3B yazıcılarla bitkiden üretilen vidasız gözlük tasarımı: Substance
Avusturya tabanlı gözlük üreticisi Rolf, hammaddesini su ve toz halindeki Hint çekirdeği karışımının oluşturduğu, 3B yazıcılarla basılmış bir gözlük koleksiyonu tasarladı. "Substance" olarak isimlendirilen gözlük koleksiyonu; sürdürülebilir üretim ilkesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.
Yapımda hammadde olarak kullanılan bitkinin fasulye kabuğu zehirli olduğu için; üretim öncesinde kabuklar çıkarılıyor ve kalan içerik toz haline getiriliyor. Daha sonra toz ve bağlayıcı malzeme suda karıştırılıyor ve 3 boyutlu yazıcılar tarafından gözlük çerçeveleri üretiliyor.
Üretici firmanın açıklamalarına göre oldukça hızlı büyüyen bu uzun boylu bitkiler, tropikal iklimlerde herhangi bir genetik müdahale olmadan yetişiyor ve gıda ürünleriyle herhangi bir rekabete girmiyorlar. Örneğin bir ladin veya kayın ağacı, her yıl sadece birkaç santim uzarken; bu bitki yalnızca altı ayda altı metre büyüyebiliyor.
Gözlüğün ham maddesi olarak kullanılan bitkinin bu kadar hızlı büyümesi; üretimi sürdürülebilir ve çevreye daha duyarlı hale getiriyor. Böylece gözlük koleksiyonu üretimlerine; çevre dostu ürün talebini karşılayabilecek bir temel oluşturuluyor.
Gözlüklerin birleşim noktalarında, vida veya herhangi bir parça içermeyen "Rolf’s Flexlock" isimli menteşe tasarımı kullanılıyor. Bu menteşeler, gözlüğün bitki bazlı malzemesi ile elde ettiği esnekliği daha da arttırmasına imkan tanıyor.
Flexlock menteşeler; 3 boyutlu yazıcılarda gözlüklerle beraber tek seferde basılabiliyor. Bu sayede ihtiyaç duyulan harici tedarik ürün miktarı en aza indirgeniyor. Üretim sürecinin arkasındaki yenilik nedeniyle, Substance; Dezeen Awards 2020 Ürün/Obje Tasarımı kategorisinde listeye alınıyor.
Substance koleksiyonu; siyah, gri, lacivert, haki, yeşil ve parlak pembe ton olmak üzere altı renkte, toplamda 23 farklı gözlük çerçevesinden oluşuyor. Ahşap çerçeveleriyle de tanınan gözlük firması; tüm ürünlerini Tirol Weißenbach'da el yapımı olarak üretiyor.
2009 yılında kurulan marka, titanyum ve taştan yapılmış gözlük çerçeveleri de tasarlıyor. Gözlük modellerinde bağlantı noktalarında vida kullanmayan Rolf, bu sayede hem üretimde kolaylık elde ediyor hem de bakıma ihtiyaç duymayan gözlükler üretiyor.
3 boyutlu yazıcılarla yapılan üretimin gitgide daha da popülerleştiği bu dönemde Londra merkezli gözlük markası Kite da; KiteONE isimli gözlükleri için 3B baskı teknolojisini kullananlardan bir tanesi.
Müşterilerinin yüzlerini 3 boyutlu olarak tarayan firma, bu taramalardan elde ettiği; göz bebekleri arası mesafe, burun genişliği ve kulak konumu gibi verileri kullanarak kullanıcının yüz şekli için uygun optimum çerçeveyi üretiyor.