Masada ve sahada ‘güçlü Türkiye’

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak ve halkın refah seviyesini yükseltecek her türlü çalışmaya destek veren MÜSİAD, Türk iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirerek, hayata geçirdiği projeler, faaliyetler, uygulamalar ile Türkiye’nin büyümesine ve kalkınmasına katkı sağlıyor. Sağlam temeller üzerinde, güçlü ve istikrarlı yapıyı sürdürülebilir kılacak projelere imza atan MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, artık eski Türkiye’nin olmadığını söylüyor. Türkiye’nin başarılı dış politikası ile en çok yurt dışı temsilciliğe sahip beşinci ülke olduğuna vurgu yapan Saygılı, “Artık BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşlarda daha itibarlı ve daha güçlü bir Türkiye var. Diplomatik masalar kuran, Karabağ’dan Libya’ya sahada da etkin bir Türkiye var” sözlerini ekliyor.

Pandemi ve sonrasında yaşanan jeopolitik gelişmeler küresel ekonomiyi etkisi altına almaya devam ediyor. Türkiye bu süreci nasıl yönetiyor sizce?

Kafkasya’dan Balkanlara, Doğu Akdeniz’den Orta Asya’ya aktif dış politikalara baktığımızda artık eski Türkiye’nin olmadığını, masada, sahada güçlü Türkiye olduğunu görüyoruz. Enerji sahasındaki bu başarının arkasında hiç şüphesiz başarılı dış politikamız var. Hem sahada hem masada Türkiye’yi güçlü kılan bu dış politikanın mimarı ise lider diplomasisini etkili bir şekilde uygulayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Oyunbozan ve oyun kuran dış politikamızın özelliği, girişimci, insanî, millî ve hepsinden önemlisi bağımsız olmasıdır. Bu başarılı dış politika sayesinde çatışma, savaş ve terörle boğuşan coğrafyamızda Türkiye, barış ve istikrar adası olarak kalabilmiştir. Savunma sanayindeki hamlelerimizle derinleştirilen bu etkin dış politika ile uluslararası itibarımız artmıştır. Kafkasya’dan Balkanlara, Doğu Akdeniz’den Orta Asya’ya aktif dış politikamızla kalıcı iş birliği platformlarına ya ortak ya da kurucu olduk. TİKA, AFAD, YTB gibi kurumlarla ve Kızılay, Diyanet Vakfı, MÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşları ile de bu başarılı dış politikamızın yıldızı daha da parlamaktadır. MÜSİAD olarak biz de Genel Başkanımız Mahmut Asmalı’nın riyasetinde tüm birimlerimizle ve üyelerimizle insani diplomasiye ve özellikle ticari diplomasiye aktif destek sağlıyoruz. Artık eski Türkiye yok. BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşlarda daha itibarlı ve daha güçlü bir Türkiye var. Diplomatik masalar kuran, Karabağ’dan Libya’ya sahada da etkin bir Türkiye var. En çok yurt dışı temsilciliğe sahip beşinci ülke olan Türkiye’nin başarılı dış politikası enerjiden savunma sanayine, ekonomiden tarıma her sektörü olumlu etkiliyor.

Önce pandemi, sonrasında Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte enerji tedariki en önemli sorunlardan biri haline geldi. Son dönemde Türkiye’nin enerjide önemli adımları var. Bu adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

'MÜSİAD İzmir olarak, 325 üyemiz ile 60 bin kişiye yakın istihdam sağlayan yapımızla; yapmış olduğumuz ticaretle de İzmir ekonomisinin yüzde 13 ile hitap etmekteyiz.'

Pandemi etkilerinin halen devam ettiği tüm dünyada Türkiye, bölgede eşi benzeri olmayan stratejik ve jeopolitik konumuyla öne çıkıyor. Ülkemiz, son 20 yılda hayata geçirilen politikalar ile dünyanın enerji kuşak yolu haline geldi. Türkiye, yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerliyor. Çevremizde dünyanın en zengin petrol ve doğal gaz zengini ülkeleri bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye,bu kaynakların Avrupa’ya ulaştırılmasında doğal bir köprü konumunda. Türkiye; yenilenebilir enerji kaynaklı güçte Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 12’nci sırada bulunuyor. Hükümetimiz; sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda geleneksel enerji kaynakları kullanımını azaltmaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını ise yaygınlaştırmaya odaklandı. Ülkemiz, bu vizyon doğrultusunda enerji dönüşümünde, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde büyük bir başarı hikayesine imza atıyor.

Türkiye ekonomisi kabuk değiştiriyor

'İzmir hem gümrük verilerine hem de genel ticaret sistemi verilerine göre dış ticaret fazlası veren bir kent konumunda.'

2022 yılı itibarıyla birçok sektörde ihracat rekorları kırmaya devam ediyoruz. Bu başarının arkasında hangi temel unsurlar yatıyor sizce?

