu sayede mevcut altyapının korunduğu havuzda filtre edilen su; kuraklık nedeniyle zarar gören yerel parklarda ve mezarlıklarda sulama amaçlı kullanılıyor ve ayrıca yer altı sularının beslenmesine de olanak sağlıyor.

Alan içerisindeki deneysel çalışmalar.
Alan içerisindeki deneysel çalışmalar.

Üniversitenin inşa ettiği yapılar, geri dönüştürülmüş malzemelerden ve az işlenmiş, biyolojik olarak çözünebilen, düşük karbon ayak izine sahip malzemelerden oluşuyor. Kullanılan malzemeler arasında eski inşaat iskelesi elemanları, ahşap plakalar ve plastik örtüler bulunuyor. Bu seçimler, projenin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynuyor. Ana yapılar ve iskeleler, metal malzeme kullanılarak inşa ediliyor. Bazı duvarlarda saman ya da bambu malzeme kullanılsa da genellikler yapıların cephelerinde ve yürüyüş platformlarında ahşap malzeme tercih ediliyor. Havalandırma ve aydınlatma sistemlerine sahip olan şişirilebilir çatılar, su kaydırıcı özellikte kumaştan yapılıyor.

Şişirilebilir çatı eskizleri.
Şişirilebilir çatı eskizleri.

Proje alanı mevsim değişimine açık bir alan olduğu için, her kış yapılar sökülüp depolanıyor ve bir sonraki yıl bahar aylarındayeniden kullanılmak üzere şişiriliyor. Her bahar, mekan grubu ve gönüllüler, "İnşa Et+Koru+Tamir Et" programını başlatarak yapıları tamir ediyor ve yeniden kuruyor.

Demonte edilebilir yapılar.
Demonte edilebilir yapılar.

Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında gerçekleştirilen "Açık Hafta" etkinlikleri boyunca,üniversite, yerel ve uluslararası katılımcıları yağmur suyu havuzunu ve kampüsü gezmeye davet ediyor. Ayrıca, atölyeler, seminerler, konferanslar, sohbetler, konserler ve performanslar gibi etkinliklere katılma imkanı da sunuyor.

Etkinlik alanlarından bazıları.
Etkinlik alanlarından bazıları.

Üniversite kurulduğu günden bu yana, mimarlık ve sürdürülebilirlik alanında çok sayıda ödüle layık görülüyor. 2021 yılında Venedik Mimarlık Bienali'nde Altın Aslan ödülünü ve aynı yıl yeniden tasarlanan yerler kategorisinde Berlin Ödülü'nü kazanan proje; 2023 yılında doğayla yeniden bağlantı kurma kategorisinde New European Bauhaus Ödülü'nü alıyor. Ayrıca aynı proje 2024 yılında Avrupa Birliği'nin Mies van der Rohe Ödülü için 40 projelik kısa listeye alınıyor.

Vaziyet planı.
Vaziyet planı.
Ana yapılara ait plan.
Ana yapılara ait plan.
Doğu-batı kesidi.
Doğu-batı kesidi.
Kuzey-güney kesidi.
Kuzey-güney kesidi.
Proje

Berlin Yüzen Üniversite

Tasarım ofisi

raumlabor berlin

Tasarım ekibi

Benjamin Foerster-Baldenius, Florian Stirnemann

Proje tamamlanma tarihi

2018
Proje yeri

Berlin, Almanya

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım