Tarihin övdüğü şehir: Aydın

HABER MASASI
Abone Ol

“Uygarlık Vadisi” olarak anıla gelen ve Büyük Menderes Havzası üzerinde kurulan Aydın, 1282’den beri bir “Türk yurdu” olarak varlığına sürdürüyor. Aydın, Türkiye'de tatil denilince akla ilk gelen yerlerden biri. Eğer yazın doğanın ve güneşin keyfini çıkarmayı istiyorsanız Ege'nin bu nadide şehri harika bir seçenek.

Şehir ismini nereden alıyor?

Eski isimleri Tralleis ve Güzelhisar olan şehir, 14. yüzyılda Anadolu Beylikleri döneminde kurulan Aydınoğulları Beyliği döneminden itibaren Aydın ismiyle anılmaktadır.

Tarihçesi

Herodot Aydın ili ile ilgili “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” demiştir. Evliya Çelebi ise “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” Şeklinde tasvir etmiştir bu şehri. Bugünkü Aydın, Tralleis Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, 8. yüzyılda Lydia zamanında da en parlak devrini yaşamıştır. Selçuklularla birlikte ise Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılmıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır. 1811’de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi olan Aydın, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1923 yılında müstakil bir vilayet hâline getirilmiştir.

Aydın nerededir?

Şehir merkezi daha iç bölümde olsa da çoğu ilçesi Ege kıyısında olan Aydın, turizm açısından önemlidir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi yer alır.

Tralleis Antik Kenti.

Aydın'ı gezerken çalma listesi

  • - Abalımın Cepkeni - Tolga Çandar
  • - Eklemedir Koca Konak - Zara
  • - Şu Dalma’dan Geçtin mi - Müzeyyen Senar
  • - Suya İner Tavşanlar - Makbule Kaya

Aydın 5'lisi

Tralleis Antik Kenti:Tralleis Antik Kenti, hem şehir merkezine olan yakınlığı nedeniyle hem de zengin bir tarihi kalıntıya sahip olmasından dolayı Aydın’da keyifle gezilebilecek yerlerden biridir. Bu antik kentin Argoslular ve Tralleisler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Kuruluş yılı ise kesin olarak bilinmemekte. Fakat Tralleis M.Ö. 334'te İskender tarafından alınmış ve daha sonraki dönemlerde Hellenistik krallıklar tarafından sürekli el değiştirmiştir.

Bafa Gölü.

Bafa Gölü: Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü şehir merkezinin güney batısında ve 90 km mesafededir. Üç tarafı dağlarla çevrili olan gölün bir tarafı da ovaya bakmaktadır. Dağlardan gelen kaynak sorularıyla beslenen göl, ayrıca önemli bir kuş gözlem merkezidir. Ayrıca göl çevresi kısa kaya tırmanışlarına ve çeşitli sportif faaliyetlere de oldukça elverişlidir.

Kuş Adası: Özellikle yaz ve bahar aylarını plajlarının bir cazibe merkezi haline gelmiş olmasından dolayı oldukça yoğun geçiren Kuş Adası doğal güzellikleriyle Türkiye çapında bir üne sahiptir. 1600’lü yıllardan kalma Öküz Mehmet Paşa Sarayı ve Güvercinli Ada Kuş Adası’nın gezilip görülmesi gereken mekânlarının başında geliyor. Yine eski bir Rum köyü olan Eski Doğan Bey Köyü de tarihi dokusu hissedilmesi ve gereken bir gezi durağı. Yüzmeyi sevenlere ise Kadınlar Plajı, Sevgi Plajı ve Güvercin Ada Plajı güzel bir yaz tatilinin tüm imkânlarını sunacaktır.

Kuş Adası.

Aphrodisias Antik Kenti: M.Ö. 6. yüzyılda bir köy olarak kurulan yerleşim merkezi zamanla büyüyerek M.Ö 2.yüzyılda bir kent devleti hâline gelmiş ve polis olarak anılmaya başlamıştır. Genç Helesnistik Dönem’den Roma ve Bizans Dönemi’ne kadar izler taşıyan bu eski yerleşim yeri yakınında bulunan zengin mermer yataklarından dolayı şehir oldukça seçkin heykel ve mermer işçiliği örnekleriyle doludur.

Aphrodisias Antik Kenti.

Milet Antik Kenti:Aydın-Didim sınırları içerisinde yer alan antik kent Efes Antik Kenti gibi bir liman şehridir. Büyük Menderes’in zamanla taşıdığı alüvyonlarla limanla denizin arası dolmuştur. Dönemi içinde metropol sayılacak kadar önemli bir yerleşim ve ticaret merkezi olan bu antik kentte şehirde artan bataklıkların sıtma hastalığına sebep olmasından dolayı, M.S 3.yüzyılda kent terk edilmiştir. Bu antik kentin en göz alıcı eserlerinden birisi ise 15.000 kişi kapasiteli Roma yapısı tiyatrosudur. Tiyatronun yanı sıra agora, hamam ve tapınak gibi pek çok mimari eserin de bulunduğu şehir, tarih sever ziyaretçilere unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor.

Aydın'da ne yenir?

  • - Isırganotu Böreği
  • - Pelvize Tatlısı
  • - Zerde
  • - Çingene Pilavı
  • - Çine Köftesi
  • - Ayran Böreği
  • - Börülce
  • - Yuvarlama
  • - Paşa Böreği
  • - Keşkek
  • Zerde.

Aydın'ın meşhuru

Türkiye’nin eski başbakanlarından, İstiklal Madalyası sahibi, Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu Adnan Menderes Aydınlıdır. Serbest Cumhuriyet Fırkası, Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti'de siyaset yapan Menderes, 27 Mayıs Darbesi'nin ardından, 17 Eylül 1961 tarihinde darbe yönetimi tarafından yürütülen hukuksuz bir yargılama sürecinden sonra asılarak idam edildi. Nazik tavırları ve mütebessim çehresiyle tanınan Menderes, başbakanlık yaptığı dönemde halka inmeyi başaran ve halkı devletle barıştıran bir siyaset yürüterek Türk halkının gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.