2022 Dünya Mimarlık Festivali Kazananları
Bu yıl 15.si düzenlenen World Architecture Festival (WAF)-Dünya Mimarlık Festivali- Lizbon’da gerçekleştirildi. Aralarında Banu Uçak, Tuğçe Rizeli Bilgi, Gonca Arık Çalışkan, Pınar Dinç Kalaycı, Murat Tabanlıoğlu, İpek Baycan gibi Türk jüri üyelerinin de yer aldığı etkinlikte mimari, iç mekan tasarımı, peyzaj tasarımı ve gelecek vadeden tasarım dallarındaki ödüller sahiplerini buldu. 2022 kazananlarını sizler için derledik.
1. Dünyanın En iyi Yapısı Ödülü
Ödülü Quay Quarter Tower (QQT) yapısı ile 3XN kazandı. Sidney Opera Binası'nın yakınında bulunan 206 metrelik kule, dikey bir köy fikrinden yola çıkılarak tasarlandı.
Ofis binası, dış teraslara odaklanan alanlarıyla topluluk yaşamında işbirliği, sağlık ve esenliği vurguluyor. Üst üste dizilmiş 5 değişken katmandan oluşan yapı tasarımında binanın geleceğe yönelik değişimini de göz önünde bulunduruyor. 3XN, aynı aks üzerine yerleştirdikleri atriyum düzeni ile olağanüstü manzaralara sahip aydınlık bir sosyal omurga oluşturmayı amaçlıyor.
‘’50 yıllık bir ticari kulenin büyük bölümünü korumakla görevlendirilen bina dünya çapında bir kaliteye sahip, yeniden kullanım için mükemmel bir örnektir. COVID öncesi inşa edilmesine rağmen pandemi sonrası kullanıcılar için sağlıklı ve çekici bir alan sağlayan, ileriye dönük çalışma alanı tasarımları içeriyor. İşveren spekülatif bir fikir geliştirme riskini alarak bu işe başladı ve sonuç olumlu oldu.’’ -Dünya Mimarlık Festivali Program Direktörü, Paul Finch
2. Yılın İç Mekan Tasarımı Ödülü
Condition_Lab tarafından tasarlanan Pingtan Çocuk Kütüphanesi, 2022 Dünya İç Mekanı ödülünü aldı. Çin'de bulunan proje 11 kategoriye düşürülmüş final listesinden seçildi.
Tasarım ekibi, geleneksel Dong Evleri tipolojisinden ilham alıyor. İç içe geçmiş iki sarmal merdivenden oluşan kütüphane, küçük ahşap bir yapı formunda tasarlanıyor. Condition_Lab genç kullanıcılar için geleneksel kültürün canlandırılması ve korunması konusunda mimarlığın toplumsal önemini vurgulamayı amaçlıyor.
Çocuklara yönelik bu yapı merdivenlerde oynamak, bir kitaba uzanmak ve arkadaşlarla zirveye çıkmak gibi keyifli etkinlikler içeriyor. Tasarımın geleneksel işçiliğinden etkilenen jüri üyeleri etkinliğin sonunda, toplum için başarılı bir alan oluşturdukları için Condition_Lab'ı tebrik etti.
3. Yılın Gelecek Vadeden Projesi
Bu kategori dünya mimarisinin henüz tamamlanmamış olan en iyilerini kutluyor. Ödülü, CAATStudio (Kamboozia Mimarlık ve Tasarım Stüdyosu) tarafından tasarlanan İran’daki Dream Pathway aldı. Proje spor rekreasyon parkı ile kültürel bir cadde arasındaki bağlantıda buluyor.
Dream Pathway Tahran'daki Abbas Abad tepesi kompleksinin batı kesiminde bir kentsel yaya ve bisiklet yolunu içeriyor. Proje tamamlandığında, sıkıştırılmış toprak malzeme ve geometrik formların kullanımıyla kullanıcıların dört farklı bölge arasında hareket ettirilen, şehirle etkileşimli bir anlatı oluşturması amaçlanıyor.
Jüri üyeleri, projeyi başlığına ve amacına uygun özgün bir mimari ve kentsel konsept olarak nitelendirerek şehrin sokak dokusu ile ilçenin sokak dokusu arasında şaşırtıcı bir süreklilik sağladığını belirtti.
4.Yılın Peyzaj Tasarımı
Yılın Peyzaj Tasarımı Ödülünü; Gaodang Kırsal Peyzajının Korunması ve Rehabilitasyonu: Buyi Etnik Azınlık Grubu Köyü projesi ile SHANCUN Atelier, School of Architecture, Tsinghua University + Anshun Institute of Architectural Design işbirliği kazandı.
Jüri üyeleri projeyi Çin kırsalına hayat veren hassas bir koruma planı olarak değerlendiriyor. Alan, son 7 yıldır zengin bir çeşitlilik sağlayarak bu kırsal topluluğun geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyor.