İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz 5 hamam

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Tarih ve kültürün başkenti olan İstanbul’da farklı birçok uygarlık hüküm sürmüş ve her uygarlık bir iz bırakmıştır. En güzel izlerden biri de tarihi Antik Roma dönemine kadar uzanan hamam kültürü. Mistik atmosferi, farklı dizaynları, göbek taşı, tası ve ihtişamlı mermerleriyle hamamların, Türk kültüründe de önemli bir yeri var. Birçoğu Osmanlı döneminde yapılan bu yapılar hem tarihi havası hem mimari şıklıkları hem de günümüzde de devam eden kaliteli hizmetleri ile ziyaretçilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Siz de daha önce hamama gitmediyseniz, yazımızda derlediğimiz İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz 5 hamam arasından birini seçebilir, harika bir hafta sonu kaçamağı yapabilirsiniz.

Süleymaniye Hamamı, Fatih

Süleymaniye Hamamı.

Süleymaniye Hamamı, adını Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’dan alıyor. 1557 yılında yapılan hamam, 465 yıllık bir tarihi bünyesinde barındırıyor. Yapımı Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerinden olan Süleymaniye Camii ile aynı günlere denk gelen hamam; tam bir klasik Türk hamamı. Odunla ısıtılan hamamda soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç ana bölüm bulunuyor. Hissedilen sıcaklık 60 dereceye kadar yükselebiliyor. Osmanlı Padişahı Süleyman ve ondan sonra birçok padişahın müdavimi olarak konakladıkları bu hamam, günümüzde de yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Süleymaniye Hamamı’nda sadece Pazar günü kadınlar için ayrılmış durumda. Ancak kadınlar için ayrılmış bölüm 31 Ocak 2023 tarihine kadar geçici olarak kapatılmış. Pazar haricindeki her gün erkekler bu hamamı ziyaret edebilir. Ayrıca haftanın her günü ailelere açık durumda olan bir de özel bölüm var. Rezervasyonsuz ziyaretçi kabul etmeyen hamama gitmek isterseniz en az iki, üç gün önceden rezervasyon yapmanız gerekiyor.

Hürrem Sultan Hamamı, Fatih

Hürrem Sultan Hamamı.

Kanuni Sultan Süleyman demişken, Hürrem Sultan Hamamı’na değinmeden olmaz. Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında kalan tarihi hamam, Sultan Süleyman tarafından sevdiği kadın Hürrem Sultan için yapılmış. Hamam, Osmanlı'nın baş mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmış ve 1556-1557 yıllarında inşa edilmiş. Kadın ve erkek bölümlerinin birbirinin ayna görüntüsü olarak aynı eksen üzerine inşa edilmesi, Türk hamamı mimarisinde bir yenilik olarak hamamı özel kılıyor. Bir dönem aktif hayata ara veren hamam, bugün özel masaj ve hamam paketleri ile hizmet veriyor. Ayrıca gelin ve damat hamamı gibi ritüeller de hamamın hizmetleri arasında. 450 yılı aşkın bir tarihe sahip olan hamamda; Osmanlı usulü şerbet, lokum, çay, ceviz gibi ikramlar da veriliyor. Siz de tüm yorgunluğunuzu atıp, dinlenmek isteyeceğiniz bir hafta sonu geçirmek isterseniz, Hürrem Sultan Hamamı tam da size göre. Tarihi atmosferi, görkemli yapısı ile sizi Osmanlı dönemine götürecek olan hamam, bol ikramları ve kaliteli hizmetiyle eşsiz anlarınıza yenlerini eklemenizi sağlıyor.

Çinili Hamam, Üsküdar

Çinili Hamam.

