Mesafe kavramının olmadığı şehir: Adana

ÇAĞLAR ÇAĞATAY
Abone Ol

Seyhan nehri ve baraj gölünün hayat verdiği Adana, 10 binyıl öncesine uzanan tarihi ile medeniyetlerin beşiği. Kebabı,şalgamı, Yaşar Kemal'i, Yılmaz Güney'i ve sembol yapıları olanTaş Köprüsü, Sabancı Merkez Camii, Saat Kulesi ve TarihiKazancılar Çarşısı ile bu şehri mutlaka seyahat planınızaekleyin.

01.02.2018 TÜİK verilerine göre 5'i merkez ilçe olmak üzere toplam 15 İlçesi ve belediyesi vardır.

Türkiye'nin en verimli toprakları olan ve Kilikya olarak bilinen Çukurova'ya giriş kapısı olarak hizmet ediyor Adana. 10 bin yıllık tarihi, denizi, kumsalları, antik kentleri, kaleleri, portakal bahçeleri, dört mevsim hiç eksilmeyen güneşi, bol oksijenli yaylaları, verimli toprakları, Seyhan nehri ve baraj gölü ile Adana, Akdeniz Bölgesi'nin önemli kentlerinden biri. Gezilip görülmesi gereken yerlerden olan Adana, başta kebabı gibi kendine has yemekleri ile de lezzet severlerin uğrak yeri. Sinema ve edebiyat dünyasının ünlü isimlerini yetiştiren Adana'nın sembol yapılarını gezerken hayran kalacaksınız. Bunun yanında Adana festivalleri ile de adından söz ettiriyor. Kentte, Adana Lezzet Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı, Adana Altın Koza Film Festivali, Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, Adana Karpuz Festivali gibi kültürel, sanatsal pek çok etkinlik düzenleniyor. Hele gezinizi bu festival tarihlerine denk getirirseniz Adana'yı çok renkli ve farklı yaşayabilirsiniz.

6 minareli Sabancı Merkez Camii

Gezimizin ilk rotası altı minareli Sabancı Merkez Camii. Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Camii 1998 yılından beri hizmet veriyor. Adana'nın en merkezi konumunda yer alan, yüksek minareleri ve uzaktan görünür olması sebebiyle şehrin adeta sembolü hâline gelmiş. 28 bin 500 kişiye ibadet imkânı sağlayan cami Balkanların ve Ortadoğu'nun en büyüklerinden biri. Seyhan Irmağı kenarında görkemli bir yapıya sahip olan altı minareli Sabancı Camii'nin 32 metre çapındaki kubbesi sekiz fil ayağı üzerine oturuyor. Caminin projesi yarışma sonucu seçilen mimar-mühendis Necip Dinç tarafından yapılmış. Camide bulunan hat eserlerinin tamamı, Hattat Hüseyin Kutlu'ya ait. Cami çinileri, klasik İznik çinisi tekniği yaptırılmış. Kıble cephesinde bulunan dört adet pano büyüklük bakımından dünyada en büyük cami panoları. Aynı zamanda caminin batı kısmında, müstakil bir bölüm olarak araştırmacılara ve halka hizmet vermek üzere, klasik ve dijital bir kütüphane de bulunuyor. Yine camiden birkaç adım yürüdükten sonra Merkez Park'a gelebilir, buradaki çim alanlarda doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen bir tarım, ticaret ve kültür merkezidir.

Seyhan Nehri ve Taşköprü

Seyhan Nehri, şehrin ender doğal güzelliklerinden biri. Kenti ayrı bir çekim merkezi hâline getiren nehir, yaz aylarında Adanalıların sıcaktan kaçıp serinlemek için tercih ettiği bir yer. Burada aynı zamanda su sporları da yapılıyor. Seyhan Nehri üzerinde şehri ikiye ayıran Taşköprü'nün 4. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmış. Taşköprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğinde.

21 kemerinden 14'ü ayakta olan Taşköprü'nün ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülüyor.

Dünyanın hâlen kullanılan en eski köprülerinden biri olarak bilinen Taşköprü üzerinden yürümeyi ihmâl etmeyin ve bol bol fotoğraf çekin.

Seyhan Baraj gölü

Adana'da gidilecek yerlerin başında gelen Seyhan Baraj gölü, Seyhan Nehri'nin taşarak sebep olabileceği su baskınlarından korumak amacıyla yapılmış ve 1956'da hizmete açılmış. Adanalılar için kentin içindeki deniz olarak kabul edilen bu gölde su sporları da yapılıyor. Piknik alanları, kafeleri ve restoranları ile herkese hitap eden bir yer. Her bütçeye uygun kahvaltı mekânları ve restoranlar var. Yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek için de oldukça uygun bir yer. Günün her saati izleyenlere farklı bir manzara sunan Baraj gölü, fotoğraf severlerin de uğrak yeri hâline gelmiş.

Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.

Büyük Saat kulesi

Bir diğer gezi noktamız ise Büyük Saat kulesi. Kesme taşlardan yapılan Saat Kulesi, 32 metre uzunluğunda olup 1881 senesinde Ziya Paşa'nın valilik görevinde olduğu dönemlerde başlanmış ve bir sonraki yıl Abidin Paşa'nın görev aldığı dönemde tamamlanmış bir eser. Temel derinliği 35 metre olduğu söylenir. Oldukça sağlam temeller üzerine inşa edilen kule, 1998 yılında yaşanan Adana depreminden sonra bile ayakta kalmayı başarabilmiş. Saat kulesini ziyaret etmek, Tarihi Kazancılar Çarşısı etrafında bulunan esnaflardan alışveriş yapmak, ciğer ve kebapların lezzetlerine bakmak için güzel bir bölge. Mutlaka buraya uğrayın ve keyfini çıkarın. 4-5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Yağ Camii ise görülmesi gereken farklı bir nokta. Aslında Saint Jacque adına yaptırılmış bir haçlı kilise olan ve 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiş. Cami sade bir mimari yapıya sahip ve bir zamanlar önünde yağ pazarı kurulduğu için bu ismi almış.

