Brütalist ve tropikal esintiler hakimiyetinde bir yapı: Rumah Padang Linjong Konutu
Endonezya’nın Bali adasında yer alan Rumah Padang Linjong Konutu; tropikal ada yaşamından esinlenerek inşa edildi. Yerel mimarlık ofisi Patisandhika ve mülk sahibi tasarımcı Dan Mitchell tarafından tasarlanan brütalist yapı; iç mekan tasarımıyla Bali kültürüne atıfta bulunuyor.
3 yıllık inşa sürecinin ardından 2017 yılında tamamlanan proje; Brütalist Tropikal Konut olarak adlandırılıyor. 512 metrekarelik konut, adanın güney kıyısındaki pirinç tarlalarıyla çevrili küçük bir vadide yer alıyor.
Çevresindeki doğal ortamla bütünleşen konut; geniş açık pencereleri ile sakinlerin her an tropikal yaşam havasının keyfini çıkarmalarına olanak sağlıyor. Büyük ve ferah alanlar; yapıya gün boyunca hava ve ışığının dolmasını sağlıyor.
Yapıya hakim olan beton ve ahşap malzemelerin asgari derecede kullanımı ile yapının yalın görünmesi amaçlanıyor. Sade bir tasarıma sahip olan konut; doğa ve yeşil çevreyle bu etkiyi tamamlıyor. Brüt betonun katı görünümü peyzajla yumuşatılarak ekilen bitkilerin de zamanla organik bir estetiğe dönüşmesi hedefleniyor. Dış mekanda büyüyen bitkiler zamanla konutun iç kısımlarına ulaşıyor.
Bahçe kapısından konutun içine kadar uzanan ham zemin yol; betondan ormana girildiğini işaret ediyor. Yolun hemen girişindeki bitkiler ve bambu vurguları; otantik ve tropikal bir Bali ambiyansı oluşturuyor.
Yapının yan kısmında asılı duran beton levha; brütalist estetik için kullanılmasının yanı sıra güçlü Bali güneşinin doğrudan iç mekana vurmasını önlüyor. Beton sarkıt; özellikle giriş ve ana yaşam alanı boyunca konut geneline heybetli bir görünüm kazandırıyor.
Dan Mitchell; tavana kadar uzanan cam kullanımı ile bol miktarda ışık alan, yemyeşil tropikal manzaranın izlenebileceği yüksek tavanlı bir oturma alanı oluşturmanın; kendisi için bir öncelik olduğunu ifade ediyor.
İki katlı yapı; içerisine girildiğinde farklı seviyelerde ve farklı işlevlerde alanlar sunuyor. Çift kotlu oturma odası, konutun merkezini oluşturuyor. Yapının mimarları Patisandhika ve Mitchell; konutun planını oluştururken modernist mimar Ray Kappe tarafından tasarlanan Kappe Residence’tan ilham aldıklarını dile getiriyorlar. Geleneksel duvarlar mekanları net şekilde bölerken, Rumah Padang Linjong Konutu’nun boşluklu duvarları farklılaşan bir alan hissi oluşturuyor.
Mimarlığının yanı sıra plak şirketi Island of the Gods'ın sahibi olan Dan Mitchell; müziğe olan tutkusunu konutun tasarımına da yansıtıyor. Özellikle plaklar için tasarlanan ahşap raflar; vinil ve ses ekipmanı ile tamamlanmış özel ses köşesinde görülüyor. Evin yüksek tavanlı olması özellikle kayıt arşivi için üst düzey müzik deneyimi sunuyor.
Yaşam alanındaki çok seviyeli düzen sayesinde mutfağa ve yemek alanına inerken; plaklar, kitaplar ve müzik sistemi görülüyor. Duvarsız olan açık mutfak ve yemek alanları; doğal havalandırmayı artırmak ve konutun her yerinde "açık havada tropikal yaşam" duygusu oluşturmak için doğrudan dış mekana bağlanıyor.
Ahşap detayların beton ile karakterize edildiği iç mekan tasarımı; alanı dolduran dokulu, renkli nesneler ve mobilyalarla her an yeniliğe açık boş bir tuval izlenimi bırakıyor. Oturma odasının zeminine ekilmiş olan ağaç da dahil olmak üzere, mekanda bol miktarda bitki bulunuyor. Cepheleri kaplayan geniş cam paneller; gün ışığının iç mekan bitkilerine en iyi şekilde ulaşmasını sağlıyor.
Rumah Padang Linjong Konutu’nun merkezinde yer alan yüksek tavanlı oturma alanı; zemin katta bulunan müzik stüdyosu, mutfak, açık duşlu banyo ve üst katta birbirlerine köprüyle bağlanan üç yatak odası ve banyo ile çevreleniyor.
Ayrıca konut, çatısındaki güneş panelleri ve yağmur suyu toplama sistemi ile tropikal iklimden olabildiğince yararlanmayı hedefliyor.
Proje | Rumah Padang Linjong |
Mimar | Patishandika |
Konum | Bali, Indonesia |
Alan | 512 m2 |
Fotoğraflar | Tommaso Riva |