Tarihi dokusuyla görenleri kendine hayran bırakan hamamlardan biri Çinili Hamam. 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Üsküdar’da Çavuşdere Caddesi üzerinde yer alan Çinili Hamam, İstanbul’daki uğrak turistik duraklardan da biri. Ne yazık ki hamama adını veren çiniler hırsızlar tarafından çalınmış. Hamamda doğal ısıtma sistemi olan odunla ısıtma gerçekleştiriliyor. Geniş bir alana ve yüksek kubbelere sahip olan hamam, ziyaretçilerine ferah bir alan sunuyor. Bu da hamamlarla ilgili basık ve boğucu oldukları fikirlerini ortadan kaldırıyor. Hamamın kubbelerindeki delikler ışığın içeri girmesini sağlıyor. İçerinin çok sıcak olduğu zamanlarda ise kubbelerdeki 370 yıllık fanuslar, hamamın hava almasına imkan tanıyor. Çinili Hamam’da erkeklerin ve kadınların faydalanabildiği ayrı ayrı kısımlar mevcut. Tarihi görünümü, ferah atmosferi ile rahatlamak ve kendinize vakit ayırmanız için kesinlikle ziyaret etmeniz gereken hamamlardan biri!

Tarihi Galatasaray Hamamı, Beyoğlu

Tarihi Galatasaray Hamamı.

Osmanlı’dan günümüze kadar tarihini koruyan hamamlardan biri de Tarihi Galatasaray Hamamı… Hamam, Sultan II. Beyazıt tarafından 1481 yılında Galatasaray Külliyesi ile beraber inşa ettirilmiş. Hamamın yapımında ise gizemli bir hikaye yatıyor. Sultan Beyazıt hamamın olduğu yerde gezinirken zamanın sayılan zatlarından olan Gül Baba’nın kulübesine rastlamış ve ona bir dileği olup olmadığını sormuş. Gül Baba da bu arsaya yüzyıllara hükmedecek, içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli bir hamam bulanacak bir külliye yapılmasını istemiş. Gül Baba’nın isteği üzerine yapılan hamam yüzyıllardır hizmet vermekte. Gül Baba’nın yatırı da halen külliye içinde yer almakta. Tarihi Galatasaray Hamamı’ndaki hizmetler arasında kese, köpük, masaj, yağlı masaj gibi çok sayıda seçenek var. Bunlar tek tek ya da paket halinde satın alınabiliyor. Geçmişi günümüzde yaşayabileceğiniz bu hamamda göbek taşına yatmak, ter atmak, masaj yaptırmak sizi hem dinlendirecek hem de zinde olmanızı sağlayacak. Bu keyfi yaşadıktan sonra hamam ziyaretlerinizi artıracaksınız, bizden söylemesi.

Cağaloğlu Hamamı, Fatih

Cağaloğlu Hamamı.

Listemizin sonunda ise geçmişin en güzel miraslarından Cağaloğlu Hamamı. Bu hamam diğerlerinden biraz farklı. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine dair derin izler taşıyan hamam, halka açık olarak inşa edilmiş. Yani hamam bu kez saraya özel bir mülk değil, ezelden beri halk tarafından kullanılan bir yapıya sahip. Yerebatan Sarnıcı yakınındaki hamam, I. Mahmut döneminde 1740-1741 yıllında yapılmış. İstanbul'un en bilinen hamamları arasında yer alan Cağaloğlu, en büyük çifte hamam olma özelliğine sahip. 300 yıldır ayakta duran hamamın kadın ve erkekler için ayrı bölümleri mevcut. Cağaloğlu Hamamı'nın bir diğer özelliği de Osmanlı döneminde inşa ettirilen son büyük hamam olması. Zira bu hamamdan sonra artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle hamam yapımı yasaklanmış. Yüzlerce yıldır hizmet veren hamam, ziyaretçilerinin beklentisi tam olarak karşılıyor. Hamamda kese, göbek taşında sabunlu ve köpüklü masajları gibi hizmetlerin yanı sıra lokanta ve kafe de bulunmakta. Siz de Osmanlı’nın son hamamında keyifli bir gün geçirmek isterseniz, Çağaloğlu Hamamı’na davetlisiniz.