Yeşilin ve mavinin şehri: Sakarya

SKYROAD
Abone Ol

Marmara Bölgesi’nin en gözde turistik noktalarından bir tanesi olan Sakarya, her sene yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra kent, İstanbul ve Ankara’ya yakınlığı ile şehrin yoğun temposundan kurtulmayı isteyenler için de bir kaçış noktası. Sakarya, gezilecek görülecek yerler bakımından bize bir çok seçenek sunarken doğal güzellikleri ile öne çıkan illerimizden. Türkiye’nin en uzun ikinci plajı Karasu’yu kıyı şerinde barındıran şehir, gölleri, Justinianus Köprüsü ve parkları ile de tatilcilerin dikkatini çekiyor.

Şehrin ismi nereden gelir?

Şehir, adını Sakarya Nehri'nden alır. M.Ö. 7. yüzyılda bu bölgeye sahip olan Frigyalılar, nehre kendilerince kutsal kabul ettikleri “Sangari” ismini vermişlerdir. Daha sonraki devirlerde “Sengarios” (Sangarius) ve “saldırgan” manasına gelen “Zakharion” isimleriyle de anılmıştır. Selçuklu Türkleri bölgeyi fethedince bu nehre ve etrafındaki bölgeye “Sakarya” demişlerdir.

Tarihçe

Justinianus Köprüsü.

Sakarya'nın tarihi Hititlerle başlar. İç karışıklıklar sonucunda bölünen Hititlerden sonra bölgeye Frigler hakim olmuştur. Frigya hakimiyeti sona erdiğinde bölge Lidyalıların eline geçmiştir. Anadolu'ya önce M.Ö. 6. yüzyılda Pers İmparatorluğu Lidya Krallığı'nı yıkarak hakim olmuş, daha sonra Makedonya Kralı Büyük İskender MÖ 4. yüzyılda Persleri yenerek hakim olmuştur. Büyük İskender'in ölümünden sonra Bitinya Kralığı bağımsızlığını ilan ederek Sakarya'nın da bulunduğu bölgede hakimiyetini ilan etti. M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu Bitinya Krallığı'na son vererek bölgeyi topraklarına kattı. Roma İmparatorluğu ikiye bölündüğünde Bitinya bölgesi Bizans İmparatorluğu'na kaldı. Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Sakarya dahil tüm Anadolu'yu kontrol altına aldı; Türkiye Selçuklu Devleti kuruldu. Yapılan kazılar sayesinde bölgede M.Ö. 300 ile 395 yılları arasında başkenti Nikomedia (İzmit) olan Romalıların Bitinya eyaleti bulunduğu anlaşıldı. 13. yüzyılın sonlarına doğru Konur Alp, bugünkü Adapazarı Havzası'nı fethederek Türk hakimiyetini yeniden sağladı. Kurtuluş Savaşı'nda, bölgede Ermeni ve Rum çeteciler ile mücadele için Türk milis güçleri oluştu. İzmit’i işgal eden 11. Yunan Tümeni, 24 Mart’ta Sapanca ve Kırkpınar'ı, 25 Mart tarihinde Adapazarı'nı işgal etti. Millî kuvvetler Yunan ilerleyişini durdurmak için Sakarya Nehri üzerindeki Tavuklar ve Taşlık adlı ahşap köprüleri yaktı. Sakarya, 1954'te il oldu.

Marmara'nın saklı cenneti: Kocaeli
SkyRoad

Sakarya nerededir?

Şehir Marmara Bölgesi'nde yer alır. Kuzeyde Karasu, Kocaali gibi ilçeleriyle Karadeniz'e sınırı bulunur. Batıda Kocaeli ve Bursa, güneyde Bilecik, doğuda ise Düzce ve Bolu ile komşudur.

Şehre ne zaman gidilmeli?

Kış dışında her mevsim Sakarya'yı ziyaret etmek için uygundur.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Tülin Berbergil - Evlerine Varamadım
  • - Erol Köker - Allı Yazma Başında
  • - Ceylan Ertem & Can Güngör - Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun

Sakarya 4’lüsü

Sapanca Gölü.

Sapanca Gölü:Marmara Bölgesi`nin doğu kısmında, Adapazarı Ovası'nı İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu kıyısında yer alan tatlı su gölüdür. Doğu-batı uzanımlı olan gölün doğu kesimi Sakarya ilinin sınırları içerisindeyken, batı kesimi Kocaeli ilinin sınırları içinde yer almaktadır. Tamamıyla doğal bir bölge oluşuyla yürüyüş ve piknik için oldukça tercih edilen bir alandır.

Justinianus Köprüsü: Halk arasında Beşköprü diye de anılan köprü, Sakarya Nehri üzerinde yer alan Geç Roma Döneminden kalma bir taş köprüdür. Yapı, Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirilmiştir.

Kent Park.

Kent Park: Yanında Çark Deresi bulunan park, yeşilliği, yürüyüş, konser ve çocuklar için spor alanları ile ailece keyifle ziyaret etmek için güzel bir alan.

Poyrazlar Gölü: Sakarya'ya 6 km mesafede yer alan, yemyeşil tepeler ve ormanlarla dolu bir göl Poyrazlar Gölü. İçerisinde piknik yapmak için masalar, kiralanabilir bisikletler ve doğa içinde yürüyüş yapmak için upuzun bir yol yer alıyor.

Sakarya’da ne yenir?

  • Çerkez Tavuğu.
  • - Bulgur Çorbası
  • - Pekmezli Ayva Dolması
  • - Adapazarı Usulü Kuzu But
  • - Islama Köftesi
  • - Balkabaklı Ekmek
  • - Çerkez Tavuğu
  • - İncir Uyuşturması
  • - Dımbıl Çorbası