Maldivler gezi rehberi

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Maldivler dünyanın en güzel tatil yerlerinden biri. Özellikle balayı çiftleri tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Turkuaz mavisi denizi, muhteşem güzellikteki plajları ve el değmemiş doğası ile burası gerçekten de bir doğa harikası. Ülkede bulunan özel bambu oteller, sonsuzluk havuzları, tropikal yiyecekler de buranın cazibesini epey bir artırıyor. Peki, Maldivler’e yalnızca denizi için mi gidilir? Tabi ki hayır. Ülkede yapacağınız tatilin yanında gezip görebileceğiniz bir sürü yer var. İşte dolu dolu Maldivler planı yapabileceğiniz Maldivler gezi rehberi…

Genel bakış

Maldives Bora Bora Adası.

Resmi adıyla Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu’nda bir ada ülkesi. Ülke sınırları içerisinde 1.200 ada bulunuyor ve bu adaların yalnızca 281’inde insanlar yaşıyor. Bu adaların da 195'inde Maldivliler yaşıyor, 86’sı ise "otel ada" şeklinde kullanılıyor. Başkenti Male olan ülkede resmi dil olarak Maldivce ve İngilizce kabul ediliyor. Adaya ilk yerleşim binlerce yıl önce başlamış. Portekiz, Hollanda ve Britanya hakimiyetlerinde kalan Maldivler, 1965 yılında bağımsızlığını kazanmış. 300 kilometrekarelik yüz ölçüme sahip ülkede yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor. Küresel ısınma nedeniyle Maldivler’in 100 yıl sonra sular altında kalacağı düşünülüyor. Tropikal iklimin hüküm sürdüğü ülkeye gitmek için en uygun zaman sıcakların ve yağışların yüksek olmadığı Nisan-Mayıs ayları.

Nasıl gidilir?

Maldivler’e gidiş için kullanabileceğiniz ulaşım yöntemi hava yolları. Bunun için İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava yolları ile direkt ülkenin başkenti Male’ye 8 saatte uçabilirsiniz. Dilerseniz Doha ve Dubai aktarmalı da gidebilirsiniz.

Maldivler’in genelinde ulaşım deni yoluyla sağlanıyor. Male’den gideceğiniz adaya, düzenli aralıklara kalkan vapurlar ile ulaşabilirsiniz. Daha konforlu bir yolculuk isterseniz, sürat teknesi ya da deniz uçağı da kullanabilirsiniz. Male’yi dolaşmak istediğinizde ise otobüsleri kullanabilir ya da taksi tutabilirsiniz.

Islamic Centre Grade Mosque.

Görülmesi gereken yerler

Maldivler’de deniz ve doğanın yanı sıra göreceğiniz bir sürü güzel yer bulunuyor.

Islamic Centre Grade Mosque

Ülkedeki İslam sanatının en önemli eseri olan bu cami, 1984 yılında inşa edilmiş. Altın kaplamalı kubbesi ile oldukça ihtişamlı bir yapıya sahip olan cami, günün her saati ziyarete açık. İçerisinde konferans salonu, kütüphane ve sınıf olan cami hem iç dizaynı hem de farklı mimarisi ile turistlerin ilgisini çekiyor.

Cuma Cami

Ülkenin en eski camisi olan Cuma Cami, 1665 yılında inşa edilmiş. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan cami, bölgedeki Müslümanlar için oldukça önemli. Caminin mercan taşları kullanılarak yapılan mimarisi, ahşap tavan süslemeleri ve çevresindeki eski mezar taşları ile bu cami, görülmesi gereken yerlerden.

Male Sultan Park.

Male Sultan Park

Önceleri içinde bir sultan sarayı bulunan bu park, şehrin tam merkezinde yer alan, harika ağaçlar ve çiçeklerle kaplı huzurlu bir yer. İçindeki saray cumhuriyetin kurulmasının ardından çıkan çatışmalar nedeniyle yıkılmış. Ancak parkın güzelliği ziyaret etmeniz için yeterli bir sebep.

Male Ulusal Müzesi

Male Sultan Park içerisinde bulunan Male Ulusal Müzesi, şehrin en özel yapılarından biri. İçerisinde antik taş oyma eserler, figürler, tarihi kitaplar, mercan ve kumtaşı parçaları gibi bölgeye özgü eserler sergileniyor. Ülkenin ilk ulusal müzesi olan bu mekan her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Rasfannu Plajı

Bembeyaz kumları ve masmavi denizi ile Rasfannu Plajı, başkent Male’de denize girebileceğiniz harika noktalardan biri. Oldukça popüler bir plaj olan Rasfannu, sakin ve temiz suları ile Maldivler’deki güneşli havanın tadını çıkarmanızı sağlıyor. Eğer otel adalarda herhangi bir rezervasyonunuz yoksa Male’de de gayet güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Whale Submarine Maldives

Eğer Maldivler’de farklı bir aktivite yapmak isterseniz, okyanusun altına özel olarak konumlandırılan bir deniz altı aracının içinden sualtı yaşamını izleyebilirsiniz. Toplamda 2 buçuk saat süren bu etkinlikte, balinaları ve deniz altı canlılarını seyredebilirsiniz. Maldivler’e çocuklarınızla geldiyseniz, özellikle bu etkinlik size çok uygun.

Tsunami Anıtı

Tsunami Anıtı.

