Motive ve Jefe: Rap müzik, çocukluğumuzdan itibaren bizimleydi
Türk Rap’inin iki yükselen değeri Jefe ve Motive geçtiğimiz ay Chorba isimli çalışmalarını yayınladılar. Aynı zamanda çocukluk arkadaşı olan ikiliyle buluştuk hem son çalışmalarını hem de sinema filmini andıran kliplerini konuştuk.
Chorba'nın 6 dakikalık bir albüm olduğunu duyurduğunuzda “Bu kadar kısa albüm mü olur?” tarzında eleştiriler aldınız. Bu tip yorumları siz de görmüşsünüzdür, okuyunca neler hissettiniz?
Motive: Biraz kırıldım ama çok da umursamadım. Çünkü ne yaptığımızın farkındaydık, içeriğimizin dolu olduğunu biliyorduk. İki dakikalık bomboş şarkılar yapsaydık bizi eleştirenleri haklı çıkarmış olurduk ama dediğim gibi içeriğimiz sağlam. 6 dakikalık bu çalışmayı korkarak, çekinerek yapmadık. Bundan önce de hep sağlam işler ortaya çıkardık, özgürce ürettik ve bu durum Chorba için de sonrası için de geçerli.
Jefe: Aslında önemli olan 6 dakikaya ne sığdırabildiğin... Bize muadil olarak gördükleri çalışmalarla Chorba aynı klansmanda değil. Kısa şarkı furyası yanlış lanse edildi. Hâlbuki 5-6 şarkılık bir zemin üzerinde oturtup anlatmak istediğin hikâyeyi güzel bir şekilde betimlediğinde sürenin bir önemi yok.
Motive:Türk Rap’inde genel olarak sound'lar da klipler de çok aynıydı, biz farklı bir şey yapmak istedik. Bir ya da iki dakikalık şarkı yapıyorsak bir bildiğimiz vardır. Diğer şarkılarımıza baktığınızda 4-5 dakika civarında olduğunu, altyapıların da çok sağlam olduğunu görürsünüz. Chorba'da yaptığımız şey daha önce denemediğimiz bir şeydi ama ortaya çıkan sonuçtan da gayet memnunuz.
İkiniz epey eski arkadaşsınız. Yollarınız nasıl kesişti?
Motive: Bizi müzik birleştirdi.
Jefe: Kader de diyebiliriz. Biz Motive'yle yakın bölgelerde rap yapıyorduk. O zaman şimdiki gibi gençlerin sürekli müzik yapabildiği, kendi isimlerini ortaya koyabildiği bir ortam yoktu. İyi anlaşıyorduk, dinamiğimizin oturduğunu da fark ettik, birlikte bir şeyler yaptık. Zaman zaman birlikte çalışamadık ama hiçbir zaman da kopmadık.
Motive: Chorba bizim Jefe'yle ilk işimiz değil, öncesinde üç tane beraber albümümüz var. Bu yayınlanan çalışma haricinde bu sene beraber yaptığımız bir albüm daha var. Onda da Pango'yla çalışıyoruz. Chorba bir başlangıç değil, sadece bir ara sıcak.
Peki, iki yakın arkadaşın birlikte müzik yapmasının en zor tarafı nedir?
Jefe: Aynı şeyleri düşünmek. Çünkü dinamiğinin tuttuğu biriyle müzik yaparken içerikleri de aynı kapılara çıkıyor. Hâliyle müzikal açıdan bir şeyler anlatırken ayrı kutuplarda anlatmak kolay değil, ama biz orada fikirden kurtarıyoruz.
Motive: Bence en zor yanı zıt karakterler olmamız. Tanıyanlar bilir çok kavga eden bir ikiliyiz, röportaj vesilesiyle tanımayanlar da bilsin (gülüyor). Bizim hayatımız Egemen'le kavga ve didişme üzerine kurulu. Ama finalde dostluğumuz ve birbirimize olan sadakatimiz bakidir. Bir gün gelir de Egemen'le birbirimizden hazzetmeksek bile sadakatimizi koruruz. Aslında Chorba da biraz aramızdaki fikirsel tartışmaların ürünü. Öte yandan Chorba'yla ilgili şunu da eklemek isterim. Klip yayınlandıktan sonra insanlar bizi sinema filmlerle kıyaslamaya da başladılar. Tabii ki biz bunu kısa film çeker gibi yaptık. Ama bu projenin bazı yerleri ciddiye alınmalı bazı yerler de ciddiye alınmamalı. Beni dövüşürken gördüğünde fazla ciddiye almazsın çünkü öyle şeylerle içli dışlı olmadığımı bilirsin ama elimde silah gördüğünüz için oyunculuğumu da konuşabiliyorsunuz. İlk etapta klip olarak yola çıktık ama finalde filme dönüşeceğinden emindik.
Bunun klipten filme evrilmesine nasıl karar verdiniz?
Jefe: Proje bittikten sonra görsel açıdan zemine oturttuk. O konuda yönetmenimiz Denizhan Korkmaz yardımcı oldu. Bir senaryo hazırladı, biz de oluruna olmazına baktık. Kendimizden de fikirler ekleyip işe koyulduk.
Motive: Onun çalışmasının üzerine biz hayalimizdeki şeyleri onunla paylaştık. Ortaya görsel anlamda bu çıktı. Ben de bu sayede bilmediğim bir yönümü keşfettim. Drama severim, şarkılarımda da o hava vardır. O yüzden üzgün rollerde aktif olabilirim ama geri kalan rollerde ne kadar aktif olabilirim orası tartışılır.
