Nehre hareket katan rejenerasyon: Minhang Riverfront
SPARK, Minhang’ta tasarladığı kamusal hayata yönelik nehir kıyısı yenileme projesinin ilk kısmı olan Minhang Riverfront’u tamamladı. Diyatomenin şeklinden yola çıkan ekip, yaya köprüleri ve yürüyüş yolları tasarladı. Kentsel yenilemenin iddialı bir örneği olan proje, sadece 2 yılda endüstriyel atıkların olduğu nehri yaşam dolu kamusal bir alana dönüştürdü.
Minhang Riverfront rejenerasyonu, Çin’in en büyük şehri Şangay’ın Minhang bölgesinde konumlanıyor. SPARK, nehir kıyısında büyük çaplı bir yenileme projesi tasarlıyor ve insanların Minhang Nehri boyunca kaliteli vakit geçirmelerini hedefliyor. Proje başlatılmadan önce nehir, bölgedeki endüstriyel depolar sebebiyle kalıntıların, kullanılmayan endüstriyel malzemelerin yıprattığı bir yapıya bürünüyor.
SPARK, kentsel gelişimi sürdürülebilir şekilde desteklemeyi ve kamusal hayatı iyileştirmeyi amaçlıyor. Minhang Nehri ile çevresi arasındaki bağlantılar artırılarak kamusal canlılık hedefleniyor. Nehir boyunca tasarlanan kentsel park, etrafındaki mevcut gelişmelerin desteğiyle ticari, teknolojik ve kurumsal kullanımların bütünsellik içinde iyileştiği bir alana dönüşüyor.
SPARK, Minhang Nehri boyunca 750 metre uzunluğunda bir rekreasyon alanı oluşturuyor. Bu uzun alan, yaya bağlantılarını kolaylaştırıyor ve sürdürülebilir yaşamı destekliyor. Hareketli kırmızı yollar, nehir kıyısının ana kimliğini oluşturuyor. Cesur renk seçimi hareketli bir yapıda kullanılarak insanların dikkatini çekiyor.
Konsept, büyük bir alg grubu olan ve suyu doğal olarak temizleyen tek hücreli diyatomenin formundan ilham alıyor. Diyatomenin formu sürekli tekrar eden bir motif olarak kullanılıyor. SPARK, formu nehir boyunca bulunan nesnelere ve yüzeylere uyarlıyor. Hareketli motif, nehir setini görsel olarak canlandırırken rejenerasyon projesinin bölgeye kattığı hareketi yansıtıyor.
Nehir kıyısının tasarımında zikzaklar çizen yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları yeşil alanların içerisinden geçiyor. Üç yaya köprüsü, nehrin tek tarafındaki rejenerasyon alanını çevredeki konut, eğitim ve iş bölgelerine bağlıyor. Yolların dalgalı yapısı, SPARK’ın ana plan kurgusundaki radyo dalgasının sahip olduğu “bağlanabilirlik” kimliğinden geliyor. Yolların dalgalı yapısı aynı zamanda peyzaj tasarımının desenini de oluşturuyor.
Parkın yer şekilleri dört farklı bölgeye göre belirleniyor. Bölgeler nehre erişim sağlıyor ve çeşitli noktalarda seyir alanları oluşturuyor. Doğrusal bölgeler, soyutlanmış bir nehir kıyısı formuna bürünüyor ve etkinlik alanları içeriyor. Yeşillikler, kafeler, bir spor parkı ve etkinlik plazası bu bölgelerde yer alıyor.
SPARK, rejenerasyonu gerçekleştirilen nehir kıyısının hikayesini aktarmak, insanların kıyıya erişmesini ve yönlendirmesini sağlamak için kentsel mobilyaları özel olarak tasarlıyor. Mobilya stratejisi kıyıyı ziyarete gelen konut sakinlerinin, öğrencilerin, iş insanlarının kamusal alan deneyimini geliştiriyor.
SPARK’ın ortağı Stephen Pimbley, Minhang Riverfront rejenerasyon projesinin kamusal açık alanların kentsel dinlenme ve rejenerasyon için ne kadar önemli olduğunu kanıtladığını belirtiyor. Minhang Riverfront rejenerasyonu, sosyal birlikteliği belirli kalite sınırlarında sağlıyor ve çevrenin yaşam kalitesini artırıyor.
SPARK’ın ortağı Lim Wenhui ise unutulmuş nehir kıyısının yeniden doğuşunda insanların en iyi şekilde yararlanmaları için çekici bir ortam tasarlamaya çalıştıklarını belirtiyor. Minhang Riverfront rejenerasyonu, kentsel kargaşa içinde insanların güvenli şekilde vakit geçirmelerini sağlıyor.
SPARK, Minhang Nehri ve ona çıkan yollar için 254.000 m²’ye yayılan bir kamusal alan tasarlıyor ve açılışı yapılanMinhang Riverfront rejenerasyonu 23.787 m² alandan oluşuyor. Proje tamamlandığında Şanghay Jiaotong Üniversitesi kampüsü ile mahalle arasında bir bütünlük sağlanması hedefleniyor. Projenin ana amacı ise Şangay’da çeşitli bölgeler arasında yayalar için akıcı ve dingin bir rota oluşturmak oluyor.
SPARK, şehrin her noktasını kamusal hayatı canlandırma potansiyeli olan alanlar olarak görüyor ve bölgelere mümkün olduğunca hareket katmayı hedefliyor. Konut, kamu, teknoloji işletmeleri ve üniversite yapıları içeren bölgenin; çok çeşitli nüfusunun ortak alanlarda bir araya gelmesi öngörülüyor.
Proje | Minhang Riverfront |
Mimar | SPARK |
Konum | Şanghay, Çin |
Yıl | 2021 |
Alan | 23787 m² |
Proje direktörü | Stephen Pimbley, Wenhui Lim,Wei Min |
Tasarım ekibi | Danny Yan, Luca Maccarinelli,Xilin Zhu, Menghao Li, Jason Ye, Xi Yang |
İşveren | Shanghai NanbinjiangInvestment Development Co., Ltd. |
Fotoğraf | Shine Lab, Wei Min |