Dünyada yapılan en ilginç 5 kış sporu

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Sporun insanlar için olan faydası saymakla bitmez. Bedenen dinç kalınmasına yardımcı olmak ve psikolojik olarak iyi hissettirmek bunların arasındaki en önemlileri denebilir. İnsanların tercihlerinin değişik olması spor çeşitliliğini de etkiliyor. Zira bu çeşitliliği karşılayacak birçok spor dalı bulunuyor. Bu sporların her birinin kendine has özellikleri mevcut. Kiminde minik bir top kullanılırken kiminde devasa arabalar yer alıyor. Bazısı insanın kas gücüne dayanırken bazısında özel hayvanlar insanlara eşlik ediyor. Bu sporlar arasında yalnızca kış aylarında gerçekleştirilenler de var. Sizler için derlediğimiz dünyada yapılan en ilginç 5 kış sporu, okurken bile heyecanınızı artırırken gözünüzün önüne gelecek karın bembeyaz görünümü bu sefer içinizi soğutmak yerine spor ateşiyle ısıtacak!

Buz Dalışı

Buz Dalışı.

Dalış sevilen sporlar arasında yer alıyor. Peki, buz kütleleri arasında dalış yapma fikri sizi nasıl hissettiriyor? Dünyada yapılan en ilginç sporlardan biri olan buz dalışı, adından da anlaşılacağı gibi tamamen ya da kısmi olarak buzla kaplanmış, görüş açısı açık olan sularda yapılan bir spor. Buz dalışının en önemli özelliği giriş ve çıkış noktasının belirlenmiş olması. Zira normal dalışta olduğu gibi buz dalışında serbest bir alan yok. Aksine devasa, kalın ve tehlikeli buz kütleleri mevcut. Tehlikeli olması gerekçesiyle bu spor yalnızca hobi olarak yapılacak sporlar arasında değil, kesinlikle profesyonel olarak yapılması gerekiyor. Öncelikle dalış eğitimi alınması ve tecrübe bu spor için çok önemli. Bir diğer önemli konu girilecek suyun özelliklerinin bilinmesi. Zira eksi derecedeki suyun içerisinde, belki de onlarca santim kalınlıktaki buzulların altında rotanın bilinmemesi sporcu için büyük tehlikeye neden oluyor. Tabi ki sınırları zorlayan her sporda olduğu gibi buz dalışında da özel ekipmanlar kullanılıyor. Bu spor dünyada ve ülkemizde ekstrem spor severler tarafından tercih ediliyor.

Yukigassen

Yukigassen.

Kış denilince genellikle akıllara beyaz örtüyle kaplanmış sokaklar ve bu sokaklarda keyifle kartopu oynayan insanlar geliyor. Ancak kartopu savaşı bizim için bir spor değil yalnızca eğlenceyken Japonya’da durum tamamen farklı. Japonlar kartopunu bir tık ileriye taşıyarak bunu kış sporu haline getirmiş ve bu spora Yukigassen adını vermiş. Kar savaşı anlamına gelen bu kelime adeta sporu özetler nitelikte. Sınırları belirlenmiş bir alanda oynanan oyunu, yedişer kişiden oluşan karşılıklı iki takım oynuyor. Amaç karşı takımın bayrağını kapmak. Vurulan oyuncu oyun dışı kalıyor. Oyuncular, spor esnasında yüz kalkanları ile özel Yukigassen kasklarını takıyor. Japonlar için bu spor oldukça önemli, öyle ki ülkede bu sporu yöneten ve kurallarını belirleyen bir federasyon bile bulunuyor. Bu spor yalnızca Japonya sınırlarında kalmamış ve dünyanın farklı yerlerinde de oynanır olmuş. Öyle ki kışın sert geçtiği Finlandiya, Norveç, Avustralya, Amerika, Rusya, İsveç ve Kanada'nın bazı şehirlerinde Yukigassen yarışmaları yapılmakta. Eğlencesiyle sevilen bu spor belki de Türkiye’de de meşhur olur.

Buz Tırmanışı

Buz Tırmanışı.

