Post endüstriyel peyzaj tasarımı: Duisburg Nord Parkı
Duisburg-Nord Parkı, bir zamanlar Thyssen demir çelik tesislerinin bulunduğu alanda yer alıyor. Latz+Partner tarafından tasarlanan park, tesisteki eski endüstriyel yapıların da bulunduğu alanı da kapsayan, birbiriyle uyumlu bir peyzaj alanına dönüştürülüyor.
Almanya Ruhr Bölge ekonomisinin, zengin metal rezervleri sayesinde, yüzyıllarca madencilik ve demir-çelik endüstrisiyle ayakta durduğu bilinir. Savaş yıllarından sonra rezervlerin tükenmesi ve sağlık koşullarını tehdit eden çevre kirliliği sebebiyle yaşanmayacak bir hale gelen bölgede; uzun yıllar süren bir dönüşüm başlar.
Duisburg Nord Park, Latz+Partner kurucuları Peter ve Anneliese Latz tarafından, 1991 yılında bir yarışma için tasarlanıyor. Endüstriyel aktivitelerin gerçekleştiği bölgenin iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması hedeflenen projede; atıl durumdaki alanlar ağaçlandırılarak iyileşme sağlanıyor. Toplam 230 hektarlık alana sahip parkta, çeşitli tematik unsurlar birleştirilerek bir planlama yapılıyor.
Parkın sınırları oluşturulurken, alanın mevcut karayollarına ve demiryollarına nasıl bölündüğü dikkate alınıyor. Ayrıca, hangi alanda ne tür bitkilerin yetiştirilebileceği de bir diğer önemli husus oluyor. Yürüyüş yolları, köprüler, gezinti yerleri gibi fonksiyonlar; alanın geçmişteki kullanımları referans alınarak oluşturuyor. Ek olarak projedeki doğal unsurlar; tasarlanan bahçeler ve su ögeleriyle destekleniyor.
Park içerisinde tasarlanan mekanlar; Yüksek Fırın Parkı, Su Parkı, Sinter Parkı, Demir Yolu Parkı, Çocuk Oyun Alanı, Maden Deposu Galerisi olarak sınıflandırılıyor.
Yüksek Fırın Parkı
Metallica Meydanı(The Piazza Metallica) olarak adlandırılan bölümde, var olan endüstriyel yapı, bir kent parkına dönüştürülerek en verimli kullanılan alanlardan biri haline geliyor.
Parkın merkezindeki bu meydanda yer alan ve geçmişteki işlevlerinden dolayı aşınıp paslanan demir plakalar; olduğu gibi korunarak etkinlik platformuna dönüştürülüyor.
Mekanın kamusal olarak kullanıma açılması, bölgenin sanayi geçmişini insanlara hatırlatıyor. Böylece ziyaretçilere; yüksek ısılı fırınlar ve rüzgar ısıtıcıları gibi endüstriyel elemanları gözlemleme ve mekanın geçmişi ile ilişki kurma fırsatı sunuluyor.
Su Parkı
Parkın doğusundan batısına akan Emscher Nehri’nin atık su kanalı, yağmur suyuyla beslenecek şekilde düzenlenerek temiz bir su kanalına dönüştürülüyor. Tasarımda kullanılan su kanalı sistemiyle; bölgenin zaman içerisinde maruz kaldığı yıkım ve bozulmaların onarılması ve doğal sistemlerin geri kazanılması amaçlanıyor.
Sinter Parkı
Demir çelik fabrikasının aktif olduğu dönemde, sinterleme tesisi (toz malzemeyi katılaştırma işlemi) olarak kullanılan bu bölüm, proje sonunda geniş bir yeşil alana dönüştürülüyor. Sinterleme tesisi, geçmişte ağır kirlenmelere yol açtığından, bölgede su ve bitki öğeleri içeren bir tasarım uygulanıyor. Parkın içinden geçen diğer endüstriyel yapılara ulaşım sağlayan bir yürüyüş yolu tasarlanıyor.
Demiryolu Parkı
Demiryolu Parkı’nda, geçmişteki ulaşım yolları muhafaza ediliyor. Korunan, birçok köprü ve yürüyüş yollarıyla farklı manzaralar oluşturuluyor. Alanda birbirinden bağımsız parçalar kullanmak yerine, tutarlı bir biçimde tasarlanmış birimler birbiriyle ilişkilendiriliyor.
Oyun Alanları
Duisburg Nord Park’ının her yaştan insana hitap edebilmesi amaçlanıyor ve içerisinde çocuk oyun alanları da tasarlanıyor. Endüstriyel yapıların boyutlarından yararlanılarak birbirinden farklı eğlence alanları oluşturuluyor. Tırmanma duvarı, kaydırak gibi aktif oyunlar için mekanlar inşa ediliyor.
Maden Deposu Galerisi
Sanatçılar, Duisburg'daki Lehmbruck Müzesi ile birlikte çalışarak büyük bir depo galerisi tasarlıyor. Duvarlar arasında kalan açıklıklardan faydalanılarak bir tür labirent oluşturuluyor. Farklı su yolları ile birbirine bağlanan bu galeri, sanatsal uygulamalar ve farklı mikro iklimlere sahip yapay bahçeler ile ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Proje | Duisburg-Nord Parkı |
Peyzaj tasarımı | Latz+Partner |
Yer | Duisburg, Almanya |
Proje yılı | 1990-2002 |
Proje alanı | 2.300.000 m² |