Geçmişle buluşma noktası: Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi
2023 yılında kapılarını açan Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi, Teğet Mimarlık tarafından modern ve tarihi öğeleri birleştiren bir yaklaşımla tasarlanıyor. Yapı, antik şehrin zengin kültürel mirasına saygılı bir üslupla hayata geçiriliyor ve ziyaretçilerine binlerce yıl öncesine ait bir yaşam biçimini keşfetme imkanı sunuyor.
Kazı alanının yanında, geniş ve doğal malzemelerle donatılmış bir yapı kompleksi yer alıyor. Bu yapı, Çatalhöyük'ün tarihini, kültürünü ve arkeolojisini anlatmak üzere özel olarak tasarlanıyor. Ziyaretçi merkezi, çevreyle uyumlu, hafif ve mütevazı bir yapısal sistemle şekilleniyor. Ahşap gibi doğal malzemeler, bölgenin tarihi dokusunuyansıtacak biçimde tercih ediliyor.
Merkez, üç ana yapı ve bu yapıları birleştiren açık hava alanlarından oluşuyor. Ziyaretçileri karşılayan U şeklindeki ana bina, sergi salonları, yönetim ofisleri ve ziyaretçi hizmetlerini içeriyor. Merkezin kalbi olan açık avlu,çeşitli etkinlikler ve sergiler içinesnek kullanım alanları sunuyor. Çatalhöyük'ün binlerce yıl öncesine dayanan zengin tarihini keşfetmek, arkeolojik kazıların nasıl yürütüldüğünü öğrenmek ve antik yaşamın izlerini takip etmek için Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi, ziyaretçilere hem eğitici hem de ilham verici bir deneyim sunuyor.
Proje sadece arkeolojik kalıntıları değil aynı zamanda arazide bulunan mevcut yapıları, ana yaklaşım güzergahı olan araç yolunu ve bir zamanlar höyüklere yaşam kaynağı olan nehrinde dahil olduğu geniş bir yerleşim planı çerçevesinde, bunları birbirleriyle bağlantılı organizmalar olarak ele alıyor.
Binlerce yıl öncesinin tarihine ve önemli arkeolojik değerlere sahip Çatalhöyük bölgesi, yeni yapıların tasarlanması sırasında büyük bir dikkat ve hassasiyet gerektiriyor.9000 yıllıkkolektif hafızayı ve kültürel zenginliği barındıran höyüklerin yanında yerle teması minimuma indiren sade bir yapısal sistem oluşturuluyor.
Kerpiçten oluşan antik kalıntılarının bulunduğu bu alanda, seçilen ahşap yapı ve malzemeler, var olanla yarışmak ya da onu taklit etmek yerine, çevresiyle zarif bir tezat oluşturuyor. Temel, tesisat, döşeme, duvar ve çatı gibi yapı elemanları ile şekillendirilen ana birim, hem koruma prensibine hem de tektonik yapı düzenine uygun konumlandırılıyor. Yapının esnekliğini arttıran ve beton temeller ile ahşap zemin arasında gizlenmiş tesisat sistemi, bina öğelerinin hem formunu hem de işlevselliğini belirleyen değişkenliklere olanak tanıyor.
Avlunun karşısındaki üçüncü yapı, konferanslar, etkinlikler ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor ve yüz kişilik çok fonksiyonlu salonuyla ÇZM'nin canlı atmosferine katkı sağlıyor. Köy hissini yansıtan bu yerleşke, hem açık hem de kapalı alanlarıyla dinamik bir kullanım sunuyor. Anadolu manzarasının dinginliğini ve estetiğini yansıtan teraslar, bahçeler ve köprüler, malzeme ve bitki seçimleriyle bu bütünlüğü destekliyor. İki höyüğü birbirine bağlayan yaya yolları, ahşap detaylarla zenginleşiyor. Yapılar, güneyde antik Çatalhöyük ile duyarlı bir uyum sergilerken kuzeyde ise ziyaretçilere güçlü bir karşılama sunuluyor.
Geçmişin izlerine saygılı bir tutumla yaklaşan ve sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen merkez, Çatalhöyük'ün doğal ve kültürel yapısını bozmadan ziyaretçilere eşsiz bir keşif alanı sunuyor.
Proje | Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi |
Mimar | Teğet Mimarlık |
Alan | 3918 m² |
Yıl | 2023 |
Konum | Konya, Küçükköy |