Yunan Garip Akımı ve izleyebileceğiniz 4 film

DOĞA KUTLU ÖZTÜRK
Abone Ol

Sinema 20. yüzyılın başlarından beri Yunanistan’ın bir parçası haline geldi. Günümüze kadar “Sonsuzluk ve Bir Gün”, “Zorba”, “Kitera’ya Yolculuk” gibi güçlü anlatımları olan, özel filmler çıkaran bu sinema; 2008-2012 Küresel Ekonomik Krizini milat olarak alan, rahatsız edici lügatlara sahip hiciv, taşlama filmleri çıkarmaya başladı. Yunan Garip Akımı olarak tanımlanan bu dönem milenyumun sonları ve 2010’ların başında Yunanistan'ı sarmaya başlayan ekonomik sıkıntıları ve kültürel dejenerasyonları aktarış şeklinin çarpıcılığıyla sinema tarihinde bırakılacak derin bir ize şahit olmamıza izin verdi. Yorgos Lanthimos, Panos H. Koutras, Athina R. Tsangari gibi yönetmenleri tanımamıza vesile olan bu akımdan gelin birkaç filme bakalım.

Köpek Dişi

Köpek Dişi.

Üç çocuğunun dış dünyayla olan bağlantılarını kesen bir aile, hayatı onlara kendi yöntemleriyle öğretir. Bahçenin dışına çıkmanın yasak olduğu ve bahçe çitlerinin arkasında ölümcül bir yaşam olduğuna inanılan bu evde düzen dışarıdan gelen etkenlerle bozulmaya başlayacaktır.

Günümüz sinemasının otörlerinden biri olmaya emin adımlarla ilerleyen Yorgos Lanthimos’un Amerikaya açılıp The Lobster, The Favourite ve Nimic gibi işleri hayata geçirmeden önce Yunanistan’da yaptığı eserlerinden en belirgini diyebileceğimiz Dogtooth, aile yapılarının gittikçe daha da tutucu olmasına ve ebeveynlerin çocuklarını korumak adı altında dış dünyayla olan ilişkilerini kısıtlamasına değinerek dönemin sosyal düzenine kaliteli bir eleştiri getiriyor. Yapımın, mesajını rahatsız edici denebilecek ögelerle aktarması filmi kolay izlenimli olmaktan çıkarsa da gerek günümüz dünyasına yakınlığı gerek ise Yunanistan’ın sosyal düzeninin tanıdıklığıyla izlenmesi gereken bir yapım.

Kadının Fendi

Kadının Fendi.

Yaşadığı küçük Yunan köyünde işlediği cinayetten dolayı 14 senedir hapishanede olan George, çıktan sonraki ilk gecesini Atina’daki bir motelde geçirir. Burda genç bir hayat kadını olan transseksüel Strella ile tanışan George aşık olur. Mutluluğa yaklaştığını hissetmesine rağmen George’un geçmişi onu yalnız bırakmayacaktır.

George’un çıkışıyla Yunanistan’ın değişimini gözler önüne seren Strella, bir mahkumun gelişen dünyaya adapte oluş hikayesini gözler önüne seriyor. Huzurun hemen köşe başında olduğunu düşünmemiz geçmişimizin bizi kovalamayacağı anlamına gelmez. Kadının Fendi, görüşünüz ne olursa olsun kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz bir film.

Alper

Alper.

Bir spor hocası, bir hemşire, bir jimnastikçi ve sağlık çalışanının yer aldığı Alper; yas tutan insanlara, ölen yakınlarının kıyafetlerini giyip onlar gibi davranarak yardım eden gizli bi kuruluştur.

Yorgos Lanthimos’un Yunanistan’da çektiği son film olan Alper, ölüm konusu etrafında sağlam adımlarla gezinerek gerek ölüm gerek de yas hakkında bize düşünecek bolca şey veriyor. Alpler şimdi olmasa bile zamanı gelince size dokunacak bir film.

Harcanmış Gençlik

Harcanmış Gençlik.

Harris 16 yaşında, gününü Atina sokaklarında arkadaşlarıyla kaykay kayarak geçiren bir gençtir. Vassilis, zevk almadığı işinden ve küçük apartman dairesinde yaşadığı ailesinden bunalmış, orta yaşlı bir polistir.

İki farklı akış ile ilerleyen bir hikayeye sahip olan Wasted Youth, gençlik ve yetişkinliğin kendi çıkmazları olduğunu anlatıyor. Harris’in herhangi bir amaç taşımadan geçen günleri ve Vassilis’in kendinden vazgeçişi anlatılırken her aşamada globale vurmuş olan ve Yunanistan’ı da derinden etkileyen ekonomik krizin etkilerini görebiliyoruz. Harris’in bir iş bulmayı arka plana atmış ve günlerini kaykay kaymak, partilere gitmek, kızların peşinden koşmakla geçiyor olması, Vassilis’in ise zaten keyif almadığı işinde yoğun bir programla çalışmasına rağmen ailesini zoraki geçindirmesi sadece 2011 Yunanistan’ında değil günümüzde de empati kurulabilecek detaylar.