Dinamik tasarım: Felix Marina
Marmaris’in tarihi merkezindeki eğlence mekanı Felix Marina, Deren Uysal Architecture tarafından tasarlandı. Proje, zamanla üzerine birçok eklenti yapılan mevcut bir yapının yeniden tasarlanması, doğal ve yalın bir dizaynla şehre yeniden kazandırılmasıyla ön plana çıkıyor.
Kale Bölgesi, Marmaris’in ilk yerleşim alanı olma özelliğini taşıyor ve zamanla Marmaris bu bölge etrafında genişliyor. Günümüzde Barlar Sokağı olarak adlandırılan sokağın etrafında, bölgenin sivil mimari örnekleri sıklıkla görülüyor. Kale Bölgesi ve etrafında da Marmaris’in tarihi yerleşimleri yer alıyor.
Felix Marina, Marmaris’in bu tarihi dokusu içerisinde konumlanıyor. Mevcut yapı, Barlar Sokağı ile Marmaris Kalesi’nin bulunduğu tepenin kesişim noktasına kısa bir mesafede konumlanıyor. Yapı, tarihi doku içerisinde betonarme sistemle inşa ediliyor. Projenin daha önce aynı yerde bulunan tarihi yığma bir yapının rekonstrüksiyonu olduğu düşünülüyor.
Deren Uysal Architecture’ın geliştirdiği Felix Marina projesi, açık alan düzenlemelerini merkeze alıyor ve mevcut yapıyı bu düzenin bir parçası haline getiriyor. Barlar Sokağı’ndaki diğer yapılar, büyük oranda bitişik nizamda yerleşirken Felix Marina projesi, üç yüzü de açık olacak şekilde diğer yapılardan ayrışıyor. Yapının cepheleri denize ve limana, küçük bir meydana ve bir sokağa bakıyor.
Felix işletmesinin ilk şubeleri arasında bulunan Felix Marina, içeceklere ve atıştırmalıklara odaklanan bir eğlence alanı olarak hizmet veriyor. Projede işletmenin talebi üzerine yeşil dokular ve doğal unsurların ön plana çıkarılıyor. Proje kapsamında mevcut yapı, zamanla ilave edilen niteliksiz eklerinden arındırılıyor. Devamında mekansal bir bütünlük oluşturuluyor ve kullanılan doğal öğeler yapıya zarar vermeyecek mobil unsurlar olarak işlev görüyor.
Bahçedeki çelik konstrüksiyon tonozlu eklenti, pvc doğramalar, düzensiz tabelalar ve yıllar boyunca eklenmiş diğer niteliksiz unsurlar yenilenme sürecinde kaldırılıyor. Tüm bunlara ek olarak cephe dokusu ve sirkülasyon hattı da düzenleniyor. Sadeleştirilen yapı, sonrasında doğal malzemelerle aslına uygun şekilde yeniden işlevlendiriliyor. Pencereler için masif ahşap doğramalar tercih ediliyor ve dış duvarlarda serpme sıva üzerine beyaz boya uygulanıyor. İç mekanda da beyaz yüzeyler devam ettiriliyor ve zemin ahşap rabıta ile kaplanıyor.
Fazlalıklardan arındırma sürecinin ardından da iyileştirme müdahaleleri yapılan proje, bölgede dikkat çeken bir yapıya dönüşüyor. Dış mekan düzenlemesinde kullanılan tüm öğeler, yapıya mesafeli şekilde yerleştiriliyor. Mobil olarak tasarlanan bu öğeler aynı zamanda işlevselliği de artırıyor.
Yapıya eklenen ahşap parçalar kolayca demonte edilebiliyor. Dış mekandaki ahşap zemin, parçalı paletler şeklinde tasarlanıyor. Yarı açık mekandaki ahşap strüktür, zemine monte edildiği metal parçalardan çıkartılabiliyor. Arzu edildiğinde tüm ahşap eklentiler kaldırılabiliyor ve sert zemine ulaşılabiliniyor.
İç ve dış mekan döşemelerinde tercih edilen ahşap malzemelere masif ahşap mobilyalar eşlik ediyor. Ahşap malzemeden masa ve sandalyeler, hasır aydınlatmalar ve kurumuş palmiye yaprakları mekanın temel atmosferini tanımlıyor.
Yapının iç mekanında sade bir düzenleme tercih ediliyor. Merdiven ve ıslak hacim çekirdeği, yapının arka duvarına bitişik şekilde konumlandırılıyor. Çekirdek dışındaki alanlar her katta tek bir işleve göre düzenleniyor. Zemin katta bar ve mutfak, birinci katta ofis ve teras katında oturma alanları bulunuyor.
Zemin kattaki bar ve mutfak, iç ve dış mekanlardaki oturma alanlarına hizmet ediyor. Bahçenin iki uzun kenarı boyunca uzanan kesintisiz oturma alanları içe dönük şekilde yerleştiriliyor. Projenin dikkat çeken peyzaj tasarımı ise sokaktan geçen insanları mekana çekmeyi başarıyor.
Proje | Felix Marina |
Mimar | Deren Uysal Architecture - Deren Uysal |
Konum | Marmaris, Muğla |
Yıl | 2020 |
İşveren | Felix Smile - Fuat Akgül |
Danışman | Levent Uysal |
Ana yüklenici | Felix Smile |
İnşaat alanı | 400 m² |