Türkiye’nin en iyi 5 dalış noktası

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Üçte ikisi su olan gezegenimizde sualtı dünyası hala keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan okyanuslar ve denizler birbirinden farklı yaşam formlarını bünyesinde barındırıyor. Rengarenk bitkiler, farklı türde balıklar, değişik canlılar… Su altında bulunan yaşam gibi daha önceden derinliklere batmış gömüler de insanların dikkatini çekiyor. Tüm bu esrarengiz dünyaları keşfetmek için birçok deniz tutkunu dalış yapıyor. Dünyada harika dalış noktaları olduğu gibi ülkemizde de birbirinden güzel dalış noktaları bulunuyor. İşte Türkiye’nin en iyi 5 dalış noktası…

Akvaryum Koyu, Fethiye

Akvaryum Koyu, Fethiye.

Türkiye’de akvaryum isimli birçok koy bulunuyor. Hepsinin ortak noktası ise harika bir sualtı dünyasına açılıyor olmaları… Biz ise bu harika koylardan Fethiye’nin Göcek beldesinde yer alan Akvaryum Koyu’nu seçtik. Domuz Adası ve Tersane Adası arasında bulunan Akvaryum Koyu, cam gibi suyu ve rengarenk balıkları ile görenleri kendine hayran bırakıyor. 12 Adalar Turu’nun en beğenilen noktalarından olan koya, bu turlar ile ulaşılıyor. Turkuaz mavisi denizi ve içerisindeki harika dünyası ile kafanızı suyun içine soktuğunuzda bile denizatları, ahtapotlar ya da mürenlerle yüzdüğünüzü görebilirsiniz. Acemi dalgıçların da kolaylıkla dalış yapabileceği Akvaryum Koyu'nun ortasındaki tarihi batık deniz feneri kalıntıları, sualtı dünyası kadar görülmeye değer. Buraya dilerseniz turlarlar ya da özel teknelerle kendiniz gelebilirsiniz. Denizin altını keşfettikten sonra koyun çevresinde harika güzellikteki plajlarda dinlenebilir ya da kamp alanlarında geceyi geçirebilirsiniz.

Büyük Resif, Bodrum

Büyük Resif, Bodrum.

Ege Denizi’ndeki canlı popülasyonunun büyük bir çoğunluğu görebileceğiniz Büyük Resif, sizi kendine hayran bırakıyor. Resifin üst kısmı 4 metreden başlıyor ve güney tarafında 32 metreye, kuzeyinde ise 40 metreye kadar ulaşıyor. Adeta denizin içindeki bir dağ gibi… Bu özelliği sayesinde birçok deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Resifin sığ bölgelerinde karagöz, ahtapot, iskorpitle karşılaşırken, derinliklere indikçe müren, sinarit, lahos, orfoz görebilirsiniz. Ayrıca, dalış boyunca duvarda sünger oluşumlarını da inceleyebilirsiniz. Profesyonellerin yanı sıra dalışı yeni öğrenenlerin de ziyaret edebileceği Büyük Resif’e erken saatte gitmenizde dayda var. Zira sabahın ilk ışıklarında suyun berraklığı sizi şaşırtacak derecede oluyor. Tüm mevsim dalış yapabileceğiniz resifin en iyi zamanı ise yaz başı. Eğer Bodrum’a bir tatil planı yapıyorsanız, gezi planınıza Büyük Resif dalışını eklemeyi unutmayın. Pişman olmayacaksınız!

Kaş, Antalya

Kaş, Antalya.

Tarihi batıkları, deniz canlıları ve su altı zenginlikleri ile Kaş, Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri. Bu harika yer Antalya’nın batısında, tarihi Likya Yolu ile Karia Yolu’nun kesişim noktasında yer alıyor. Tarih öncesi dönemlerden kalan esrarengiz yapısı, yerli ve yabancı dalış sevdalılarını bölgeye çekiyor. Oldukça fazla dalış güzergahı seçeneği bulunan bölgenin en popüler olan yerlerinden biri Kanyon. İki dük duvar ve bir tünel biçiminde mağaranın bulunduğu Kanyon, sünger, ıstakoz, anemon, yengeç gibi kabuklu canlılara ev sahipliği yapıyor. Buranın tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise 42 metrelik derinlikteki Dimitri Batığı... 1968 yılında bir mayına çarparak batan Dimitri, Kanyon’u esrarengiz kılıyor. Rüzgar ve dalgalar sebebiyle burası genellikle tecrübeli dalgıçlar tarafından tercih ediliyor. Buranın bir diğer gözde yerlerinden biri de ‘Flying Fish’ olarak anılan Uçan Balık bölgesi. Meis Adası’nın kıyısında bulunan bu dalış rotasında zengin bir doğal yaşam sizi karşılıyor. 65 metre derinlikteki İtalyan uçağı enkazı da görecekleriniz arasında.

Ayvalık, Balıkesir

Ayvalık, Balıkesir.

Türkiye’nin en harika deniz altı gezilerinden birini Ayvalık’ta yapabilirsiniz. Birbirinden güzel dalış rotaları olan Ayvalık, tatil beldesi olarak sıklıkla tercih edilirken dalış meraklılarının da uğrak yerlerinden. Buranın en meşhur dalış noktalarından biri Deli Mehmet... Burada biri orta seviye diğeri ileri seviye dalgıçlar için uygun olan iki sualtı adası bulunuyor. Her iki adada da sünger, ıstakoz, anemon, yengeç gibi kabuklu canlıları, sünger, ıstakoz, anemon, yengeç gibi kabuklu canlıları, deniz böceği, antias balıkları, orfoz, ahtapot, mığrı, gelincik balığı ve karagöz görebilirsiniz. Ayvalık’ın sevilen bir diğer dalış yeri ise İlyosta. Burada çok sayıda renkli ve birbirinden farklı canlı bulunuyor. Gördüğünüzde kendinizi bambaşka bir alemde hissedeceğiniz bu yerde, deniz feneriyle kırmızı mercanları seyredebilirsiniz. İlyosta’da bulunan Gavur Limanı ise bölgenin meşhur yerlerinden biri. Zira deniz sevdalılarının çoğu buradan sulatına dalıyor.

Saros Körfezi, Çanakkale

Saros Körfezi, Çanakkale.

Listemizin sonunda ülkemizdeki en popüler dalış yerlerinden biri olan Saros var. Ege Denizi’nin en temiz yerlerinden biri olan Körfez, Yılda üç kez kendi kendini temizliyor. Tabandaki soğuk sular ile yüzeydeki sıcak suların neden olduğu akıntılar, körfezdeki tüm atık maddeleri ortadan kaldırıyor. Böylece körfezde yaşayan 200’den fazla olduğu düşünülen deniz canlılarını kolaylıkla görebilmeniz için size uygun ortam oluşmuş oluyor. Burada çok sayıda dalış noktası var. Bunlardan en bilineni Minnoş Kayalıkları... Rengarenk bir deniz altı görseli vadeden bu harika dalış noktası; turuncu mercanlar, yunuslar, fener balığı, kaplumbağalar ve iri vatozlara ev sahipliği yapıyor. Saroz Körfezi’nin tercih edilmesinin nedenlerinden biri de bir kısmı 1. Dünya Savaşı’ndan bir kısmı da kazalardan kalma batıklara ev sahipliği yapması. Körfezin Suvla Koyu’nda batan 188 tonluk Lundy Batığı, dalgıçların uğrak noktalarından biri. 18 metre derinliğe indikten sonra kaptan köşkünde dolaşabilir, burayı yeni evi olarak gören canlılarla tanışabilirsiniz.