Ham malzemeden dönüşüm: New Sources
Matthias Gschwendtner, 3 boyutlu tarama ve robotik üretim yollarını kullanarak New Sources adlı ahşap endüstrisinden arta kalan malzemeleri kullanan örnek bir çalışma geliştirdi. Çalışmanın ilk ürünü olan The Computational Log Chair, artık odunların hesaplanarak birleştirilmesinden oluşturuldu. Çalışma sürdürülebilir bir üretim sürecini mümkün kılıyor.
Berlin ve Bavyera merkezli tasarımcı Matthias Gschwendtner kendisini malzeme ve teknolojinin kesişiminde çalışan bir tasarımcı olarak tanımlıyor. Gschwendtner’in New Sources projesi de bu yaklaşımdan yola çıkıyor. Hesaplamalı tasarımda, 3 boyutlu tarama ve robotik üretim süreçleri bir arada kullanılarak sürdürülebilir bir üretim elde ediliyor.
New Sources (Yeni Kaynaklar), ahşap endüstrisinden artan ham huş ağacı dallarından üretiliyor. Bu çalışmanın ilk ürünü olarak The Computational Log Chair geliştiriliyor. Üretim üç aşamadan oluşuyor. Öncelikle ham huş ağacı dallarının her biri 3 boyutlu olarak taranıyor. Dalların taranmasının ardından sandalyeyi oluşturacak her bir parça algoritmalar tarafından dijital olarak hesaplanıyor ve çeşitli sanal kombinasyonlar oluşturuluyor. Ardından robotik kol ile her bir dal parçasının belli bölgeleri işleniyor. Dalların fiziksel ölçülerinin düzensizliği sayesinde her sandalye eşsiz bir ürün olarak meydana geliyor.
New Sources projesi için özel olarak geliştirilen bir algoritma, taranan her dalın geometrisini analiz ediyor ve sanal olarak sandalyedeki ideal konumuna yerleştiriyor. Dalların boyutları, kıvrımları kullanılacakları bölgenin (ayak, sırtlık, oturak) belirlenmesinde etkili oluyor. Gerekli tüm üretim verileri algoritma tarafından hesaplanıyor ve bir endüstriyel freze robotuna gönderiliyor. Her bir dal parçasının yalnızca algoritma tarafından tanımlanmış bölgeleri işleniyor.
The Computational Log Chair, işlenmiş ve ham şekilde bırakılmış dal parçalarından oluşuyor. İşlenmiş yüzeyler ve kenarlar ile ham dal yüzeyleri bir bütün olarak görünüyor. Bu şekilde doğa ile teknoloji arasındaki kesişim vurgulanıyor ve New Sources çalışmasının bir özeti olarak kendini gösteriyor.
Huş dallarındaki kabuklar, bazı bölgelerde işlenmeden bırakılıyor ve doğal bir desen oluşturarak malzemenin orijinal karakterini koruyor. Her biri birbirinden farklı olan doğal dallardan üretilen The Computational Log Chair, toplu tüketimi eleştiriyor ve kendi ortamında doğal olarak yetiştirilen malzemelerin tek tipleşmesini sorguluyor.
Proje | Computational Log Chair |
Ana proje | New Sources |
Tasarımcı | Matthias Gschwendtner |
Yıl | 2021 |