Sarp dağlarda bir kervan: Bingöl

HABER MASASI
Abone Ol

Adını, Bingöl Dağları'ndaki çok sayıda gölden alan Bingöl, sınırlarında yer alan gezilecek yerler, sunduğu doğal güzellikler ve kamp alanları ile hem doğaseverleri hem de doğa sporları hayranlarını cezbediyor. Bingöl ayrıca Murat Nehri’nin bir kolu olan Göniksuyu Nehri boyunca uzanan tarihi bir şehir. Şehrin Meşhur Yüzen Ada’sından, kış turizminin sevilen kayak merkezlerine kadar keşfedilmesi gereken pek çok gezi noktası bulunuyor.

Şehir ismini nerden alıyor?

Bingöl ismi Erzurum - Muş sınırında Varto ilçesinde yer alan Bingöl Dağı'ndan gelmektedir. 1944'e kadar resmi olarak Çapakçur ismi kullanılmıştır. Çapakçur Kalesi sarp ve dağlık mıntıkada olduğundan, kent merkezi belirsiz bir tarihte dere yatağındaki Çewlig mevkisine taşındı. 16. yüzyıldan beri Türkçe biçimiyle kaydedilmiş olan Bingöl Dağı'nın adı 4 Ocak 1936'da kurulan Bingöl iline, 13 Aralık 1944'te ise il merkezi olan Çolik (Çapakçur) kasabasına verildi.

Tarihçe

Bingöl, Anadolu’nun düşman istilası görmeyen bölgelerinden birisidir. Bingöl’ün tarihi daha çok komşu illerin tarihi incelenerek çıkarılmıştır. Erzurum, Erzincan, Diyarbakır, Bitlis, Ahlat, Van ve Tunceli şehirleri eski devirlerde bir beyliğe veya hükümdara başşehir olmuştur. Bingöl daha çok bu beyliklere bağlı otlak olarak tutulmuştur. Şimdiye kadar Bingöl ili sınırları içinde bir yerleşim kalıntısına rastlanmaması bunu doğrular. Tarihçi Heredot bir eserinde Anadolu’yu bir takım bölgelere ayırarak bugünkü Muş, Diyarbakır ve Bingöl illerinin bulunduğu bölgeye "Komojen" ismini vermiştir. Bingöl ili Osmanlı Devleti zamanında komşu illere bağlı olarak idare edilmiş, ancak Cumhuriyet devrinde bir il hâline gelmiştir.

Bingöl nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ, güneyde ise Diyarbakır ili ile komşudur.

Bingöl’e ne zaman gidilmelidir?

Karasal iklimin hüküm sürdüğü şehir, yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Yaz mevsiminde yaylalarıyla temiz hava keyfi vadeden Bingöl, merkeze 25 km uzakta yer alan kayak merkeziyle Aralık ve Mart aylarında da kış turizmi meraklılarına kapılarını açar. Termal kaplıcaları da bulunan Bingöl’ü keşfetmek için en ideal mevsim bahar ve yaz ayları olsa da her mevsim keyifli zamanlar geçirmeniz mümkündür.

Bingöl'ü gezerken çalma listesi

  • - Bingöl Bugün Dumandır-Salih Turhan
  • - Dersim Dört Dağ İçinde-Erkan Oğur
  • - Aşkın Şarabını İçerler Dilber-Kubat

Bingöl 4'lüsü

Bingöl Yüzen Ada

Bingöl Yüzen Ada.

Bingöl Yüzen Ada, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah Köyü'ndeki Turna Gölü'nün üzerinde bulunuyor. Halkın, gölün çevresindeki uzun ve sık otları yakmasıyla keşfettiği Bingöl Yüzen Ada, olağanüstü bir tabiat olayı olarak görülüyor. Turna Gölü'nün üzerinde, toprak parçalarının ayrılmasıyla oluşan, birbirinden ve zeminden bağımsız 3 adacık bulunuyor. İşte bu adacıklara halk Yüzen Ada ismini vermiş. Her bir adacığın çapı 10'ar metre. Bingöl Yüzen Ada, itilerek bir sandal misali hareket ettirilebiliyor. Hatta rüzgârın etkisiyle bile gezebiliyorlarmış gölün üzerinde. Bingöl Yüzen Ada, ülkemizdeki yüzen adaların en büyüğü aynı zamanda. Şimdilerde bu adacıklar, Yüzen Adalar Tabiat Alanı olarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce koruma altına alındı.

Hazarşah Köyü

Bingöl'e 71, Solhan'a ise 25 km mesafede yer alan Hazerşah Köyü, Zazalardan oluşan bir köy. Eski adı Hezarşa olan köy, oldukça etkileyici bir geçmişe sahip. Hazarşah Köyü'nün ismi her ne kadar Harzemşahlara benzese de, köy halkını Az Aşiret'ine mensup aileler oluşturuyor. Çok önceden ise bu köyde Ermeniler yaşıyormuş. Fakat 1600'lü yıllarda Az Aşireti yerleşmiş buraya. Nüfusları ise 3000'in üzerinde.

Turna Gölü.

Turna Gölü

Üç tarafı dağlarla çevrili düz bir arazide bulunan Turna Gölü, 38 hektarlık bir krater gölü. Kapladığı alanın 300 m2'den fazla olduğu belirtilen gölün 500 m2'ye kadar büyütülmesi planlanıyor. Henüz gerçek derinliği tespit edilemese de, Turna Gölü'nün derinliğinin 50 ya da 60 metreden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Bingöl Yolçatı Kayak Merkezi

Bingöl Yolçatı Kayak Merkezi.

Dört mevsimin yaşandığı Türkiye'de kış turizminin geliştiği yerlerden biridir Yolçatı Kayak Merkezi. Bingöl'de bulunan kayak merkezi, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta olup; 950 metre uzunluğunda 44 askılı bir teleksi bulunmaktadır. Bingöl Yolçatı Kayak Merkezi, ana yol güzergahında bulunduğu için kolaylıkla ulaşım imkanı vardır. Yolcu otobüsleriyle ve özel aracınızla gidebilirsiniz. Bölgede konaklayabileceğiniz otel de mevcuttur. Otelin 28 odası ve 100 kişi kapasiteli restoranı bulunmaktadır.

Bingöl'de ne yenir?

  • Ayran Çorbası
  • Tutmaç Çorbası
  • Mastuva
  • Löl
  • Sorina Pel
  • Keldoş
  • Gömme
  • Kalbur Hurması
  • Tutmaç Çorbası.