Chorba'nın klibi konuştuğumuz gibi filmi andıran bir iş. Peki, hangi filme müzik yapmak isterdiniz?
Jefe: Olmuş bir filme değil de bir sinema filmine müzik yapmak isterim. Ama bizim konseptimize uyan bir şey olursa tabii düşünebiliriz.
Motive: Ben de isterim ama kendi hayalimizi, hayatımızı ya da Vio'yla ilgili bir şey yapılırsa müziğini yapmak isteriz. İnsanlar artık bu dizi ya da film çok tutacak, soundtrack'ini yapayım dinlensin kafasındalar, bu mantığı sevmiyorum. Bir filme müzik yapacaksak formlarının bize uyması gerekiyor.
Siz milenyum kuşağı Rapçilerisiniz. Ama 90'ların eski okul isimlere de yakınsınız. Sizi müzikal anlamda neler besledi?
Jefe: Bu çocukluktan itibaren neye alıştığınla ilgili bir durum. Müzik dinlemeye aç insanlardık. Ne dinlediğimiz, içeriği ya da sound'u önemli değildi. Öğrenme amaçlı sürekli bir şeyler dinledik. Zamanla da onlardan beslendik. Hâliyle bunların tümü müzikal anlamda bizi besledi. Belirttiğiniz gibi 90'ların kült olmuş isimlerine de uzak değiliz.
Motive: Evet, o kültüre daha yakınız. Bunun nedeni de 2003-2004-2005 doğumlu yeni nesil gençler daha çok Fransız ya da İngilizlerin getirdiği ekollere yakınlar. Ama onlardan önceki ara nesil yani bizlerin en büyük keyfi zamanında boom bap üstüne Türkçe sözlü rap yapmaktı... Chorba'da da boom bap'ten izler var. Tarzları sentezlemek kolay değil ama son işimizde bunu hakkıyla yaptığımızı düşünüyorum. Afroyla drill'i birleştirdik, dril'le de boom bapi birleştirdik. EP'de de hem insanların hem de bizim en çok yükseldiğimiz yer yine boom bap. Demek ki boom bap bile güncel piyasada bir şeyler başarabiliyor. Bu da bizim sentezimizin büyüsü.
Artık albümden ziyade müzik piyasası single'a döndü ve müzisyenler sık sık yeni şarkılar üretiyorlar. Kısa sürelerde yeni bir şeyler yayınlama rutini sizde bir baskı oluşturuyor mu?
Jefe: Piyasa normları üzerimize baskı unsuru değil ama sık üretme durumu da kesinlikle bir baskı unsuru. Çünkü insan içgüdüsü, her zaman elinden gelenin en iyisini yapmak istiyorsun. En büyük baskıyı kendimizden görüyoruz. Yoksa onun dışında bir baskı ya da sorun söz konusu değil.
Motive: Kimin ne dediği umrumda değil, kafamıza göre takılıyoruz (gülüyor). Zaten sadece müzik olarak bakmıyoruz. Biz inandığımız yolda ilerliyoruz. Hem müziğin hem görselin uyduğu işler yapmayı amaçlıyoruz, son işimizde de bunu hakkıyla yaptık.
Jefe sen çok şanssızlık yaşadın. Yaptığın işler arada kaynadı ama Chorba'yla sanki kader sana olan borcunu ödedi. Ne dersin?
Jefe: Henüz ödeyemedi abi ya (gülüyor). Yaşadığım şanssızlıklarla ilgili olarak kendimi kötü hissetmedim çünkü hep emin olduğum müziği yaptım. O nedenle bu durumdayım. Piyasa normlarına ayak uydurmaya çalışan biri olsaydım zaten çoktan iyi bir yere gelmiştim ama ben ne müziğimi ne de görüntümü buna yakıştırmadım. Ayrıca şirket durumları ve birtakım ayrılıklar da oldu. Ama en büyük etken burada benim. Olmak istediğim kişiyim, oynamıyorum bu nedenle insanların beklediği noktaya ulaşamamış olabilirim ama benim açımdan her şey olması gerektiği gibi ilerliyor, ağır ve sağlam adımlarla.
Şu anki konumunuzu üç, dört sene önce öngörüyor muydunuz?
Jefe: 10 sene öncesinden çocuk yaştayken bunun bizler için işe dönüşeceğine inanıyorduk. Biz gemileri çocukken yakmıştık. Ben belli bir yıl veremem ama en iyi hâlime ulaştığımı düşündükten sonra müzik yapar mıyım bilmiyorum. İşin prodüksiyon kısmıyla ilgilenmek isterim. Beni insanlar en iyi hâlimle hatırlasın, kariyerimi yüksek bir ivmede noktalamak isterim.
Motive: Ben çok söylüyordum ama kimse inanmıyordu, tersini söylüyorlardı. “Okulunu bırakma, müziği hobi gibi yap, işe gir” diyorlardı. Ama finalde biz haklı çıktık. İleride de biz haklı çıkacağız. Müziğe dair gelecek öngörümle ilgili bir şey söylememe gerek yok çünkü yapıyoruz. Ama 20 sene sonra sahnelerde olmak istemem. İnsanlara geri çekilip yol açmak, yer açmak isterim. O yüzden 20 sene sonra yine mesaj içeren içler yapacağım ama sadece müzikle anılacağımı düşünmüyorum.