Sonbaharda doğa fotoğrafçılığı yapabileceğiniz 10 yer
Sonbahar, doğadaki renklerin çeşitliliği açısından fotoğrafçılar için en uygun mevsim. Fotoğraf çekmek için yola çıktığınızda doğanın etkisine kapılıp birkaç fotoğrafın ardından geri dönmek istemeyebilirsiniz. Bu tür durumlar için yedek batarya taşımakta fayda var. Eğer kamp yapacaksanız makinenizi daha özenli kullanmalı ve bulunduğumuz ortama göre temizlemelisiniz. Öte yandan sonbahar olduğu için havanın yağış durumuna, nemine veya toz miktarına göre makinenize zarar gelmemesi için makinenizi ve ekipmanlarını kılıfıyla ya da çantasıyla muhafaza etmeniz gerekir. Manzara fotoğrafları için geniş açı lens kullanmanız önemlidir; yine hava şartları nedeniyle mümkün olduğunca tek bir lensi kullanıp, değiştirmek gerektiğinde dikkatli ve hızlıca değiştirmelisiniz. Hafıza kartlarınızı da kontrol edip yedek kartlarınızı hazırladıysanız, sizler için derlediğimiz sonbaharda doğa fotoğrafçılığı yapabileceğiniz 10 yere göz atın.
1-Atatürk Arboretumu - İstanbul
Uzaklara gidemeyen İstanbullular için İstanbul’dan başlayalım. Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı bir işletme şefliği olan arboretum, birbirinden farklı ağaç türlerinin barındıran bir ağaç müzesi olarak tanımlanabilir. Belgrad ormanının güneydoğusunda, 345 hektarlık alana kurulan 1500’ü aşkın bitki türü ve üç yapay göl bulunan arboretum ekimden kasım ayı sonuna dek fotoğraf çekimi için ideal.
2-Karagöl - Ankara
Uzaklara gidemeyenler sadece İstanbul’da değil elbette. İkinci büyük şehrimiz Ankara’nın Çubuk ilçesinin kuzeyindeki vadi ve platolar, meyve ağaçlarının sonbahar tonlarıyla bir araya gelip görüntülenmeye değer hale geliyor. Manzarayı kırmızıya boyayan kiraz ve vişne ağaçlarıyla çevrili yollara sahip Karagöl, Ankara’da yaşayanların piknik yapmak için de tercih ettiği bir yer. İç Anadolu ile Karadeniz iklim koşullarının kesiştiği; gürgen, meşe, kavak ağaçlarıyla çevrili Karagöl, özellikle ekim ayının sonunda güzel sonbahar manzaraları için cazip.
3-Karagöl (Tantalus) - İzmir
Bir diğer Karagöl’ümüz ise İzmir’de 35 dekarlık mütevazı bir krater gölü. Yapraklarını suya eğmiş söğüt ağaçlarıyla bilinen ayrıca mitolojide geniş yer bulan Karagöl, fotoğrafçılar için çeşitli kompozisyon seçenekleri sunuyor. 815 metrelik Yamanlar Dağı üzerinde bulunan bu göle çıkarken her virajdan sonra İzmir’in fotoğraflarını daha yüksekten çekebilirsiniz. Zirveye yaklaştıkça sıklaşan çam ağaçlarının ardından derin vadilerle karşılaşıp, en sonunda beklemediğiniz bir anda Karagöl’e ulaştığınız bu yolculukta civar köyleri dolaşıp keşfedebilir ve Anadolu’da köyhayatı fotoğrafları da çekebilirsiniz.
4-Kayabaşı Kanyonu - Kastamonu
Karstik jeolojik yapısıve el değmemiş ormanlarıyla dikkat çeken Azdavay çevresi, sonbahar aylarında fotoğraf için en ideal yerlerden. Azdavay’dan araçla Kayabaşı köyüne vardıktan sonra yürüyerek ulaşılan Kayabaşı Kanyonu özellikle ekim ayındaki muhteşem manzarasıyla biliniyor. Ayrıca Kurtgirmez Ormanları içinde barındırdığı; kayın, gürgen, meşe, karaçam, dişbudak ve meyve ağaçlarıyla fotoğraf çekmek için ideal rotalardan.