Dünyanın en zor doğa sporlarından olan buz tırmanışı, adrenalin severler için birebir. Buz tırmanışı sporu kaya tırmanışı ve diğer dağcılık faaliyetlerinin en uç ve en üst noktası. Temelinde dağcılık ile kaya tırmanışının birleşimi olan buz tırmanışı, buzulların arasında, soğuk, sert ve kaygan zeminlerde sporculara adrenalini yüksek bir macera sunuyor. Eski zamanlarda dağcıların yollarına çıkan buzullar ve buzlu yamaçları geçebilmesi adına ortaya çıkan bu spor, günümüzde farklı yetenekler ve özel ekipmanlarla yapılan bir hobi haline gelmiş durumda. Buz tutmuş eğimli yüzeylerde yapılan bu spor, buzun üzerinde tutunmayı, dengede durmayı ve yukarıya doğru tırmanmayı içeren bir dizi hareketi kapsıyor. Her ne kadar adında tırmanış geçse de spor, buzun üzerinde hem yukarı hem de aşağıya doğru yapılan hareketler de içeriyor. Buz tırmanışı tehlikeli olduğundan, bu sporu yapmak için ya iyi bir dağcı olmak ya da profesyoneller ve uzmanlardan destek almak gerekiyor. Ayrıca, güvenliği ve sporcunun sağlığını koruma altına almak için birçok özel ekipman da buz tırmanışı yapmak için gerekli.

Köpek Kızağı

Köpek Kızağı.

İnsanlar bazı spor dallarında hayvan dostlarıyla bir takım oluşturuyor. Bu sporlardan biri de köpek kızağı… Birden fazla kızak köpeğinin kızağı kar üstünde çekmesine dayanan bu kış sporunda amaç bitiş çizgisine önce ulaşmak. Bu sporda kızağı çekmek için bir kızak köpeği takımı ve onları kontrol eden bir sporcu yer alıyor. Kızak köpekleri, belirli konumlarda görev almak ve dizginleri çekildiğinde durup biniciye bakmak üzere eğitiliyor. Yarış parkurlarında sınırlar belli ve bu parkurların dışında yarış alanında düzenli denetim noktaları ve yorulmuş ya da yaralanmış köpeklerin değiştirilebildiği alanlar mevcut. En çok bilinen kızaklı köpek yarışı ise her yıl Mart ayında Alaska’da düzenlenen Iditarod Trail Kızaklı Köpek Yarışı. Onlarca köpeğin çektiği kızağın buzlar üzerinde süzülmesi heyecanlandırıcı bir deneyim sunuyor. Bu spor izleyenler için de oldukça keyif verici. Bu sporu yapabilmek için profesyonel olmak ve köpekler ile belli bir bağ kurmak gerekiyor. Ancak dilerseniz Alaska’ya giderek bu ilginç sporu izleyebilir, köpek ile sporcuların senkronize performanslarıyla büyülenebilirsiniz.

Buz yarışı

Buz yarışı.

Araba ve motosiklet yarışları çok sevilen ve tutkunları çok olan bir spor dalı. Bir de bu araçların buz üzerinde manevra yaptığını düşünün. Bembeyaz bir pist, virajlı yollar, hızlı giden araçlar ve geride kalan beyaz rüzgar… Buzlu yarış pistlerinde ve donmuş göllerde araba, motosiklet veya 4x4 sürmeyi içeren popüler kış sporlarından biri olan bu spor, profesyoneller tarafından gerçekleştirilmekte. Normal yarış ile aynı temelde buluşuyor. Yani amaç parkuru önce tamamlamak… Bu sporun tarihi çok da eski değil. 1977 yılında ilki düzenlenen yarış için buz üzerinde yarışmaya uygun olacak özel araçlar kullanılıyor. Çeşitli tümseklerden oluşan pist, yığma virajlar ve sert dönüşler, pilotların manevra yapmasını sağlıyor. Hızlı araçların buz üzerindeki yarışı her ne kadar kulağa tehlikeli gelse de normal yarışlarda alınan tüm önlemler buz yarışında da alınıyor. Buz yarışı hobi olarak gerçekleştirilebilecek bir spor değil. Ancak yarış tutkusunu yaşamak, hızın getirdiği heyecanı içinizde hissetmek isterseniz, spor müsabakalarının düzenlendiği yere giderek yarışı yerinde izleyebilirsiniz.