Hititlerin başkenti: Çorum

HABER MASASI
Abone Ol

Antik Çağ'dan günümüze kadar çeşitli uygarlıkların yerleşim yeri olan Çorum, gezilecek yerler listemizde. Geçmişi MÖ 3000 ila 4000 yıllarına kadar uzanıyor. Tarihi yapısıyla insanoğlunu aydınlatan şehrimizde arkeolojik kazılar sonucunda Paleotik (Cilalı Taş Devri)’nden yaşam izlerine rastlanmış. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Çorum, Hattuşa ilçesi ile UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış.

Şehir ismini nereden alıyor?

Çorum, Türklerin bölgeye gelmesiyle bu adı almıştır. "Çorum" veya "Çorumlu" adının Oğuz boylarından Alayuntlu boyunun bir oymağına ait olduğu bilinmektedir.

Tarihçe

Çorum il toprakları en eski çağlardan beri insanoğlunun yerleşim yeri olarak kullandığı bir alan olmuştur. Kadim Hititlerin başkenti Hattuşaş Çorum ilindedir. Tarihi devirlere bakıldığında Alacahöyük, Hattuşaş, İskilip, Kuşsaray, Pazarlı, Eskiyapar, Büyükgülücek ve Balimsultan köyü çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda ve toprak üstü buluntularından anlaşılır ki Bakır Çağı ile Tunç Çağı'na tarihlenen araç, gereç ve silahlar bulunmuştur.

Çorum nerededir?

Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan il, Çankırı, Amasya, Kırıkkale ve Yozgat gibi illerle komşudur.

Çorum'u gezerken çalma listesi

  • - Şu Uzun Gecenin Gecesi Olsam-Onur Şan
  • - Kara Kaş Boyanır Mı-Hüseyin Turan
  • - Gayrı Dayanamam Ben Bu Hasrete-Gökhan Ertek
  • - Kayayı Gırcı Tuttu-Sümer Ezgü

Alacahöyük Müze Ve Ören Yeri.

Çorum 5'lisi

Alacahöyük Müze Ve Ören Yeri:Alacahöyük Ören Yeri Çorum’un Alaca İlçesi, Alacahöyük Beldesi’nde yer alır. Hititlerin önemli bir kültür ve sanat merkezi olan ve 1935 yılında başlayan kazılarda 4 uygarlık açığa çıkarılmıştır. Alacahöyük 1. uygarlık katı; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri ile temsil edilmektedir. 1. kültür katta, Geç Frig çağında höyüğün her yanı iskân edilmiştir. Bu katta küçük evlerden oluşan yerleşimler bulunmuştur. Alacahöyük 2. uygarlık katı; mabed, büyük yapılar, özel-blok evler, sokaklar, büyük küçük su kanalları, şehir suru, biri kabartmalı ortastadlarla süslü sfenkslerden oluşmaktadır. Kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş olan Sfenksli Kapı'nın genişliği 10 metredir ve büyük mabedin anıtsal geçididir.

Muradi Rabi Ulu Camii.

Muradi Rabi Ulu Camii:Muradi Rabi Ulu Camii'nin Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat zamanında, onun azatlı kölesi Hayrettin tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Cami, bugünkü halini geçirdiği büyük onarımlar sonucu almıştır. II. Beyazıt zamanında 1446 tarihinde meydana gelen büyük depremde harap olmuş, Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. Bu onarım Mimar Sinan’ın Teskiret-i Enbiye isimli kitabında da geçmekte olup, kitapta "Çorum’da Alaaddin Camii’ni müceddeden tamir ve inşaa ettiği" yazılıdır.

İncesu Kanyonu: Özellikle tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu,12.5 kilometre uzunluğundadır. Genişliği 40-60 metre arasında değişmektedir. Kanyonun her iki yamacı sarp kayalık olup, sık sık ormanlık alanlara rastlamak mümkündür. Kanyon, rafting ve trekking sporları için oldukça uygun özellikler taşımaktadır.

İncesu Kanyonu.

Laçin Kapılıkaya Kaya Mezarı:Çorum’un yaklaşık 27 kilometre kuzeyinde, Laçin İlçesi Kırkdilim Mevkisi'nde oldukça sarp, kayalık derin vadilerin oluşturduğu engebeli arazi üzerinde, kuzeye doğru uzanan bir kaya kütlesinin kuzey-bati köşesinde yer almaktadır. Kapılıkaya, bir Helenistik Dönem kaya mezarı olup M.Ö. 2'nci yüzyıl kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Mezar odasının kapısı üzerinde "İkezios" yazısı ve aşı boyasıyla renklenen bir haç motifi göze çarpmaktadır. Mezar odası kare planlı olup girişin sağ ve solunda niş şeklinde oyulmuş ölü şekilleri vardır.

Laçin Kapılıkaya Kaya Mezarı.

Çorum Kalesi: Şehir merkezinde yer alan ve Selçuklu mimari özelliği taşıyan Çorum Kalesi’ne ait ilk yazılı belgeler MS 1571 tarihlidir. MS 1577 tarihli bir belgede kaleden Sultan Süleyman Hayratı olarak söz edilmektedir. 16'ncı yüzyılda Çorum’a gelen Evliya Çelebi şehrin kıble yönündeki kalenin Sultan Kılıçarslan tarafından inşa edilmiş bir Selçuklu yapısı olduğunu söyler. Kare planlı olan kalede, yapı malzemesi olarak kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar da kullanılmıştır. Kalenin dört köşesinde birer burç ve kuzey cephede kapı ile birlikte üç olmak üzere her cephede ikişer dikdörtgen çıkıntı bulunmaktadır. Kale içinde küçük bir cami ile kırk iki adet konut yer almaktadır.

Çorum'da ne yenir?

  • - İskilip Dolması
  • - Sırık Kebabı
  • - Hingal Mantısı
  • - Çorum Leblebisi
  • - Helle aşı
  • - Bulgur aşı
  • - Düğül aşı
  • Çorum Leblebisi.