Marmaris'in saklı bisiklet rotaları

SKYROAD
Abone Ol

Ege’nin Akdeniz’le buluştuğu dünyanın nadir güzelliğe sahip yerlerinden biri Marmaris, tıpkı denizin mavisiyle doğanın yeşilinin buluştuğu gibi… İşte Marmaris’in birbirinden güzel bisiklet rotaları…

Küçük Asya’nın en güzel bölgelerinden biri olan Marmaris günümüze kadar birçok Akdeniz uygarlığına ev sahipliği yapmış. Antik kentler asırlar öncesinden günümüze miras kalan izlere sahip. Bölgede bastığınız ve pedalladığınız her toprak parçasının üzerinde binlerce yıl önceden başlayarak sırasıyla Karya, Yunan, Mısır, Asur, İyon, Pers, Makedon, Suriye, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinden insanların yaşadığını düşünmek, heyecan verici... Marmaris, ormanlarla kaplı tepeler ve masmavi deniziyle aktif tatil, özellikle bisiklet turu yapmak isteyenler için çok uygun. Yapmanız gereken tek şey 710 kilometre uzunluğundaki “Marmaris Bisiklet Rotaları” ağından kendiniz için uygun turların seçimini yapmak. Yol bisikletiyle günübirlik turlar seçebilir, her gün yeni bir rotayı tamamlayıp akşam otelinize dönebilirsiniz veya dostlarınızla dağ bisikleti için uygun parkurlarda yol işaretlerini takip ederek muhteşem manzaralar eşliğinde hem tatil hem de spor yapabilirsiniz.

Kış aylarında yol bisikletiyle antrenman yapmak isteyenler trafiğin az olduğu yollarda doğanın tadını çıkarabilirler. Köyleri ziyaret etmek isteyen bisikletseverler ilkbahar ve sonbaharda keşif turlarından fazlaca keyif alacaklar. Bisikletçilere yollarda adaçayı, kekik ve sığla kokusu eşlik ediyor. Marmaris’in endemik bitkisi sığla ağacının sonbaharda renkleri hayranlık uyandırıyor. Marmaris’in sayısız konaklama alternatiflerinden bir tanesini seçip aileniz ve çocuklarınızla birlikte keyifli bir tatil ve tecrübe yaşayabilirsiniz. Uyku tulumunuzu yanınıza alıp uzun mesafe rotalardan seçim yapabilir, Ege ve Akdeniz’in en güzel koylarında kamp yaparak doğanın tadını çıkarıp antik kentleri gezebilirsiniz. Büyük İskender’in ve Kanuni Sultan Süleyman’ın geçtiği bu yolları bisikletle keşfetmenin tadını çıkarın!

Marmaris ve Çevresinde Bisiklet Turu Önerileri

Marmaris bisiklet rotalarının tamamı levhalarla işaretlendirilmiş olup, yol üzerinde rahatlıkla bilgi alabileceğiniz noktaları görebilirsiniz. Tourist Info’dan ücretsiz bisiklet yolları rehberinizi almayı da unutmayın.

1 - Marmaris Asparan İçmeler

Yol durumu: Çoğunlukla asfalt, toprak yollarda dere geçişleri var. Toplam kilometre: 30 km Zorluk Derecesi: Kolay

Orman içi bir parkuru da kapsayan bu tur, dinlenmek ve egzersiz yapmak için ideal. Marmaris Kalesi ve Kervansaray gibi tarihi yapıları ziyaret edebilir, kenti çevreleyen güzel çam ormanlarının içinde temiz havayı soluyabilir ve İçmeler Plajı’nda dinlenebilirsiniz. Bu tur, Marmaris’in güzelliği hakkında fikir sahibi olmak için ideal. Tura Marmaris Kalesi’ni ziyaret ederek başlayıp eski kent merkezindeki daracık sokaklarda gezinebilirsiniz. Sahilden uzaklaşıp, Armutalan’ın sakin caddelerinden geçtikten sonra çam ağaçlarıyla kaplı ormana girebilirsiniz. Orman yolunda pedal çevirirken manzarayla dinlenecek, bitki ve hayvan çeşitliliğine şaşıracak, bisikletinizle keyifli bir gün geçireceksiniz. Asparan ovasındaki tesislerde kısa bir molanın ardından İçmeler’e inip denize paralel sahil yolundan Marmaris’e dönerken tertemiz plajlarda denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın: Marmaris Kalesi, Armutalan’dan Marmaris manzarası, İçmeler’in şirin merkezi.

