Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları
Kültür ve sanat tarihinin en köklü kurumlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yeni konser salonuyla 3 Aralık 2020’de yeniden dinleyicileriyle buluşuyor.
Ankara Kalesi ve Anıtkabir aksında 140 dönümlük bir arazide konumlanan ve inşası 28 yılın ardından tamamlanan yapının mimari projelendirmesini Uygur Mimarlık gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları 1992’de ulusal bir yarışmaya açılarak 46 projenin katıldığı yarışmanın sonucunda Uygur Mimarlık birinci seçildi.
Yarışmanın jürisini; Doğan Tekeli, Nejat Ersin, Orhan Dinç, İlhami Ural, Doruk Pamir, Nuran Ünsal ve Ali Terzibaşıoğlu gibi isimlerin yer aldığı dönemin en köklü mimarları oluşturdu.
Müzik merkezinin tasarımında, su ve yeşille bütünleşen ayrıca şehir siluetini zedelemeyen formlar tercih edildi.
Salonlar ve fuaye, diğer birimlerle çevrelenerek kompleksin merkezinde yer alıyor. Konser salonları, akustik desteği için toprağa gömülüyor. Fuaye alanı ise, eliptik formun ortasında, bütün salonlara hizmet verecek şekilde bir yarık oluşturarak merkezde konumlanıyor.
Yapının yarışmada birinci seçilmesinde öne çıkan en önemli mimari unsurları şöyle sıralanabilir:
Güncel bir tasarım dili gütmeyen proje kent ölçeğinde anıtsal bir yapı oluşturuyor. Ayrıca bulunduğu yer, hizmet ettiği kurumla birlikte edinilen deneyimler ve teknolojik gelişmelerle geliştirilen yapı dili de önemli bir unsur.
Konser salonun şekillenmesinde önemli faktörlerden biri de yapının akustiğiydi. Fraunhofer-Institut für Bauphysik ve akustik uzmanı Prof. Wolfgang Fasold’dan akustik danışmanlığı alındı.
Yumurta (elipsoid) formundaki 2 bin 23 kişilik konser salonu ve 500 kişilik mavi salondan oluşan yeni bina 3 Aralık 20202’de kapılarını halka açtı.