Türkiye'nin enerjide ticaret merkezi olma potansiyeli oldukça yüksek

HABER MASASI
Abone Ol

Enerjisa Enerji olarak müşterilerimizin yenilenebilir enerji teknolojilerine erişiminde köprü görevi üstleniyoruz. Aynı zamanda ‘İşimin Enerjisi’ uygulamalarımız ile hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de temiz enerji üretimine katkı sağlıyoruz. Ülkemizin dış ticaret açığının birinci sırasında olan enerjinin Türkiye’deki üretimi artırarak aşılabileceği aşikâr. Bu noktada da tecrübelerimizi, sürdürülebilir ve yeşil enerji çözümlerini hayata geçirmek isteyen müşterilerimiz ile paylaşıyoruz. 2022 yılında başlamış ve 2023 yılı sonuna kadar hayata geçecek İşimin Enerjisi çözümleri ile 39 bin ton karbon salınımının ve 5,15 milyon m3 doğalgaz kullanımının önüne geçme hedefimize bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz.

Enerjisa Enerji CEO'su Murat Pınar.

İşimin Enerjisi bağlamında kurulumunu gerçekleştirmiş olduğumuz güneş enerjisi santralleri (GES), 2021 yılında öz tüketim yaklaşımıyla ulaşılan 14,8 MWp ile birlikte 2022 yılı sonu itibarıyla toplam 22,6 MWp kurulu güce ulaştı. Bu başarılarımız, yenilenebilir enerjinin benimsenmesini sağlama ve daha yeşil ve sürdürülebilir bir enerji ekosistemi yaratma misyonumuza katkıda bulunuyor.

Türkiye, kurulu güç sıralamasında dünya 12.’si ve Avrupa 5.’si konumunda yer alıyor. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünya ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 8,8 Avrupa ortalama yıllık büyüme oranı yüzde 6,6 iken Türkiye için bu oran yüzde 10,3 olarak gerçekleşiyor (PwC, 2023).

Türkiye enerji altyapısını sürdürmek için büyük yatırımlara devam ediyor

Biz bir enerji şirketi olarak sorumluluğumuzun farkında olarak hareket edip müşterilerimizin yenilenebilir enerji teknolojilerine erişiminde köprü görevi üstleniyoruz.

Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma potansiyeli oldukça yüksek. Coğrafi konumu, enerji kaynaklarına yakınlığı ve enerji ticaretindeki stratejik önemi, ülkenin bu alanda başarılı bir merkez olmasını sağlayacak faktörler olarak öne çıkıyor. Türkiye, Doğu ve Batı arasında bir enerji köprüsü konumunda. Aynı zamanda Avrupa'ya enerji sağlayan boru hatları ve deniz geçişleri üzerinde de stratejik bir konuma sahibiz. Bununla birlikte, Türkiye enerji altyapısını geliştirmek için büyük yatırımlara devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların artması, enerji verimliliği çalışmalarının yürütülmesi ve enerji ihracatı olanaklarının çeşitlendirilmesi gibi adımlar, Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olma hedefini ulaşmasını büyük oranda destekleyeceğine inanıyoruz.

İklim krizi hem kamu hem özel sektörün ajandasında uluslararası seviyede tüm dünyanın ortak sorunu olarak yer alıyor. Biz bir enerji şirketi olarak sorumluluğumuzun farkında olarak hareket edip müşterilerimizin yenilenebilir enerji teknolojilerine erişiminde köprü görevi üstleniyoruz. Aynı zamanda İşimin Enerjisi uygulamalarımız ile hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de temiz enerji üretimine katkı sağlıyoruz. Ülkemizin dış ticaret açığının birinci sırasında olan enerjinin Türkiye’deki üretimi artırarak aşılabileceği aşikar. Bu noktada da tecrübelerimizi, sürdürülebilir ve yeşil enerji çözümlerini hayata geçirmek isteyen müşterilerimiz ile paylaşıyoruz.

Enerjisa'nın stratejisini yeniden tanımladık

Eşarj olarak biz bu alana yatırım yapmanın öneminin farkındayız ve hızla ilerliyoruz.

İş modellerimizle bizim gibi net sıfır hedefi olan şirketlere yenilenebilir enerji çözümleri sunuyoruz. Detaylarını aktardığım İşimin Enerjisi çatısı altında yenilenebilir enerji kaynakları ile verimlilik ve tasarruf sağlayan uygulamalar geliştiriyoruz. Sektörümüz doğası gereği sürekli bir değişim halinde. Sürekli değişen enerji ortamına uyum sağlamanın önemi zamanla daha net hale geliyor. Yeni teknolojiler ve fırsatlar, ana işimizi besleyerek daha fazla başarının kilidini açıyor ve bizi yeni girişimlerle büyümeye teşvik ediyor. Şebekemizin modernizasyonu, dağıtık üretim ve enerji depolama sistemlerinde kaslarımızın geliştirilmesi ve Türkiye’nin en büyük enerji çözümleri sağlayıcısı olarak emobilite alanında lider oyuncu olmak yeni stratejik hedeflerimiz. Bu amaçla, Enerjisa’nın stratejisini “yeni enerji çözümlerinin öncü sağlayıcısı olmak ve enerji dönüşümünü tesis etmek” şeklinde yeniden tanımladık.

Bu kapsamda Türkiye’de ilk ve en fazla hızlı şarj istasyonuna sahip olma özelliği ile liderliği elinde bulunduran Eşarj iştirakimizin tamamını satın alarak elektrikli araç ekosistemi içerisinde iddiamızı ortaya koyduk. Ülkemizdeki elektrikli araç adedi son yıllarda katlanarak artıyor ve 20 bin araca yaklaşmış durumda. Mevcutta yaklaşık 600 adedi yüksek hızlı (DC) olmak üzere 5 bine yakın şarj istasyonu bulunuyor.

Türkiye’de elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ile hızlı şarj istasyonu kurma konusunda ilk günden bu yana sektördeki liderliğimizi koruyarak bugün geldiğimiz noktada kurduğumuz 360kW gücündeki ilk istasyon ile birlikte 70’e yakın şehirde; 450’den fazlası yüksek hızlı (DC) olmak üzere 700’e yakın şarj istasyonuyla en iyi deneyimi sunmaya devam ediyoruz.

Son 15 yıldır araç teknolojileri de şarjlanma teknolojileri de her gün gelişme kaydediyor. Gelişen araç teknolojileri ve batarya kapasiteleri daha uzun menzillere olanak sağlarken bu araçlar için hızlı şarj çözümlerinin sunulması ise günden güne daha önemli hale geliyor.

Tüm çalışmalarımızı inovasyon ve dijitalleşme üzerine yapıyoruz. Bu noktada ekosistemimizi yaptığımız yatırımlarla güçlendiriyoruz. Sadece son 2 yılda Eşarj’a 250 Milyon TL’lik yatırım yaptık. Eşarj ile 2023 yılı sonuna kadar 81 ilde toplam 1000 istasyon kurma hedefine sahibiz.

Eşarj olarak biz bu alana yatırım yapmanın öneminin farkındayız ve hızla ilerliyoruz. Şu ana dek yarım milyona yakın şarjlanma sayısına ulaştık. Bunu da müşterilerimizin bize duyduğu güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz.