Keltler'den günümüze Hallstatt
Avrupa seyahatlerinin son yıllardaki cazip rotaları, merkezî ve orta ölçekli klasik/popüler şehirler yerine küçük-lokal ama belirgin bir kimliğe-tarihe sahip kasabaları tercih eden turistlerin yönelimleriyle değişiklik göstermeye başladı. Özellikle son beş yılda; İtalya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’nın lokal turistik bölgelerine artan bu rağbetin çıkardığı yeni yıldızlardan biri de Hallstatt. Instagram şehrinin köyleri arasında tartışmasız en havalı olanı. Hallstätter Gölü’nün güney batısında, Salzburg ve Graz şehirlerinin ortasında bulunun Hallstatt, Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olmakla beraber, Avusturya’nın da en eski köyü.
Cihana sultan olacağına Hallstatt'a muhtar ol
Köklü bir tarihe sahip köyün kültürel kimliği, yedi bin yıllık zengin bir geçmişe ve kadim Kelt uygarlığına dayanıyor. Tabi Hallstatt’ı daimi sosyal medya gündemi yapan şey bu tarihi arka planı değil, fotoğrafçılara göz kırpan konumu, görsel zenginliği ve masalsı atmosferi elbette. Bu köyde iki gün geçirmeden ölmek istemeyenlerin sayısı da doğal olarak gün geçtikçe artıyor. Yerleşmek ya da köyün muhtarı olmaya talip olmak, gibi fikirler şimdilik yalnızca Türk ziyaretçilere özgü rüyalar. Ama Hallstatt’a varmak kolay. Salzburg’tan tren-feribot yaparak rahatça ulaşılabiliyor buraya.
Her yer yürüme mesafesi
Etrafı dağ ve ormanlarla çevrili, iki katlı şirin ahşap evlere sahip, her mevsiminde ayrı bir güzellik saklı, temiz havalı, az insanlı, canlı bir sosyal hayatı olan, göl kıyısına nazır bir köye âşık olmamak insanın elinde olan bir şey değil galiba. Bu kadim güzelliği keşfetmek için küçük merkezinden başlamak en ideal tercih.
Oldukça ilgi çekici bir kültür müzesine sahip olan köyün, kültür mirası olma gerekçesini ve tarihsel gelişiminin haritasını burada görebilirsiniz, kesinlikle gezmeye değer bir mekân.
Yine tepede yürüme mesafesindeki Kilisenin içinde yer alan Kemik Evi (Beinhaus) köyün ziyaretçi akınına uğrayan yerlerinden. Mezar yeri sıkıntısı nedeniyle taze ölülere yer açmak için, periyodik aralıklarla uyudukları topraktan çıkarılan kıdemli ölülerin kafataslarının sergilendiği, hafiften “esrarengiz” bir yer burası.
Hallstatt, ayrıca dünyadaki en eski tuz madenlerine sahip, tuz köyün ana geçim kaynaklarından biri. Bu sebeple tuz madeni turuna çıkmadan köyden ayrılmak neredeyse ayıp sayılıyor. Üstelik bu yolculuğun hem füniküler, hem Alp dağları, hem de hediyelik minik tuz şişesi gibi güzel sonuçları mevcut.
Geceyle beraber sessizlik çöker Hallstatt'a
Şehir Müzesi, Kemik Evi, Tuz Madeni üçlüsü Hallstatt gezisi için mecburi istikamet. Ama daha görülecek ve yapılacak çok şey var burada. Köy merkezinin siluetini oluşturan ana yapılardan biri olan Evangelist Kilisesi’nin (Lutheran Church) terasına çıkıp muhteşem manzarayı seyre dalmadan, göl kıyısında yürüyüp kuğularla selamlaşmadan, meydandaki bir bankta uzun uzun oturup etrafa bakmadan, elektrikli teknelerle gölde gezintiye çıkmadan ve Hallstatt Gölü manzaralı Braugasthof’da lezzetli bir şinitzel yemeden bu seyahati tamamlamış sayılmazsınız.
Eğer geceyi manzaralı bir otelde geçirmeyi düşünmüyorsanız, köyden son feribot 18.15’de, ama kaçırırsanız da çok üzülmeyin.
Böyle bir sessizlik icat edilmemiştir.
Son bir selam
Çiçekli bahçeler, sekinet ve sakinlikle örülü doğa, alabildiğine dehşetli bir manzara ve canına okunmamış göz yormayan yerel mimari. Bir tatlı huzur almaya gelenlere gönülden hoş geldin demeyi bilen bir köy Hallstatt. Hoş gördük. Son ve tatlı bir sürpriz olarak, merkezdeki Kilisenin hemen yanında Türklerin işlettiği ve Çinlilerin önünde kuyruk oluşturduğu bir dönerci göreceksiniz ki gurbet ellerde dönersiz kalmanıza gönülleri razı olmamış girişimcilerdir onlar, mutlaka uğrayın yanlarına. Hallstatt’ın selamıyla eyvallah.
- Çin yapımı Hallstatt
- Çinliler 1 milyar $ harcayarak Hallstatt’ın bire bir ölçekli ayrıntılı tam kopyasını Huizhou şehri yakınlarında inşa edecek kadar çok sevmişler bu köyü. Çin işi çakma Hallstatt’a ilgi büyükmüş. Ama yine de taklitler sadece aslını yaşatıyor ve yüceltiyor. Orijinal Hallstatt’a Çinli turist akını durmak bilmiyor.