Saint Bavo Katedrali’nin dikkat çeken renovasyonu
Van Eyck kardeşlerin 15. yüzyılda yaptığı dünyaca ünlü Gent Altar Panosu, yıllar süren titiz çalışmaların ardından restore edildi. Pano, Saint Bavo Katedrali içinde merkezi bir yere taşındı ve Bressers Architects panonun ihtişamını ziyaretçilere sunmak için katedral içerisinde yeni bir sirkülasyon planı tasarladı.
Hubert van Eyck ve Jan van Eyck’in yaptığı Gent Altar Panosu’nun orijinal boya katmanlarının yeniden ortaya çıkarılmasını içeren restorasyon çalışmaları Ekim 2012'de başlıyor ve ilk iki aşaması 2020 baharında tamamlanıyor. Son aşamanın 2022 ile 2025 yılları arasında yapılması planlanıyor.
Gent Altar Panosu, Belçika’nın Gent kentinde Saint Bavo Katedrali’nde yer alıyor ve katedralin kendisinden daha çok tanınıyor. Restorasyon çalışmaları yalnızca tarihi panoya odaklanmakla kalmıyor, katedral üzerinde modern eklentiler de tasarlanıyor. Bressers Architects’in geliştirdiği renovasyon projesi, yapıya dokunmadan katedralin yan duvarına yaslanan yeni bir ziyaretçi merkezi içeriyor. Bu sayede katedral, mahzen ve etkileyici Gent Altar Panosu ziyaret ediliyor.
Gent Altar Panosu, 1980’lerden restorasyon sürecine kadar katedralin Villa Şapeli kısmında bulunuyor. Yetkililer, dini ve kültürel turizmi iyileştirmek için panonun yerini katedral içerisinde değiştirmeye karar veriyor. Panonun yeni konumu, yüksek koronun merkezi ve katedralin en büyük apsisli şapeli olan Sacrament Şapeli olarak belirleniyor.
Katedralin içine girer girmez tarihi gotik yapının ihtişamı göze çarpıyor. Bressers Architects, ihtişam hissini geliştirmek için kuzey transeptindeki ziyaretçi girişini, katedrale uyum sağlarken aynı zamanda dikkat çekmek için tasarlıyor. Açık pirinç giriş kapısı dikkat çekiyor ve ziyaretçiyi yapıya girmeye davet ediyor. Giriş yapısında yer alan kilitli dolaplar, katedralde halihazırda bulunan ahşap, ince pirinç dolgu gibi malzemeler kullanılarak tasarlanıyor yapıyla bütünleşiyor. Bir duvar paneli işlevi gören dolaplar aynı zamanda güney transeptindeki giriş portalının karşıt panellerine atıfta bulunuyor.
Bressers Architects, katedralin bahçesindeki papazlar meclisi bölümünün olduğu yerde kamusal, yarı kamusal ve özel alanları birbirine bağlayan okunabilir ve sezgisel bir "gezinti yeri" tasarlıyor. Katedralin etrafındaki alanın tepeye doğru eğimi bulunması sebebiyle ziyaret edilecek çeşitli bölgeler farklı kotlarda konumlanıyor. Eğimler uygulanarak bina kabuğunda yeni açıklıklar oluşturuluyor ve bu gezinti yolu tüm alanları birbirine bağlıyor.
Renovasyon projesi kapsamında gerçekleştirilen ek alanlar katedralin farklı bölgelerinde yer alıyor. Birbirinden bağımsız olan bu alanlar; basit detaylandırma ve homojen malzeme seçimi ile karakterize edilen, tekrar eden net bir mimarinin entegre edilmesiyle bütünlük oluşturuyor. Ortak mimari dilin tekrar edilmesi, farklı mekanlar arasında bir kılavuz görevi görüyor.
Mevcut yapıdaki örneklerden hareketle seçilen pirinç malzeme, tarihi yapı içerisindeki yeni müdahalelerde yer alıyor. Rampalar, kapılar, merdivenler ve korkuluklar pirinç detaylarla kaplanıyor. Altın rengindeki parlak yüzeyler, ziyaretçiye yapı boyunca eşlik ediyor.
Ahşap mobilyalar pirincin ardından ikincil rolü üstleniyor. Pirinç net şekilde öne çıkarken ahşap müdahaleler, ziyaretçi merkezinin işleyişi için gerekli olan mobilyalara şekil veriyor. Katedralin mevcudunda pirinç ve ahşap unsurlar bol miktarda bulunuyor. Aynı malzemelerdeki yeni ekler, katedralin ahengine katkı sağlıyor. Son olarak beton, ek yapılarda destekleyici unsur olarak kullanılıyor. Betonun yumuşak grisi, ziyaretçinin dikkatini katedralin doğal taş unsurlarında tutuyor.
Katedraldeki geniş sanat hazineleri koleksiyonunu sergilemeyi kolaylaştırmak ve depolamak için mahzende yenileme yapılıyor. Restore edilmiş tarihi ortamda birçok sanat eseri ve koleksiyon sergileniyor. Bir dizi vitrin hem sanat eserlerini sergiliyor hem de ideal saklama koşulları sağlıyor.
Bressers Architects katedrale herkesin rahatlıkla erişebilmesi için geliştirmelerde bulunuyor. Öncesinde alanın sadece %30'u engellilerin erişimine açıkken artık tamamına erişim sağlanabiliyor. Bu amaçla tam teşekküllü bir asansör, korkuluklara sahip kolay erişilebilir merdivenler ile tarihi katedrale ulaşılıyor.
Katedral, yenilikçi mimari tekniklerle donatılarak sürdürülebilir bir yaklaşım sergileniyor. Yapı kabuğunda mümkün olan yerlerde yalıtım malzemeleri uygulanarak katedral enerji verimli hale getiriliyor. Elektrik, ısıtma, havalandırma ve yangın güvenliği altyapıları, katedrale incelikle entegre ediliyor.
Proje | Saint Bavo Cathedral VisitorsCentre |
Mimar | Bressers Architecten |
Yıl | 2021 |
Konum | Gent, Belçika |
Fotoğraf | Tim Van de Velde |