2 - Marmaris Nimara Mağarası (Nimara Cave)

Yol durumu: Yalancı Boğazı’na kadar asfalt sonra ise toprak yol. Toplam kilometre: 27 km Zorluk Derecesi: Kolay

Günnücek Milli Parkı ve Nimara Mağarası’nın keşfini kapsayan kolay ve keyifli bir tur rotası. Marmaris Atatürk Heykeli’nden başlayıp Marina’yı geçtikten sonra Günnücek Orman Parkı’na uğrayabilirsiniz. Sığla (günnük) ağaçlarıyla kaplı ormanda bulunan plaj ve dinlenme tesisinden yararlanabilirsiniz. Sığla ağacı özünden elde edilen yağ eczacılık, kozmetik ve parfümcülükte kullanılıyor. Sığla ağacı dünyada eşine az rastlanılan bir doğa harikası olup elde edilen yağın kokusu için aynı zamanda “cennet kokusu”da denilir. Kuzey yönü ormanlık tepelerle çevrili, gürültüden uzak, incecik kumlu bir plajı olan Aktaş, Marmaris’in gece manzarasının en güzel göründüğü yerlerden biri.

Cennet Adası aslında kara ile bağlantısı olan bir yarımada. Yalancı Boğaz’dan Cennet Adası’na geçtikten sonra Nimara mağarasını ziyaret etmek için yürüyerek devam edebilirsiniz. Yer yer çukur ve kayalardan oluşan toprak yolda birkaç kilometre süren bu tırmanış kondisyon gerektiriyor. Adaçayı ve kekik kokuları eşliğinde tırmanış Nimara Mağarası girişinde son buluyor. Tabelanın hemen ilerisindeki merdivenlerden mağaranın girişine ulaşılıyor. Dikitler ve yüksek sarkıklarla kaplı mağara bir zamanlar tapınak olarak kullanılmış. Bugün ise mağara, ilkbahar ve yaz aylarında, nemli ve loş ortamları seven kaplan kelebeklerine (euplagia quadripunctaria) ev sahipliği yapıyor.

Kaçırmayın: Günnücek Milli Parkı ve sığla ağaçları, Nimara Mağarası

3 - İçmeler Yassıpiren Camiyanı İçmeler

Yol durumu: Çoğunlukla asfalt ancak sadece bir kaç noktada toprak. Toplam kilometre: 24 km Zorluk Derecesi: Orta

Görkemli manzara, muhteşem bir yolculuk, dağlık kırsal alanlar ve vadiler bu turun özelliklerinden sadece birkaç tanesi. İçmeler’in çevresini tanımak ve keşfetmek için ideal bir rota. İçmeler, yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen bir tatil merkezi. Çok sayıda otel bulunmasına ve ziyaretçi sayısının çok olmasına rağmen tertemiz denizi ve bakımlı merkezi ile özel bir yer (İçmeler girişindeki park botanik bahçesi gibi). Kenti saran ormanların içinde trafiğin az olduğu yollarda bisiklet sürüş keyfini yaşayabilirsiniz. Marmaris Bal Evi, Osmaniye Köyü sınırları içindedir. Bal Evi’ne giriş ücretsiz olup rehber eşliğinde müzeyi gezerken bir yandan da 6000 yıllık arıcılık tarihi ve bal üretimi hakkında bilgi alabilirsiniz. 15 dakika kadar süren müze turu farklı bal türlerinin tadımıyla son bulmakta.

Kaçırmayın: İçmeler merkezi ve plajı, Bal Evi

4 - Marmaris Hisarönü-Bayır İçmeler-Marmaris

Yol durumu: Asfalt. Toplam kilometre: 66 km Zorluk Derecesi: Zor

Yeşil ve mavi tonlarının tamamını görebileceğiniz rota, sizi turistik Hisarönü’nden, efsanesiyle ünlü Kızkumu’na götürüyor. Kalabalıktan uzak Bayır’da dinlenerek, İçmeler üzerinden Marmaris’e geri dönebiliyorsunuz. Baştan söylemek gerek Marmaris kent merkezinden Datça istikametinde yola devam edip bacaklarınızı rampa tırmanışı sırasında ısıtırken, Marmaris manzarasını fotoğraflamak için sık sık durup mola vereceksiniz. Rampadan aşağıya süzülürken yeşilin içine dalıyorsunuz ve yol size Hisarönü tarafına döndürüyor. Hisarönü, Marmaris’in hem en büyük hem de tarih açısından en zengin köyü. Geçmiş çağlardan beri köyün denizinin ve doğasının birçok hastalığa iyi geldiğine inanılır.

