Pandeminin özel ve kamusal alana etkisi: AUBE Toranomon
AUBE Toranomon Tokyo şehir merkezinde, kentsel yenilenmenin devam ettiği bir bölgede bulunuyor. Özel ve kamusal alan kavramlarını irdeleyen yapıda tasarım ekibi, kullanıcılar ve şehir arasında uyumlu bir sosyal bağlantı oluşturmayı amaçlıyor.
AUBE Toranomon’a COVİD-19 pandemisinden önce başlıyor. Hastalığın artması ve kapanmaların başlamasıyla evden çalışma dönemine geçilince projenin önemi artıyor.
Pandeminin insan yaşamına getirdiği köklü değişiklikler, iyi ve kötü birçok yön barındırıyor. İş yerine gidip gelme süresinde ve trafiğin yoğunluğundaki azalma, olumlu bir sonuç iken iş ile özel alanları ayırmada çekilen zorluk fiziksel ve mekansal olumsuzluklara sebep oluyor.
Tokyo merkezli mimarlık ofisi Ethnos, ekonomik verimlilik ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlayan bina için müşteriyle iş birliği yapıyor. Birçok yüksek binanın inşa edildiği bölgede yer alan ancak yakın çevresinde çok sayıda alçak yapının bulunduğu AUBE, mahalleye uyum sağlayacak şekilde tasarlanıyor.
Bina bodrum-birinci kat, ikinci-üçüncü kat ve dördüncü-çatı kat olmak üzere üç tip dubleks daireden oluşuyor. Her bir bölümde bireysel kiracıların ihtiyaçlarının karşılanması için kamusal ve özel birimler net bir şekilde birbirinden ayrılıyor.
Yaşama ve çalışma alanı arasındaki sınırın gitgide belirsizleştiği pandemi döneminde Ethnos bu ayrımı net bir şekilde yaparak çalışırken oluşabilecek verimsizliği en aza indirmeyi amaçlıyor.
Daire girişleri birinci ve üçüncü katta bulunuyor. Şehirle yani dış dünyayla bağlantıyı sağlamak ve bilgi aktarımına yardımcı olmak için birinci kattaki girişlerde şeffaf cam kapı, üçüncü kattakilerde ise tamamen açık katlanır kapı kullanılıyor.
Daha çok özel mekanları barındıran ikinci ve dördüncü katlarda ise cephe, mahalledeki diğer yüksek yapılarla uyum sağlaması için cam giydirme duvarlarla tamamlanıyor.
Birinci ve üçüncü kat özel alan katmanına dahil olarak arsanın yerleşim sınırına kadar dayanırken bodrum ve çatı kotlarında kamusal kullanımı teşvik eden yeşil bitkiler, ön bahçeler ve balkonlar bulunuyor. Böylece cephelerde kamusal ve özel alan ayrımı daha belirgin bir biçimde ortaya çıkıyor.
Her evin antresinde salon, stüdyo, çalışma veya hobi odası gibi mahremiyet gerektirmeyen işlevler için kullanılabilecek bir alan bulunuyor. Daireler iç içe kutular formunda tasarlanıyor.
AUBE Toranomon’da ayrıca konut sakinleri ve misafirleri için ortak alan olarak bir salon ve toplantı odası bulunuyor.
İç yapıdaki sürekliliği sağlamak için karkas sistem tercih ediliyor. Dairelerin tam ortasından geçerek mekan için de önemli bir bölme görevi gören yapısal duvar bodrumdan ikinci kata kadar uzanıyor.
Tavan yüksekliği gölge yönetmeliğine bağlı kalınarak 2,5 metre olarak belirleniyor. Duvarlar kirişlere entegre edilerek görünmez hale getiriliyor. Sokağa bakan cephede iç mekanın atmosferini bozmayan ön gerilimli düz beton kirişler kullanılıyor.
Cephe tasarımı yapılırken arsanın şeklinden yola çıkılarak yapı üç bölüme ayrılıyor. Doğu tarafı acil tahliye alanı olarak belirlendiği için yüzey kırılarak devam ettiriliyor. İkinci ve dördüncü katlardaki hacmi vurgulamak için kanatsız giydirme cephe tercih ediliyor.
Mimarlar | ETNOS |
Alan | 630m² |
Yıl | 2022 |
Fotoğraflar | Keishin Horikoshi / SS Inc. |
Üreticiler | Fuji Kanat |
Baş mimar | Tatehito Sakruai |