Şehir sakinlerine doğal koruma alanı: Yüzen Adalar Yaya Köprüsü
Kalabalık bir şehirde, rekreasyonel doğal bir koruma alanı için tasarlanan "Yüzen Adalar Yaya Köprüsü" projesi; gelecekteki şehirlerimizde sıkça karşılaşacağımız türden fütürist bir köprü örneği.
Vanke, Shenzhen ve Longgang Bölgesi'ne ait üç ağın buluşma noktasında yaşanan trafik sorununa istinaden yetkililer; FCH Mimarlık ekibini çözüm için davet etti. Kronikleşmiş trafik sistemi problemini sonlandırmak için planlama ve peyzaj tasarımı üzerine çalışan ekip; Yüzen Adalar Yaya Köprüsü'nü tasarladı.
Köprü; ticari aksı birleştiren Longgang Merkez Bölgesi hükümetinin yanında, Dezheng Yolu üzerinde ve Longxiang Bulvarı karşısında yer alıyor. Birden fazla platformu birbirine bağlayan ve iki katlı bir peyzaj koridoru olan köprünün; alt kotundaki yoğun insan akışı, karışıklığı da beraberinde getiriyor.
Sosyal aktivite alanı açısından zayıf olan bölgede; park alanlarının çoğu, doğal bitki örtüsünün yoğunlukta olduğu alanlardan oluşuyor. Bu sorunu gidermek üzere ikinci kat koridoru; trafik sorunlarına çözüm getirmek ve bölgenin yaşam kalitesini iyileştirmek üzere kentsel eğlence yeri olarak tasarlanıyor.
‘Farklılıkların bir arada ve uyum içerisinde bulunması’ mottosuna göre tasarlanan yapıda; yüzen ada senaryosundaki her bir "ada" farklı kesimlerden insanların kendi dünyasını yani kendi "adası"nı ifade ediyor.
Üzerinde farklı boyut ve şekillerde faaliyet alanları bulunan köprü güverte alanı; tahmin edilen yaya akışının en az olduğu ortak aksa göre ayrılıyor. Geliştirilen tasarım ile köprünün temel ihtiyaçları karşılanıyor ve köprünün enine genişlik veriliyor. Bu sayede köprü; geleneksel anlamda alışılagelmişin dışında bir park tahayyülü oluşturuyor.
Malzeme olarak kullanılan plastik, ahşap ve alüminyum levhaların yanı sıra birimlerin kavisli yapısı sayesinde entegrasyon güçleniyor. Kullanıcılar bu alanda; hayatın gergin temposunu bir kenara bırakıp anın tadını çıkartarak dinlenebiliyor.
Bir başka ada ise Püskürtme Adası. Kalabalığın en yoğun olduğu alanda, çok işlevli bir kullanım alanı olarak püskürtme karesi tanımlanıyor. Zeminde aşağı doğru hafif bir eğim verilmiş olan kısım; yağmurlu günlerde insanların vakit geçirebileceği bir sahil kıyısı ortamı sunuyor. Özellikle tatillerde aktivite alanına dönüşen Püskürtme Adası’nda püskürtme cihazı; mikro iklimi ayarlamak ve ziyaretçilerin ilgisini artırmak için zemine yerleştiriliyor.
Canlılık Adası’nın merkezinde, etrafı oturma birimleriyle çevrili bir ağaç havuzu bulunuyor. Handroanthus İmpetiginosus cinsi ağaçlar ve rengarenk çiçekler ile mekan görsel bir şölen oluşturuyor. Okullara yakın bir mevkide bulunan alan; veliler için bekleme alanı ve öğrenciler için okul sonrası aktivite alanı olarak da kullanılabilecek. Köprünün güney tarafında ise çevre sakinlerine çeşitli aktiviteler sunmak üzere, basamaklardan oluşan sert zemin bir alan tasarlanmış.
Kanopiler; aynı zamanda gölgeleme ve yağmur koruma işlevi de sağlıyor. Köprünün güney ucunda odak noktası olarak tasarlanan metal heykel ağaç; alanı tanımlı kılıyor.
Kalabalık bir şehirde, altyapıyı kamusal alana entegre etme girişimi olan "Yüzen Adalar" projesi; gelecekteki şehirlerimizde sıkça karşılaşılacak türde bir köprü örneği.