Pierre Auguste Renoir

CELİNE SYMBİOSİS
Abone Ol

Pierre Auguste Renoir, 28Şubat 1841’de Fransa’da,porselenleriyle ünlü Limoges’daterzi bir ailenin çocuğu olarakdünyaya geldi. Aile yaşadıklarıekonomik güçlükler nedeniyledaha fazla para kazanmak içinParis’e yerleştiğinde Renoir dörtyaşındaydı. Okula başladığında müziğe ve resme karşı özelbir kabiliyetli olduğu ortaya çıkmasına rağmen ailesi eğitiminikarşılayamadığı için okulu bırakmak zorunda kaldı. Lévy Frèresseramik fabrikasında çırak olarak çalışmaya başladığında on üçyaşındaydı.

  • The Fairies Pond, 1866
  • Gleyre, 1864 yılında ekonomik zorluklar nedeniyle atölyesini kapatmasıyla Renoir birkaç arkadaşıyla beraber Fontainebleau Ormanı yakınlarında açık havada resim yapmaya başladı. Aynı yıl devlet tarafından desteklenen Salon sergisine bir eseri kabul edilmiş olsa da çalışmaları hâlâ eleştirmenlerin beğenisini toplayamamıştı.

Sanat eğitimi

Renoir’ın seramik fabrikasında geçirdiği çıraklık yıllarında gösterdiği başarı kısa sürede patronları tarafından keşfedildi.On beş yaşına geldiğinde, fabrikanın en önemli porselen ressamı olmasına rağmen sanayileşmeyle birlikte elle boyanın yerini porselen üzerine resim basan makinelerin almasıyla görevine son verildi. 1861 yılına kadar çeşitli işlerde çalışarak akademik sanat eğitimi için yeterli parayı biriktirince Charles Gleyre’in özel atölyesine başladı. Burada tanıştığı Frédéric Bazille, Alfred Sisley ve Claude Monet ile birlikte birkaç yıl sonra "İzlenimciler" olarak anılacak grubun çekirdeğini oluşturdular.

  • La Grenouillère, 1869
  • Renoir 1869’da Claude Monet’nin de yaşadığı Louveciennes kasabasına taşındı. İkili sık sık beraber resim yapmaya başladı. Monet manzara, Renoir ise figür ağırlıklı çalışmasına rağmen izlenimciliğin ana ilklerini belirledikleri önemli bir birliktelikti.

İzlenimcilik

Fransa-Prusya Savaşı’nın başlamasıyla askere alınan Renoir, resim çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1871’de Paris’e döndüğünde ünlü sanat tüccarı Paul Durand-Ruel ile çalışmaya başladı. Ruel’in yaptığı satışlarla ekonomik durumunun kısmen düzelmesiyle daha büyük bir atölyeye taşındı. Kendilerine Anonim Sanatçılar Topluluğu (Societe Anonyme des Artistes) adını veren, yenilikçi sanat üsluplarıyla sergiler düzenleyecek sanatçılar bu atölyede toplanmaya başladılar. 1874 yılında otuz üç sanatçının katıldığı ilk İzlenimci sergi gerçekleşti.


  • Moulin de la Galette'teki Balo, 1876
  • Gençlerin dans etmek ve sosyalleşmek için buluştuğu Moulin de la Galetta, Renoir gibi en gözde teması dans olan bir ressam için önemli bir mekândı. Üçüncü İzlenimci sergide gösterilen resimde bütün modeller Renoir’ın arkadaşlarıydı.
Renoir her şeyden önce insanların ressamıdır. Eserlerinin baskın özelliği, tonlarının çeşitliliğinde ve bunların harikulade bir uyum içinde birleşmesidir. - Émile Zola

Cezayir ve İtalya

Salon sergilerinde üst üste yakaladığı başarı sayesinde yeni hamiler bulan Renoir, 1880'lerin başında kariyeri için ilham verici olacak birkaç yolculuk gerçekleştirdi. Bunlardan ilki, hayranı olduğu Eugène Delacroix’nın ayak izlerini takip ederek gerçekleştirdiği Cezayir seyahatiydi. Cezayir’den döndükten kısa süre sonra Rönesans sanatçılarının eserlerini görme arzusuyla İtalya’ya doğru yola çıktı. Üç ay süren İtalya ziyareti, resim üslubundaki değişimin başlangıcı oldu.

  • Madam Georges Charpentier ve Çocukları, 1878
  • Renoir ilk büyük siparişini, Bibliothèque Charpentier’in yayımcısı Georges Charpentier’den almıştı. Charpentier’in desteğiyle 1879 Salon sergisinde yer alan çalışması Renoir’ın sanat piyasasında önemli bir yer edinmesini sağladı.

Son yıllar

Claude Renoir Oyun Oynarken (Claude Renoir, Playing), 1905 46 SKYSANAT

1880’lerin sonunda maddi olarak iyi bir döneme girdiğinde hayatının geri kalanını olumsuz olarak etkileyecek olan romatoid artrit rahatsızlığının ilk belirtilerini yaşamaya başladı. Belirtileri hafifletmek için gördüğü birçok tedavi sayesinde zengin renkler ve fırça darbeleri kullanarak üslubunu değiştirmeye devam etti. Avrupa ve Amerika’daki hamilerin, eserlerine daha fazla ilgili göstermesiyle kariyerinin zirvesini yaşadı. 1900 yılında Evrensel Sergi(Exposition Universelle) nedeniyle Fransız sanatını tanıtmayı amaçlayan büyük sergide Légion d'Honneur nişanıyla şövalyelik unvanına layık görüldü.

Odalık (Odalisque), 1870

1910 yılında romatoid artrit nedeniyle felç geçirip kollarını kıpırdatamaz hâle geldiğinde bile tüm resimlerini kendisi yaparak, üretkenliği ölene kadar korumaya devam etti. 1919’da Madam Georges Charpentier resminin sergilenmekte olduğu Louvre’da onur konuğu olarak ağırlandıktan birkaç ay sonra zatürreye yakalanarak hayatını kaybetti.