Adana Ulu Camii ve Ramazanoğlu konağı

Adana'nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunur.

Kentin Seyhan ilçesinde bulunan ve saat kulesine yakın bir mesafede bulunan Ulu Camii, büyüklüğü ve tarihi açıdan kentin önemli eserleri arasında gösteriliyor. Adana'ya yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini düşündüğüm bu yapı bir 16. yüzyıl eseri. Ramazanoğulları Camii diye de adlandırılan bu eser, 1998'de Sabancı Merkez Camii açılana kadar Adana'nın en büyük camisi olması unvanını korumuş. Mimari olarak Selçuklu ve Memluk unsurlarını taşıyan yapı, 1998 yılında Adana Depremi sırasında hasar görmüş ve 2004'e kadar onarım ve bakım çalışmaları sonucu tekrar ibadete açılmış. Ulu Cami yakınında bulunan Ramazanoğlu Konağı ziyaret edilmesi gereken tarihi mekânlardan.

1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılan konak 500 yıllık bir eser.

Adana Arkeoloji Müzesi

Cumhuriyet tarihinin en eskilerinden biri olan müzede, Adana ve Çukurova'da bulunan tüm eserler sergileniyor. Adana Şakirpaşa Havaalanı'na 10 dakika mesafede yer alan müze, kentin ilk fabrikalarından biri olan Milli Mensucat Fabrikası restore edilerek 2017 yılında yeni yerine taşındı. Müzenin içinde Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi yer alıyor. İki binden fazla eserin içinde Hitit eserlerinden Fırtına Tanrısı Tarhunda'nın heykeli, Anadolu yazıtları ve Babil Stelleri, Karataş bronz erkek heykeli ile Roma dönemine ait mermer Medusalı Antropoid Lahit ve Akhilleus Lahti dikkat çekiyor. Bir köylü tarafından tesadüf eseri bulunan Medusa Lahiti'nin üzerinde Medusa, boğa, çiçek, meyve figürleri yer alıyor. Müzeyi gezerken biraz fazla vakit ayırmanızı tavsiye ederim.

Yeşilçam Adana Sinema Müzesi'nde yaşatılıyor

Adana festivalleri ve kültürel etkinlikleri ile de ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor. Aynı zamanda Altın Koza Film Festivali'ne ev sahipliği yapan ve bir sanat şehri olarak adından söz ettiren kent, aynı zamanda bir sinema müzesine de sahip. Adana Sinema Müzesi'nde Yılmaz Güney gibi Adanalı sanatçıların balmumu heykelleri, geçmişten günümüze film afişleri ve sinemaya özel eşyalar sergileniyor. Ücretsiz olan ve Seyhan nehri kıyısında bulunan bu müzeyi mutlaka ziyaret edin derim. Yine Adana Sinema Müzesi'ne bir dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi'ni de ücretsiz ziyaret edebilir, kafesinde kahve eşliğinde mola verebilirsiniz.

Homeros'un İlyada'sında şehir Adana olarak anılır.

Varda Köprüsü kenti James Bond filmiyle dünyaya tanıttı

2012 yılında vizyona giren dünyaca ünlü James Bond Skyfall filminde nefes kesen bir tren vagonun üzerinde yaşanan kovalamaca sahnesinde heybetli ve gösterişli bir köprü ev sahipliği yapıyordu. İşte bu herkesi kendine hayran bırakan bu Varda Köprüsü Adana sınırları içinde yer alıyor. Karaisalı İlçesi Hacıkırı Köyü'nün yaklaşık iki kilometre kuzeyinde bulunan Varda köprüsü, halk tarafından Koca köprü olarak da biliniyor.

İstanbul- Bağdat- Hicaz demiryolu hattını tamamlamak üzere 1912 yılında inşa edilen bu köprü, çelik kafes ve taş örme mühendisliği ile yapılmış. 99 metre yüksekliğinde ve 200 metre uzunluğunda. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan köprüye karayolu veya demiryolu ile gidebilirsiniz. Adana seyahatinizde burası uğrak noktalarından biri olabilir.

Kebabı ve şalgam suyu mutlaka tadın

Adana'nın tarihçesi 3.000 yıl kadar öncesine dayanmaktadır.

Adana mutfağı denilince ilk akla gelen Adana kebabı. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek koruma altına alınan Adana Kebabının sırlarından en önemlisi etin sahip olduğu muhteşem lezzeti. Et sinirlerinden ayıklandıktan sonra mutlaka dinlendirilip zırhla kıyılıyor. Yolu Adana'ya düşen herkesin, yanında ikram edilen salata ve mezelerle görsel bir şölene dönüşen Adana Kebabını tatmasını ısrarla öneriyorum. Özellikle Birbiçer Kebap Salonu ve Onbaşılar Kebap Adana benim favorilerimden... Adana Kebabı ile bütünleşen bir içecek olan şalgam, vitamin ve mineral miktarları yüksek olan ham maddelerden yapılıyor. Şalgam, siyah havuç, bulgur ve su birleşimi ile üç aşamalı fermantasyon işleminde elde edilen, eşsiz bir içecek. Şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları var. Kentin hemen her noktasında şalgam suyu satıcılarına rastlayabilirsiniz.