Türkiye, son 20 yılda otomotivden savunma sanayisine, inşaattan tarıma kadar her sektörde çok önemli bir yol kat etti. Hayal edilmesi zor icraatların tek tek hayata geçtiğine gururla şahit olduk, şahit olmaya da devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, kararlı duruşu, adaletli bakış açısı, şeffaflığa verdiği önem ve geleceği iyi analiz eden vizyonu ile Türkiye’nin hemen hemen her sektörde açık ara öne çıkmasını teşvik ediyor. Bu gücü tepeden tırnağa hisseden ve zorluklar karşısında yılmadan ilerleyen sanayicilerimiz, dünyanın dört bir yanında tercih edilen ürün ve hizmetler geliştiriyor. Güçlü tedarik zincirlerimiz ve kaliteli üretim vizyonumuz, dış ticarette ülkemize yepyeni pazarlar kazandırdı.

Bu sayede geçen yıl, 225,4 milyar dolar ihracata imza atılarak, tüm zamanların en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşıldı. Bu sene de her ay açıklanan ihracat rakamları, hamdolsun rekorlar kırıyor. Türkiye, başta hükümetimiz olmak üzere, bakanlıklarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, özel ve kamu sektörü kurumlarının iş birliği ile salgın sürecini en başarılı şekilde yürüten G-20 ülkelerinden biri oldu.

  • Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’e yaklaşırken, Türkiye ekonomisinin de hızla kabuk değiştirdiğine şahitlik ediyoruz.

İzmir 2021’de 14,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi

Anadolu’nun en önemli ihracat ve ticaret kapısı olarak İzmir’de son dönemdeki sanayi faaliyetlerinden ve ihracat rakamlarından bahseder misiniz?

4 milyon 425 bin kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara’nın ardından 2021 yılı itibarıyla Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti olan İzmir, çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan bir bölge olmaya devam ediyor. İzmir; ihracat, lojistik, sanayi, tarım, turizm gibi pek çok alanda ekonomimizin gelişimine katkı sağlıyor. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre Türkiye'nin en gelişmiş üçüncü ili olan İzmir, 2021 yılında genel ticaret sistemi verilerine göre, 14,8 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. İzmir, bu rakamla Türkiye genelinde en çok ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldı. İzmir hem gümrük verilerine hem de genel ticaret sistemi verilerine göre dış ticaret fazlası veren bir kent konumunda. Tüm bu faktörler İzmir'in güçlü ekonomik yapısını ve yatırımcılara sunduğu elverişli yatırım ortamını ortaya koyuyor.

Yeşil ve Mavi Büyüme anlayışı, temiz ve sürdürülebilir üretim teknolojilerine odaklı yaklaşımıyla İzmir, Ege bölgesinin kalkınmasında ağır sanayiden tarımsal faaliyetlere, turizmden ticarete varıncaya kadar pek çok alanda öncü girişimler ve çalışmalar ortaya koyuyor. MÜSİAD İzmir olarak biz de birçok faaliyetimizle yapıcı bir şekilde ilimizin ve bölgemizin kalkınması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz.

MÜSİAD, değer üretmeye devam ediyor

'Güçlü tedarik zincirlerimiz ve kaliteli üretim vizyonumuz, dış ticarette ülkemize yepyeni pazarlar kazandırdı.'

İzmir MÜSİAD’da hangi faaliyetler gerçekleşiyor?

MÜSİAD’ın Anadolu’da açılan ilk şubelerinden olan MÜSİAD İzmir Şubesi 1993 yılında kuruldu. Şu anda Türkiye genelinde 3’üncü büyük ve en başarılı MÜSİAD şubesidir. MÜSİAD İzmir olarak, 325 üyemiz ile 60 bin kişiye yakın istihdam sağlayan yapımızla; yapmış olduğumuz ticaretle de İzmir ekonomisinin yüzde 13 ile hitap etmekteyiz.

Kovid-19’un olumsuz etkilerine rağmen birçok toplantıya ev sahipliği yaptık, üyelerimizin ticaretinin gelişmesi noktasında projeler gerçekleştirdik, işbirlikleri yaptık. Her zaman devletimizin ve milletimizin yanında yer aldık. Yaptıkları hayır, hasenatla milletimizin gönlünde taht kuran üyelerimiz her daim ‘Veren el’ olmanın güzelliğini yaşattı.

Türkiye’nin pek çok alanında üretimde istihdam açığı sorunu yaşanıyor. MÜSİAD İzmir olarak istihdam açığına hangi çözümleri geliştirdiniz?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda İzmir Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile MÜSİAD İzmir olarak yürüttüğümüz ‘Kurumsal Kaynak Planlaması ERP Konusunda Nitelikli Personel Yetiştirilerek İzmir Sanayisine Kazandırılması’ projemizi hayata geçirdik. 140 gencin eğitim aldığı programda 55 genç istihdam edildi. Bu anlamda gerçekleştirmekte olduğumuz İNİP Projemiz ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Merkez Kampüs’te 50 adet bilgisayar ve CANIAS KKP yazılımının tam sürüm versiyonunun olduğu ‘MÜSİAD İzmir Akademi Dijital Dönüşüm Ofisi’ laboratuvarını faaliyete geçirdik.