Yolculuklarda çocuk koltuğunun önemi

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Araçlarda yapılan kazalardaki ölümlerin büyük bir çoğunluğu güvenlik alınmamasından kaynaklanıyor. Buna istinaden araçla yolculuklarda bazı önemli kurallar mevcut. Herkesin en çok bildiği emniyet kemeri bunlardan biri. Emniyet kemeri genellikle yetişkinleri korurken küçük çocuk ve bebeklerde istenen güvenliği sağlamıyor. Burada da devreye çocuk koltukları giriyor. Pek fazla bilinmese de emniyet kemeri gibi çocuk koltuğu da, bebekli ya da çocuklu aileler tarafından kullanılması zorunlu. Peki, çocuk koltuğu neden bu kadar önemi? Ne işe yarar? Nasıl seçilir? Tüm soruların cevabı yolculuklarda çocuk koltuğunun önemi yazımızda…

Çocuklarınızın koruyucusu: Çocuk koltuğu

Çocuk koltuğu.

Çocuk koltuğunun birinci önceliği yaşanabilecek olası kazalarda çocuğun olabileceğinden daha az hasarla kazayı atlatmasını sağlamak. Araçla yaşanan kazalarda ister hızlı olsun ister yavaş her durumda araç içerisindeki kişilerde bir sarsıntı yaşanır. Kazanın şiddetine göre çarpmalar, yerinden hareket etmeler ya da aracın içerisinde ters dönme gibi insanı yaralayacak hatta ölümüne neden olacak durumlar yaşanabilir. Araçları daha güvenli yapmak için emniyet kemeri bulunuyor. Ancak, boyutlarının küçüklüğü düşünüldüğünde bebek ve çocuklar için emniyet kemeri tek başına yeterli değil. Ülkemiz ise 14 yaşına kadar olan çocukların zarar gördüğü trafik kazalarında dünyada 5. sırada. Bu nedenle eğer bebeğiniz ya da çocuğunuz varsa aracınızda çocuk koltuğu olması büyük önem taşıyor. Ayrıca, çocuk koltuğu kişilerin tercihine kalmış bir durum da değil. Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında 1 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe giren bir yasaya göre araçlarda çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımı zorunlu. Bu yasaya göre, yeni doğan bebek ve 135 cm boy 36 kilo arasındaki tüm çocuklar, çocuk oto koltuğu kullanmak zorunda.

Çocuklarınızı sarar, güvene alır

Peki, çocuk oto koltuğu kazaları nasıl engeller? Boyları ve iskelet yapıları tam olarak gelişmemiş olan bebek ve çocuklar, yetişkinlere göre aldıkları darbelerden daha çabuk ve daha kalıcı etkilenebiliyorlar. Bu nedenle olası araç kazalarında geri dönülmez hasarlar almamaları için ekstra bir güvenliğe ihtiyaç duyuyorlar. Çocuk oto koltuğu da bu güvenliği sağlamak için tasarlanmış. Hızlı çarpma esnasında, çocuk oto koltuğu, çarpmanın etkisini kademeli olarak yavaşlatıyor. Çarpma sonrasında aracın durmasıyla, çocuğun bedeninin de durmasını sağlıyor. Böylece çocuğun oto koltuğundan çıkması ve insan, zemin veya diğer araçlara teması engellenmiş oluyor. Ayrıca, çarpmayı vücudun belli bir bölümünden ziyade kalça kemiği, sırt, omuz gibi güçlü bölgelere dağıtarak çarpmanın etkisini azaltıyor. Tabi tüm bunların olabilmesi için çocuk oto koltuğunun araca doğru bir şekilde monte edilmesi gerek.

Çocuklarınızı sarar, güvene alır.