5-Erfelek Şelaleleri - Sinop
Sinop merkeze 45, Erfelek’e 10 kilometre mesafede, Tatlıca Köyü yakınlarında yirminin üzerinde irili ufaklı halde bulunan Erfelek Şelaleleri ve bu şelaleleri çevreleyen orman, ekim ve kasım aylarında rengârenk görüntülere bürünüyor. Şelale kenarında basamak olarak kullanılan oyuklar ve taş şekiller farklı görselliğiyle dikkat çekiyor. Yine Anadolu’da köy hayatı fotoğrafçıları için ideal olan Erfelek, yola çıkılmaya değer bir yer niteliğinde.
6-Toparlar Kanyonu - Muğla
Eğer sonbahar fotoğrafları için ekim ve kasım aylarında müsait değilseniz aralık ayında Köyceğiz çevresindeki Kavakarası köyündeki orman ve Toparlar Kanyonu sizin için en uygun nokta. Köyceğiz’e sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunan Toparlar Şelalesi ve şelaleye giden kızıl taşlarla bezeli patika yolda da fotoğraflar çekebilirsiniz.
7- Refahiye - Erzincan
Refahiye çevresi fazla bilinmeyen, ancak sonbahar ve kış aylarında sunduğu güzellikler açısından benzersiz bir yöre. Burada yüksek rakım ve karasal iklim nedeniyle sonbahar renkleri eylül ayında ortaya çıkıyor. Araçla ulaşılabilen bu noktalara muhteşem manzaralar eşliğindeki Sivas-Erzincan karayolu ile varılabiliyor. Yaklaşık 1800 metredeki bölge söğüt, kavak, meşe, çam, sarıçam ağaçlarıyla kaplı bu alanlarda yağış sonrası bulutların arasından süzülen ışık, çekim için güzel fırsatlar sunuyor.
8-Huş Ormanları - Ardahan
Posof’un kuzeyinde, Türkiye’deki en yoğun huş ormanının bulunduğu bölgede, kayın olarak anılan huş ağaçlarına kavak, gürgen ve fındık ağaçları da eşlik ediyor. Sonbaharda mutlaka görüntülenmesi gereken huş ağaçlarının yaprak detaylarının belirginliği, bu ormanları özel kılan nitelikler arasında yer alıyor. Ayrıca kuş gözlemcilerinin ilgi odağı haline gelen dünyada sadece Kafkasya bölgesinde bulunan ve çok endemik bir kuş türü olan Dağ Horozunu (Huş Tavuğunu) görme şansınız da Ardahan Posof’ta mevcut.
9-Aladağlar - Niğde
Aladağlar, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında yer alması, rakım ve bakı farklılıkları göstermesi nedeniyle sonbaharda eşsiz güzellikler sunan bir yer. Ekim ayında Niğde’nin meyve bahçeleri renk tonlarını arttırması burayı çekici kılan başka bir özellik. Az bulutlu bir günde, öğleden sonra çekilen fotoğraflar manzarayı sizin için daha değerli hale getirebiliyor.
10-Yedigöller - Bolu
Yedigöller Milli Parkı, Türkiye’de sonbaharla adeta özdeşleşmiş bir yer. Bolu’nun 42 kilometre uzağında yer alan Yedigöller Milli Parkı sonbaharda; asırlık kayın, meşe, akçaağaçlarıyla farklı renklere bürünüyor. Kasım ayında Deringöl kıyısında sonbaharın tüm renkleri sizleri beklerken; yaprak renklerini vurgulamak için güneşi karşınıza alabilir; geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki ve sincap türleriyle karşılaşabilirsiniz.