Fabrikadan konuta dönüşüm: Biscuit Company Lofts
1925'te, Fransız doğumlu mimar E.J. Eckel, Los Angeles şehir merkezinde National Biscuit Company'nin (Nabisco) genel merkezi olarak bir yapı tasarlıyor. Eckel'in yedi katlı tasarımı, ülkede bulunan birçok eski Nabisco fabrikası gibi yeniden işlevlendiriliyor. 2006 yılında Aleks Istanbullu Architects, kurabiye fabrikasını ‘Biscuit Company Lofts’ olarak bilinen bir komplekse dönüştürüyor.
Mimar Amanda Gunawan, Güney Kaliforniya Mimarlık Enstitüsü'ne katılmak üzere Los Angeles’a taşınıyor. Morphosis Architects'in (Pritzker Ödülü sahibi Thom Mayne'nin firması) bir mezunu olan Gunawan, 2018'de arkadaşı Joel Wong ile OWIU stüdyosunu kuruyor.
Mimari tasarım stüdyosu olan OWIU Studio, Los Angeles’ta eski fabrika yapısı içerisinde bulunan bir daireyi Japon tasarım öğeleri ekleyerek yeniliyor. Tasarım, 15 yıl önce daireye dönüştürülen yedi katlı bir fabrika olan Biscuit Company Lofts'ta yer alıyor.
Yerel tasarım ekibi, binanın zemin katında bulunan 493 metrekarelik bir daireyi yeniliyor. Sakin bir ev ofisi oluşturmak amacıyla daireye asma kat ekleyip, evi genişletiyor. Tasarımcı, her odada ek bölmeler ile farklı kullanım alanları oluşturduklarını ifade ediyor.
Asma katın altında mutfak ve yemek alanı yer alıyor. Ayrıca zemin katta, banyolu ve açık oturma planlı misafir yatak odası ve ana yaşam alanı yer alıyor. Misafir yatak odasında, dolaplar ve raflar dahil olmak üzere çok sayıda Japon tarzı yerleşik depolama alanı bulunuyor. Zemindeki yükseltilmiş platform, Japon tarzı şilte ile karyolaya dönüşüyor ve saklama alanı olarak da kullanılabiliyor. Mekan Ryokan'da olduğu gibi çay seremonileri, toplantılar, okuma ve dinlenme aktiviteleri için sakin bir atmosfer sağlayacak şekilde tasarlanıyor.
Misafir yatak odası banyosunda oksitlenmiş armatürler ve beton bir lavabo tercih ediliyor. Kontrast oluşturmak için duvara dokulu sıva uygulanıyor.
493 metrekarelik açık planlı daire, önceden bir ses yapımcısının konutu olarak kullanılıyormuş. Gunawan, fabrika kökenli alanı, Japon ve İskandinav tarzda tasarlayarak sade bir mekana dönüştürüyor. Beyaz badanalı tuğla duvarlar yeniden cilalanıyor ve gömme saklama alanları kuruluyor.
İnşaat sırasında önceden mevcut olan, mutfağı üst kattaki ana yatak odası ve banyoya bağlayan merdiven yıkılıyor. Bunun yerine tasarımcı, heykelsi bir merdiven tasarlıyor ve asma katı bir ev ofisi ve kütüphaneye dönüştürüyor. Tasarımcılar asma katı 12 m² genişletmek için ahşap pilotiler kullanıyor.
OWIU Studio, asma katta duvarları beyaza boyuyor ve sarı ahşap malzeme kullanmayı tercih ediyor. Keten ve rattan gibi doğal malzemelerden yapılmış mobilyalar ile bisküvi tonlarına vurgu yaparak mekanı dekore ediyor. Asma katın tavanında fabrika günlerinden kalma büyük havalandırma boruları gibi endüstriyel unsurlar bulunuyor. Tasarımcı bu tür kalan elemanların üzerlerini boyayarak korumayı tercih ediyor.
Büyük pencereli ve asma kat dolayısıyla çift tavan yüksekliğine sahip ana yaşam alanında; kanepeler ve sandalyeler odanın en ucunda yer alıyor. Odağı üzerine çeken sarkıt lambalar, tavan yüksekliğinin fazla olduğu alana takılıyor.
Yemek için küçük yuvarlak bir masa tercih ediliyor. Ancak ana yemek masası olarak, mutfak adası olarak da kullanılan büyük bir beton levha kullanılıyor. Önceden endüstriyel alan olarak kullanılan bölümde, asma katın altında bulunan kirişler açıkta bırakılarak geçmişe atıfta bulunuluyor.
Asya tasarım ilkelerini Güney Kaliforniya endüstriyel ürünleriyle birleştiren daire, günlük rutine ilham veren ve bilinçli bir yaşam tarzını teşvik eden, rahat bir yaşam ortamı oluşturuyor.
Proje | Biscuit Company Lofts |
Mimarı | OWIU Studio |
Tasarım ekibi | Joel Wong, Amanda Gunawan, Claudia Wainer, Eduardo Cortazar |
Proje alanı | 493 m² |
Proje yeri | Los Angeles |
Fotoğrafçı | Justin Chung |