Endonezya’da meydana gelen dev tsunami anısına, 2004 yılında inşa edilen Tsunami Anıtı, Maldivler’in görülmesi gereken yerlerinden. Tam okyanus kıyısına inşa edilen anıtta 20 küre bulunuyor. Derin anlamlar içeren anıttan inşa edildiği yer mekanı, 20 küre ise felaketten etkilenen 20 adayı temsil ediyor.

Chandhanee Magu Caddesi,

Kentin en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan caddeye kesinlikle uğramalısınız. Oldukça renkli bir görünüme sahip caddede sıra sıra dizilmiş hediyelik eşya dükkanları mevcut. Burada geleneksel ürünleri inceleyebilir, keyifle alışveriş yapabilirsiniz. Sokakta satılan yöresel Male çayını da deneyebilirsiniz.

Hulhumale Adası

Hulhumale Adası, Maldivler’de bulunan bir yapay ada. 2002 yılında kullanıma açılan ada, 432 hektarlık bir alan üzerine inşa edilmiş. Ülkenin kültür, sanat ve turizm merkezi haline gelen adada, yürüyüş yaparak etrafı keşfedebilir, şnorkeli dalış yapabilir, su altı turlarına katılarak bambaşka dünyaları keşfedebilirsiniz.

Ne yenir?

Maldivler mutfağında en çok tercih edilen besin balık. Hindistan cevizi ve kök bitkilerin sıklıkla kullanıldığı ülkede geleneksel yemekler çeşitli deniz mahsulleri ve egzotik meyvelerle hazırlanıyor. Özellikle balık ve Hindistan cevizini harmanlanarak hazırlanan gulha adlı sandviç, denemesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Bir balık çorbası olan garudihya, balık seven biriyseniz seveceğiniz ada yemeklerinden. Ton balığı, yumurta, çeşitli sebze ve baharatlarla doldurulmuş bir hamur işi yemeği olan bis keemiya, oldukça doyurucu bir geleneksel yemek. Boshi mashuni, ilginç geleneksel bir salata. Zerdeçal ve kimyon ile tatlandırılmış Hindistan cevizinin üstüne muz rendelenmiş bu yöresel salata, turistler tarafından oldukça beğeniliyor. Bir ekmek çeşidi olan huni roshi, Hindistan cevizinden yapılıyor ve özelliği dışının çıtır içinin yumuşacık olması.

Keemiya.

Ne alınır?

Maldivler küçük bir ülke olsa da hediyelik eşya açısında zengin bir yer. Takı ve el yapımı aksesuarlar açısından oldukça donanımlı olan Maldivler’de mercan ve incilerden yapılan muhteşem takılar alabilirsiniz. Bir çeşit yöresel kıyafet olan sarong, alabileceğiniz bir diğer geleneksel hediyelik. Adanın dokusunu yansıtan rengarenk, çeşitli giysiler, turistler arasında oldukça popüler. El yapımı ürünlerin meşhur olduğu ülkede, kadınların elleri ile dokudukları özel paspas olan thundu kunaa, sevdiklerinize alabileceğiniz güzel ve anlamlı bir hediye. Maldivler demişken Hindistan cevizi ürünlerini unutmamak gerek. Çanta, kase, mutfak eşyası, heykel gibi Hindistan cevizinden yapılan hediyelikleri tercih edebilirsiniz.

Ülkenin ünlüsü

Su sporları.

Maldivler denince herkesin aklına ilk gelen görüntü uçsuz bucaksız masmavi deniz ve pamuk gibi görünen bembeyaz sahiller. Doğal güzellikleri bu ülkeyi bilinir yapan en güzel özelliği. Ülkenin farklı konseptlere sahip, bungalov otelleri ve sonsuzluk havuzları da dünyadaki deniz tatili anlayışını etkileyen özelliklerinden. Bu kadar deniz konuşmuşken masmavi okyanusta yapılan sörf de akıllara geliyor tabi. Su sporlarının hepsini yapabileceğiniz Maldivler’de yapılan sörf bir başka… Maldivler’i hatırlatan bir diğer şey de tropikal meyveleri. Hindistan cevizi, nar ve ananas başta olmak üzere neredeyse her yemekte kullanılan yöresel meyveleri tatilcilerin en sevdiği özellikleri. Ülkenin akıllarda kalmasını sağlayan şeylerden biri de ulaşım için kullanılan tekneler. Yelkenlisinden küçük kayığına, üç katlısından korsan gemisi gibi olanına kadar birçok çeşidi olan bu tekneler ülkenin simgesi olmaya başladı denebilir.

Ülkenin efsanesi

Maldivler’de fazlaca inanış ve efsane bulunuyor. Onlardan biri de Safaru Kaiydha… Efsaneye göre, Safaru Kaiydha Hicri takvime göre Safer ayının onuncu gecesinde ortaya çıkan bir ruh. Bu ruh düzinelerce çocuğun olduğu bir yola öncülük ediyormuş. Bu ruh hem iyilik hem de kötülük getirebilen bir varlıkmış. Eğer iyilik için geliyorsa, geldiği yere bolluk ve bereket getiriyormuş. Ancak kötülük için geliyorsa büyü yaparak geldiği yeri lanetliyormuş. Bu nedenle hiçbir meyve, sebze yetişmiyor kıtlık çıkıyormuş. Bu efsaneye inanan yerli halk, Safer ayının onuncu gecesi için özel bir hazırlık yapıyormuş. Safaru Kaiydha'nın öncülük ettiği çocukların kuyularda yıkanmaması için kuyuları kapatır, öğütme taşları üzerinde baharat hazırlamaması için taşları saklarlarmış.