Kaza riskinin yanı sıra, araçta bulunan kişilerin konforu için de çocuk oto koltuğu kullanmak faydalı. Zira, bebekler ya da çocuklar yaşları gereği fazla hareketli ve seyir halinde olan bir araçta bu hareketliliği sergilemeleri, aracın içerisinde bulunan kişilerin dikkatini dağıtabilir. Çocuk oto koltuğunda oturan bebek ve çocuklar konforlu ancak kısmen sınırlanmış bir yolculuk sürüyor. Bu da araç içerisindeki başta şoför olmak üzere diğer yolcuların rahat yolculuk yapmasına imkan tanıyor.

Çocuğunuza özel çocuk koltuğu

Yeni doğan bir bebek ile 4 yaşında bir çocuğun aynı çocuk oto koltuğunu kullanması olası değil. Buradan anlaşılacağı üzere oto koltuğunu seçerken en belirleyici etkenlerden biri yaş. Bir diğer önemli unsur ise kilo. Özellikle bu iki kritere göre çocuk oto koltukları çeşitleniyor.

Bebek koltukları: Adından anlaşılacağı gibi bu koltuklar bebeğin doğumundan 1 yaşına kadar gelene kadar kullanılmak üzere tasarlanıyor. Genellikle 8-9 kilo sınırı bulunan ve ana kucağı şeklinde olan bu koltuklar araçlara arkaya bakacak şekilde monte ediliyor. Bunun sebebi ise olası bir kazada bebeğin en hassas yerlerinden olan baş ve boyun kısmının korunması. Bu sayede yaşanabilecek bir kazada çarpma etkisi bebeğin daha güçlü olan sırt bölgesine doğru yönlendiriliyor. Eğer bebeğiniz kendi kendine hareket etmeye başladıysa bu koltuk artık size göre değil demektir.

Bebek koltukları.

Hareketli çocuk koltukları: Bu koltuklarda 0-4 yaş arasını baz alınıyor. Ancak, bebek koltuğu kullanıyordunuz ve çocuğunu 8-9 kiloyu geçti, hareket kabiliyeti arttı. İşte şimdi hareketli çocuk koltuğuna geçme vakti. Bu koltuklarda9 kilodan 18 kiloya, 4 yaşına kadar çocuklar oturabiliyor. Ayrıca, bebek koltuğundaki gibi arkaya bakma zorunluluğu bulunmuyor. Aksine çocuk öne bakacak şekilde araca monte ediliyor.

Destek koltukları: Sonuncu koltuk türü ise 4 yaşından büyük 28 ila 30 kilograma kadar olan çocuklar için. Bu koltuk, boy ve kilo olarak hareketli kullanamayacak ve henüz emniyet kemeriyle de güvende olamayacak çocuklar için tasarlanmış. Adı üstünde destek koltuğu, çocuğu küçük dönemlerindeki gibi aşırı sarıp sarmalamaz. Kemerlerin rahatça takılıp kullanılmasını sağlayan bu koltukta çocuklar rahatlıkla dışarıyı izleyebilir. Böylece çocuk korunurken belli bir özgürlük alnına da sahip oluyor.

Aman dikkat!

Arka koltuktaki en uygun yer ise çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmı..

Bu denli önemli olan çocuk koltuklarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç husus mevcut. Öncelikle çocuğunuzun güvenli ve rahatlığı için, boy ve kilosuna uygun olanı tercih etmeniz gerekli. İkinci ve belki de koltuğun işe yararlığını sağlayan konu, doğru monte edilip edilmediğini kontrol edin. Her koltuğun kullanım kılavuzunda yer alan monte şekli, en güvenli şekil. Çocuk oto koltuğunun araca güvenli ve kolay bir şekilde bağlanmasını sağlayan Isofix montaj sistemine uygun olup olmadığına bakın.

Araçlarda çocukların yeri arka koltuk. Bu nedenle çocuk koltuğunu aracınızın arka kısmına monte edin. Arka koltuktaki en uygun yer ise çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmı. Çocuk koltuğunun sağa-sola, öne-arkaya kaymaması için araca emniyet kemeriyle iyice sabitlenmesi gerekir. Son olarak bir kazaya karışan araçtaki çocuk koltuğu ise kesinlikle kullanılmamalı ve değiştirilmeli.