Sizin yatağınız kaç yaşında?

HABER MASASI
Abone Ol

Areda Piar araştırma şirketinin geliştirdiği “Benim Markam” modeli, beğeni, güven, satın alma ve tavsiye eğilimi, sadakat kriterlerinde markaların performansını değerlendiriyor. “Benim Markam” modeli ocak ayı araştırmasında tüketicilerin uyku kalitesini belirleyen yatak tercihleri ele alındı. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 67’sinin yatağını 10 yıldan fazla süredir kullandığı sonucu çıktı.

Sağlıklı yaşamın ön koşullarından biri düzenli ve kaliteli bir uyku. Bu da biz yetişkinler için günde sekiz saat uyku anlamına geliyor. Ancak günümüzün yoğun temposu çoğu zaman uyku saatlerinin azalmasına sebep olabiliyor ve uykumuzu almadan güne başlama telaşı içerisinde olabiliyoruz. Eğer uykusuzluğun yanına bir de yatağımızın rahatsız olması eklenirse gün boyu boyun, sırt ve bel ağrısıyla mücadele etmek zorunda kalabiliyoruz.

Yatağınızla ne kadar süredir berabersiniz?

Güzel bir uyku hem güne iyi başlamamız hem de vücudumuzun dinlenmesi, yenilenmesi için oldukça önemlidir. Yaşamımızın üçte birini kapsayan sürenin uykuda geçtiği göz önünde bulunduğunda iyi bir uyku için en önemli etmenin doğru yatak seçimi olduğu bilinen bir gerçek. İyi bir yatağın kaliteli uyku sunmasıyla birlikte uzun ömürlü bir kullanıma sahip olması da istenen özellikler arasında yer alıyor. Araştırmada tüketicilere kullandıkları yatakların yaşları sorulduğunda yüzde 67’si yatağının 10 yıl ve üzeri yaşta olduğu, yüzde 5,5’i dokuz yıllık, yüzde 8’i yedi yıllık, yüzde 1,2’si altı yıldır aynı yatağı kullandığını belirtti.

Yatağımızdan memnunuz

Günün ortalama yedi, sekiz saatini geçirdiğimiz yataklarımız uykumuzun kalitesinde önemli rol oynuyor. Araştırmada katılımcıların şu an sahip oldukları yataklarından memnun olup olmadıklarına bakıldığında katılımcıların yüzde 56’sının şu anda kullandıkları yataklarından memnun oldukları görülüyor.

Yatağımız kolay temizlenebilir olmalı

Kullandığımız nevresimlerin, çarşafların düzenli olarak değiştirilmesinin yanı sıra yatakların da düzenli olarak temizlenmesi kişisel hijyen açısından önemli bir faktör. Uzun süreli bir kullanım için yatakların konforlu ve dinlendirici bir uyku sağlamasının yanında kolay temizlenebilir olması da tüketicilerin beklentileri arasında yer alıyor. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 32,1’i ek bir özellik olarak yatağın kolay temizlenebilir olmasını istiyor. Bunu sırasıyla yüzde 21 ile vücut ısısını dengeleme özelliğinin olması, yüzde 11,3 ile çıkarılabilir üst yüzey pedinin olması, yüzde 8,7 ile yatağın iki tarafında kullanılabilir özellikte olması takip ediyor.

Skor Bellona'da

Araştırmanın kilit noktasını oluşturan Benim Markam skoruna göre en yüksek skor 15,9 ile Bellona’ya ait iken, onu takip eden İstikbal 15,3 ile ikinci sırada yer alıyor. Yataş 14,8 ile üçüncü, Bambi 13,2 ile dördüncü, Doğtaş 9,6 ile beşinci, İşbir 8,8 ile altıncı, Merinos 6,6 ile yedinci, Yatsan 3,2 ile sekizinci, Modalife 1,9 ile dokuzuncu ve Tempur 1,7 ile onuncu sırada yer aldı.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 05-15 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Yatak Tercih araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.