Sebzeli balık yemeği ve mısır ekmeğinin tadına bakabilmek için yemek molanızı Hisarönü’nde verebilirsiniz. Orhaniye’deki marinadan sonra Kızkumu’nda suda yürüme şansını yakalabilirsiniz. Orhaniye’de deniz göl kadar durgun, orman kadar yeşil. Körfeze gelen yatları ve bu yatlardan inen ve koyun ortasında yürüyen insanları görebilirsiniz. Kumul hareketleri sonucunda karadan başlayıp koyu ikiye bölen 600 metrelik bu şeride Kızkumu deniliyor. Kızkumu’nun bir de efsanesi var: Efsaneye göre sevgilisine ulaşmak isteyen bir kız eteğindeki kumlarla denizi doldurarak ilerlerken eteğindeki kumlar tükenmiş ve bu koyda boğulmuş.

Kaçırmayın: Kızkumu, Bayır, Bal Evi

5 - Bördübet-Amazon Yedi Adalar Yeşilbelde-Marmaris

Yol durumu: Yarısı asfalt yarısı toprak. Toplam kilometre: 74 km Zorluk Derecesi: Zor

Şehirden uzaklaşıp, doğanın kalbinde olmak istiyorsanız, bu turu tercih edebilirsiniz. Dayanıklılığınızı rampalarla sınamak, doğanın sessizliğinin tadını çıkarmak ve kendinizle başbaşa zaman geçirmek için mükemmel bir rota. Anayoldan ayrılan toprak yol Gökova Körfezi’ne, körfezin eşsiz köşelerinden biri olan Bördübet Koyu’na götürüyor. Yolda sizi denize girmeye davet eden küçük koylar göreceksiniz. Biraz sabrederseniz çok daha güzel yerlere ulaşabilirsiniz. Her kilometrede esprili bir levhayla karşılaşmanız mümkün. “The End” tabelası Bördübet’e ulaştığınız anlamına gelir. Bördübet Koyu, çevredeki en güzel ve bakir koylardan biri. Burada bir kamping alanı ve butik otel var. Bu tesisler çevreye duyarlı işletmeleri ile tanınmakta. Yedi Adalar, Amazon mevkine yakın çam ormanlarıyla çevrili, mercan kayalıkları ile Türkiye’nin en güzel 10 küçük koyundan birisi. Yeşilbelde’de yiyecek ve su ihtiyacınızı karşıladıktan sonra turunuzu yine Marmaris’te sonlandırabilirsiniz.

Kaçırmayın: Bördübet, Yedi Adalar , Gökova Körfezi’nde doğa ile başbaşa bir yol

Konaklama

Marmaris ve çevresinde her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar var. Kent merkezi, Armutalan ve İçmeler otellerin en yoğun olduğu bölgeler. Bisiklet turlarınızın sonunda yorgunluğunuzu beş yıldızlı otellerin havuzlarında veya spa merkezlerinde atabilirsiniz. Marmaris-Yalancı Boğaz arasında ve Turunç’ta da çok güzel tesisler var. Sakin ve sessiz tatil arayanlar, küçük otellerden hoşlananlar için Selimiye, Orhaniye, Bozburun, Hisarönü bölgesindeki konaklama alternatiflerine göz gezdirebilirisiniz. Ayrıca Marmaris’e 22 kilometre mesafe de bulunan Çubucak Orman Kampı ve Marmaris’e 16 kilometre mesafedeki İnbükü Orman Kampı Hisarönü Körfezi kıyısında bulunuyor.

Ulaşım

Karayolu Ulaşımı: Marmaris’e karadan ulaşım ülkenin her yerinden düzenli otobüs seferleriyle yapılıyor. Bisikletleri ücret karşılığı veya ücretsiz kabul eden otobüs firmalarından biletinizi alırken bilgi alabilirsiniz.

Havayolu Ulaşımı: Uçakla gelecekler için en yakın havaalanı 90 km mesafedeki Dalaman. Bodrum-Milas Havalimanı ise 140 kilometre uzaklıkta. Dalaman Havaalanı’ndan kent merkezine otobüs seferleri bulunuyor. Yurt içinden ve dışından Türkiye bayraklı charter şirketlerinin düzenlediği seferlerin yanı sıra çok sayıda farklı ülke bayraklı charter seferleri de bulunuyor. Havayolu firmaları bisikletler için farklı ücret tarifeleri uygulamakta. Yolculuktan önce ücretler ve bisikletin taşınması için talep edilen şartlar konusunda bilgi almayı unutmayın.

Bisiklet Kiralama: Velomaris Bisiklet, General Mustafa Muğlalı Caddesi 50, Marmaris Tel: (0252) 412 5167

  • Tarihçiliğin babası Heredot’un hatıratına Marmaris hakkında düştüğü şu not dikkat çeker: ‘’İyonyalılar Marmarisisos’ta dünyanın en güzel gökyüzü altında mutlu bir yaşam sürdürmektedir".