Tarihin izini sürerken: Afyonkarahisar

ÇAĞLAR ÇAĞATAY
Abone Ol

Termal veya kaplıca denilince ilk akla gelen kent olanAfyonkarahisar, tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliğiyapmış. Binlerce yıllık geçmişe sahip Afyonkarahisar’da gezilecektarihi yerler listesinin ilk sırasında ihtişamıyla şehrin ortasındayükselen Afyon Kalesi var. Kentin tarihi anlarına tanıklık etmiş olanbu kale, 226 metre yüksekliğe sahip bir sarp kayalık üstündeyer alıyor. Şehrin simgelerinden olan kaleye çıktığınızda şehrinmanzarasını da izleyebilirsiniz.

Gezimizde bir sonraki rotamız kentin merkezindeki Afyon Ulu Camii, 40 ahşap sütun üzerinde yükselen, üç kapıya ve tuğla bir minareye sahip. 13.yy’da inşa edilen ve şehrin en büyük camisi olan Ulu Cami, mistik atmosferi ve mimarisi ile dikkat çekiyor. Süslemeleri de görülmeye değer. Hem ibadethane hem de bir sanat eseri olarak kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Ancak sadece Ulu Cami değil, kentin diğer camileri de görülmeye değer. Mısri Camii ve İmaret Camii bunlardan birkaçı.

Zafer Müzesi.

Şehrin müzelerini görün!

Kurtuluş Caddesi’nde yer alan Afyonkarahisar Müzesi, 1971’de şimdi bulunduğu binaya taşınmış ve zengin bir eser içeriğine sahip. Afyon’da yaklaşık 40 höyük ve 20 antik şehir var ve buradan çıkan eserler Afyon Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kentteki bir sonraki rotamız Sultan Divanı Mevlevihane Müzesi. Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nin kuruluşu 13. yüzyıla dayanıyor ve Anadolu’daki ilk Mevlevihane olduğu söyleniyor. 2008 yılında restore edilen Mevlevihane’nin bahçesinde derviş odaları, matbah gibi değişik bölümler bulunuyor. Seyahatimize Zafer Müzesi ile devam ediyoruz. Müze binası 1914 senesinde belediye binası olarak inşa edilmiş ve Büyük Taarruz kararının alındığı yer olarak önem kazanmış. 1985’de Afyon Zafer Müzesi olarak ziyarete açılan müzede Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgi ve belgeleri görebilirsiniz.

Frig Vadisi’nde yürüyüş, Kırkgöz Köprüsü’nde gün batımı

Frig Vadisi.

Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya arasındaki coğrafyaya yayılan binlerce yıllık tarihe sahip Frig medeniyetinin izini sürebilirsiniz. Tematik kültür rotası olan ve 2013’de açılan Frig Yolu, uzun yürüyüş ve bisiklet yollarını içinde barındırıyor. 506 kilometrelik parkuruyla doğaseverlerin gözdesi olan güzergâh, kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları, kilise ve şapelleri, peribacaları ve diğer doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini cezbediyor. Özellikle de peri bacaları, eşsiz manzaralar sunuyor. İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde şapkalı ya da şapkasız peri bacaları görmeniz mümkün. Bunun dışında Afyon’da başka birçok antik kent var. Afyon’un köklü tarihini keşfetmek istiyorsanız antik kentlerini de gezin. Şuhut ilçesindeki Synnada Antik Kenti, Frigya’nın başkenti olmuş büyük bir kentti. Apameia Antik Kenti ise Pers döneminden kalma, günümüzde Dinar ilçesi olarak bilinen bölgede yer alıyordu. Apameia’nın antik tiyatrosu ve stadyumu gibi yapılarını görebilirsiniz. Docimeium Antik Kenti ise İscehisar ilçesinde yer alıyor. Amorium Antik Kenti’de, Emirdağ ilçesine bağlı Hisarköy’de bulunuyor ve yedi büyük uygarlığın izlerini taşıyor.

Gün batımını izlemek için Kırkgöz köprüsü bir sonraki rotamız. Bolvadin ilçesinde, Akarçay üzerinde yer alan Kırkgöz Köprüsü’nün ilk yarısı 1150’de Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yaptırıldı. Yapımında mermer ve bazalt taşı kullanıldı. Mimar Sinan tarafından köprünün kuzey tarafına doğru 200 metrelik ekleme yapıldı ve köprü 64 gözlü oldu.

Kırkgöz Köprüsü.

Dinlenme vakti

Şehir turunu tamamladıktan sonra dinlenmek için en iyi seçenek Afyokarahisar’ın dünyaca meşhur kaplıcaları olabilir. Termal suları ve kaplıcaları ile efsanelere konu olmuş bir şehir olan Afyonkarahisar’da Gazlıgöl ilk durağınız olabilir. Merkeze 21 kilometre mesafede yer alan Gazlıgöl Termal Kaplıcaları’nı dinlenmek, yenilenmek için tercih edebilirsiniz. Yine Ömer Ilıcası, Gecek Kaplıcası, Heybeli Termal Turizm Merkezi’ndeki tesislerde sizi bekliyor.