Doğal enerjiyle şekillenen yapı: Vertikal Nydalen
Nydalen'in tarihi endüstri bölgesinde, Akerselva nehri kenarında yer alan Vertikal Nydalen, Snøhetta tarafından tasarlanan karma kullanımlı bir yapı olarak dikkat çekiyor. Bu yeni yapı, basit ve kendi kendine yeten bir iklim sistemi ile doğal havalandırmayı birleştiriyor ve bölge için yeni bir kent meydanı oluşturuyor.
Geçmişte otopark olarak kullanılan Gullhaug Torg, Nydalen'in geleneksel endüstri bölgesinden modern bir iş alanına dönüşmesi sırasında önemli bir rol oynuyor. Bölgenin canlı bir yerleşim alanına dönüşmesini desteklemek amacıyla, proje bir kent meydanı ve araçsız bir alan oluşturmayı aynı zamanda yüksek bir bina inşa etmeyi hedefliyor. Vertikal Nydalen, zemin katında restoranlar, üst katlarda ofisler ve en üst katlarda daireler barındırıyor.
Yapı, belirli görüş hatlarını korumak ve daha hafif bir izlenim bırakmak amacıyla farklı yüksekliklerde iki hacmeayrılıyor. Sadece bir kısmı maksimum 18 kat yüksekliğe ulaşıyor. Zemin katında çeşitli halka açık cepler ve geçitler barındıran bu tasarım, kaliteli güneş ışığı koşulları ve minimal rüzgar sağlamayı hedefliyor.
'Üçlü sıfır çözümü' kullandığını söyleyen bu yapı, ısıtma, soğutma veya havalandırma için dışarıdan enerji satın almıyor. Bu, jeotermal kuyular, fotovoltaik yani güneşten enerji üreten paneller, düşük ekserji sistemi ve doğal havalandırma kullanılarak sağlanıyor. Proje, malzemeler, taşıma ve enerji kullanımında referans bir projeye göre yüzde 50’den fazla CO2 emisyonu azaltımı hedefliyor.
Jeotermal kuyulardan gelen su, ısıtma veya soğutma gerektiğinde kil duvarlar ve beton plakların içerisinde dolaşıyor. Beton duvarlara gün içinde emilen ısı, gece boyunca salınıyor ve binanın sıcaklıklarını stabil tutmaya yardımcı oluyor. Çatıdaki PV panelleri, ısıtma ve soğutma sistemini kontrol eden ısı pompasını besliyor.
Geleneksel havalandırma sistemleri, genellikle ofis binalarında döşemeden bir metreye kadar alçaltılmış tavan gerektiriyor. Ancak yapıda kullanılan doğal çözüm, kanallar ve fanlar olmadan kurgulanmanın getirisi ile ekstra alan kazandırıyor. Bu alan, ışık ve açıklık için daha iyi kullanılabiliyor ve odaların mekansal kalitesini önemli ölçüde artırıyor.
Yapının açılı cephesi, bina içinde hava hareketini sağlayan basınç farkları oluşturacak şekilde tasarlanıyor. Hava, gerektiğinde açılıp kapanan cephe valflerinden giriyor. Binanın farklı taraflarındaki iki pencere açıldığında, basınç farkı havanın dolaşmasını sağlıyor.
Yapının beton çekirdeği, zeminlerden ısı ve soğukluğun yavaş salınmasını sağlıyor. Çelik yapılar katları desteklerken cephe, dışarıda sıcak ve dokunsal bir ifade oluşturan ısıtılmış çam kaplama ahşap elemanlardan oluşuyor. Cephe, çelik yüzeyli 43 açılı balkon ile karakterize ediliyor. Balkonları korkuluklarının delikli yapısı sayesinde yapı gün içinde çok yönlü ve farklı açılardan ışığı yakalıyor.
Vertikal Nydalen, Norveç Araştırma Konseyi tarafından desteklenen iki araştırma projesinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. LowEx,çok az ek enerji ile ısıtma ve soğutmaya odaklanıyor ve sıfır enerjili binalarda ve enerji pozitif binalarda termal enerji tedariki için yeni konseptler geliştirmeyi amaçlıyor. Naturligvis adlı araştırma projesi ise doğal havalandırma için yeni stratejiler geliştirmeyi hedefliyor. Vertikal Nydalen'de kullanılan çözümleri test etmek ve gerçekleştirmek için teknik düzenlemeler ve Norveç İş Teftiş Kurumu'nun (Arbeidstilsynet) iç mekan iklim gereksinimlerinden muafiyet başvurusunda bulunuluyor.
Isıtma ve havalandırmayı izlemek, iklimi optimize etmeye yardımcı olacak geri bildirim toplamak için alanlara sensörler yerleştiriliyor. Ayrıca, ofis alanlarındaki tüm masalarda QR kodları bulunuyor ve bu kodlar, hem olumlu hem de eleştirileri içeren çevrimiçi bir kayıt formuna yönlendiriyor. Programlanmış menfezler, bu teknik ölçümler ve kullanıcı tarafından üretilen geri bildirimlerin birleşimine dayanarak optimize ediliyor.
Binanın genel performansı önümüzdeki yıllarda yakından izlenecek ve enerji tüketimi, iç mekan iklimi ve kullanıcı memnuniyeti, orjinal Naturligvis'in bir uzantısı olan Hybrids araştırma projesi ile ölçülecek. Termal konfor ve hava kalitesi kullanıcı deneyimi, SmartTune projesi aracılığıyla takip edilecek.
Proje | Vertikal Nydalen |
Mimar | Snøhetta |
Alan | 11000 m² |
Yıl | 2024 |
Yer | Oslo,Norveç |