Kırsalda tasarlanan ofis: ENKA Power Station HQ
GAD Architecture tarafından tasarlanan ENKA Power Station HQ, birçok sektörde faaliyet gösteren ENKA’nın idari kadrosu ve işletme ekibinin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandı. Kırsal alandaki yapının tasarımında çelik ve camın işlevsel ve görsel nitelikleri öne çıkarılıyor. Çalışanların verimi için projede, ışık ve peyzaja önem veriliyor.
ENKA Enerji Santrali 2002 yılında Adapazarı'nda faaliyete geçiyor. ENKA Santral yönetimi, santralin kontrolü için bir ofis yapısı inşa ettiriyor. Aradan geçen zamanın ardından, değişen koşullar ve çeşitli ihtiyaçlar sebebiyle mevcut yönetim yapısının yerine yeni bir kumanda merkezi yapılmasına karar veriliyor.
Türkiye’nin bilinen şirketlerinden ENKA; inşaat, enerji, altyapı sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şirket bünyesinde tüm bu sektörlere yönelik büyük çoğunluğu beyaz yakalı mühendis ve teknik ekip çalışan havuzu bulunuyor. ENKA, bölümlere özel çeşitli ofis birimlerinin yanı sıra ortak çalışmaya yönelik konferans ve toplantı alanlarının bulunduğu bir kurgu talep ediyor.
ENKA’nın idari kumanda merkezi, kırsal alandaki yeşil enerji üreten elektrik santralinin yanında konumlanıyor. GAD Architecture, ENKA kadrosuyla işbirliği kurarak işlevsel ve çağdaş bir tasarım gerçekleştiriyor. Proje, çalışanların verimi için oldukça etkili olan doğal ışık kullanımını ve peyzaj tasarımını vurguluyor.
GAD Architecture, uzun süren şantiye koşullarını ve yapının araziye etkisini göz önünde bulundurarak çelik strüktür, profilit cephe ve cam giydirmeden oluşan bir tasarım geliştiriyor. Bu sayede idari ofis yapısı arazide masif bir yapı oluşturmuyor ve hızlı bir şekilde inşa ediliyor. Boru profiller, I profiller ve kutu profillerden oluşan hareketli bir strüktür tasarlanıyor.
Çelik strüktür dış cepheden görünürken iç kısımlarda da özellikle açıkta bırakılıyor. Açık çelik strüktür, profilit kanallı saydam ve yarı saydam camlarla kaplanıyor. Bu sayede güneş ışığından azami miktarda yarar sağlanıyor. GAD Architecture, yapay ışığı en az şekilde kullanarak güneşten geç saatlerde de faydalanmayı hedefliyor. Saydam cepheler iç mekan ile dış mekanın etkileşimi artırıyor. Güneşin iç mekanlardaki ideal sıcaklığı etkilememesi için ısı yalıtım standartları dikkate alınıyor.
İnşaat sektöründe de faaliyet gösteren ENKA, kendi bünyesindeki mühendisler ve mimarlarla idari ofisinin müteahhitliğini yapıyor. ENKA inşaat firmasının çelik yapı sistemi üzerindeki uzmanlığı; inşaatın hızlı, güvenilir ve düzgün şekilde ilerlemesine olanak tanıyor. Seçilen malzemelerin, çelik yapı ile en iyi şekilde uyum sağlaması tercihlerde etkili oluyor. Çelik yapı, deprem bölgesindeki ofis yapısının ideal güvenlik koşullarını sağlıyor.
GAD Architecture, yekpare bir yapı oluşturmak yerine araziye dağılmış bir kütle seti oluşturuyor. 9,000 m²’lik açık arazide toplam yaklaşık 5,000 m² alan kapsayan bağımsız hacimler tasarlanıyor. Arazide boşluklarla tasarlanan hacimler, peyzaj ve bitki örtüsü ile birleştiriliyor. Hacimler arasında avlular oluşturularak çalışanlara ortak sosyalleşme alanları sağlanıyor.
Genel olarak tek kattan oluşan yapılar yer yer iki kata yükseliyor. İdari yapı araziye dağılırken mevcut elektrik santralinin önünde teraslar ve avlular kullanılarak güçlü bir yapısal kurgu meydana getiriliyor. Çelik strüktür teraslarda devamlılığı sürdürerek teras boşluklarını tanımlı hale getiriyor. Teraslar, saydam ve yarı saydam cam cephelerle birlikte binanın çevresi ile bağlantı kuruyor.
GAD Architecture, izole konumdaki enerji altyapı tesisini tasarlarken yapının işlevinden hareketle enerji açısından verimli bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Enerji açısından teknik personelin ihtiyaç duyduğu özellikler bir araya getiriliyor. Yerleşim bölgelerinden uzakta yer alan tesisin; doğal ışık, yeşillik ve çevre düzenlemesi ile personelin rahatı için ideal bir ortam oluşturması planlanıyor.
Proje | ENKA Power station HQ |
Mimar | GAD Architecture |
Konum | Adapazarı, Türkiye |
Yıl | 2017 |
Proje ekibi | Emir Drahşan, Baha Ercanoğlu,Can Büyükçelen, Göktan Çatıkkaş, Yonca Urun, T. Onur Özdemir,Eda Demirel |
Fotoğraf | Soner Gürsoy |