Dijital göçebelik hakkında her şey

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Teknolojik gelişmeler her geçen gün yaşam stillerini değiştiriyor. Eskiden oldukça zor olan dünyayı gezmek, insanlarla istediğiniz zaman görüşmek, ürün satmak gibi eylemler günümüzde çok kolay. Çünkü artık uçakla dünyanın öbür ucuna gidebilir, görüntülü aramalar ile sevdiklerinize kavuşabilir ya da e-ticaret siteleri üzerinden hem satış yapabilir hem de istediğiniz ürünü kolaylıkla alabilirsiniz. Bu yeni dünya düzeninde iş modelleri de değişiyor. Özellikle korona virüs salgınından sonra mekansız çalışma modelleri daha da tercih edilmeye başlandı. Son zamanlarda sıklıkla duyulan dijital göçebe kavramı da bu iş modellerinden biri. Peki, dijital göçebe ne demek, kapsamı ne, dijital göçebe vizesi ne? Hepsi dijital göçebe hakkında her şey yazımızda…

Dijital göçebe nedir?

Hiçbir zaman ve mekan kısıtlaması olmayan bir mesleğe sahip olan ve aynı zamanda seyahat edebilen kişilere dijital göçebe deniyor.

Hiçbir zaman ve mekan kısıtlaması olmayan bir mesleğe sahip olan ve aynı zamanda seyahat edebilen kişilere dijital göçebe deniyor. Orijinal adıyla digital nomad’lar, uzaktan çalışma ilkesine göre mesleklerini icra ediyor. Bu kişiler işlerini internet üzerinden bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik aletlerle gerçekleştiriyor. Bu meslek için en önemli gereklilik ise internet ve teknolojik alet. Bu iki gereksinimin olduğu her yerde çalışabiliyorlar. İster dünyanın bir ucundaki kütüphanede ister evinin yanındaki bir kafede isterse de gittiği tatildeki bir ortak çalışma alanında… Hatta kendi internet sağlayıcıları varsa yolda, karavanda, otobüste, doğada kısacası her an her yerde mesleklerini yapabiliyorlar.

Dijital göçebe meslekleri

Öyle her meslek dijital göçebelik sağlamıyor ne yazık ki. Öncelikle adı üzerinde göçebe gibi sürekli seyahat edeceğiniz için sizinle birlikte her yere gelebilen, dijital bir işiniz olması gerekli. Eğer böyle bir işiniz yoksa dijital ortamda, uzaktan çalışabileceğiniz bir meslek edinmeniz gerekli. Siz de hem seyahat edip, dünya görüp hem de çalışıp para kazanmak, üretken olmak istiyorsanız aşağıda yer alan bazı mesleklerinden birini benimseyebilir, dijital göçebeliğe bir adım yaklaşabilirsiniz.

  • +Influencer, youtuber, blogger olmak
  • +Çevirmen
  • +Proje yöneticisi
  • +Grafik tasarım
  • +Video kurgucusu
  • +Yazılım mühendisliği
  • +Dijital pazarlama uzmanlığı
  • +Metin yazarı
  • +SEO danışmanlığı
  • +Uzaktan öğretmenlik
  • +Siber güvenlik ve bulut sistemler yöneticiliği

Dijital göçebe vizesi nedir?

Uygun bir mesleğe sahipsiniz diye hemen ‘Ben dijital göçebeyim’ diyemiyorsunuz. Çünkü ülke sınırları dışında lokasyonu bağlı kalmadan çalışmak için vizeye ihtiyacınız bulunuyor. Bu vizeye de dijital göçebe vizesi deniyor. Dijital göçebe vizesi almak için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar turist vizesi, oturma vizesi gibi ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bunun için en doğru ve güncel bilgiyi o ülkedeki konsolosluklardan öğrenebilirsiniz.

Dijital göçebe vizesi seyahati de kapsadığı için genellikle turist vizesiyle karıştırılmakta. Ancak bu ikisi birbirinden oldukça farklı. Çünkü turist vizesi birkaç hafta içerisinde sonuçlanan, genellikle 30 gün geçerliliği olan ve sadece seyahat etmenizi sağlayan bir vize türü. Ancak göçebe vizesinde işlemlerin tamamlanması aylar sürebilir, daha uzun süre kalmak için düzenleniyor ve ayrıca bu vizeyi almak için çalışıyor olmanız gerekmekte.

Dijital göçebe vizesi almak için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar turist vizesi, oturma vizesi gibi ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.

Bunların yanı sıra, dijital göçebe vizesi alırken gittiğiniz ülkede vergi ödeyebilirsiniz. Vize alınırken genellikle ikamet edeceğiniz ülkeye vergi beyannamesi vermeniz gerekebiliyor. Bu hangi ülkede çalıştığınıza göre de değişiyor. Bazı ülkeler belli koşullarda sizi vergilendirilebilir bir kişi olarak kabul ederken kimisi de 1 yıllık vergi muafiyeti sağlayabiliyor. Bunun için gideceğiniz ülkenin bu konuyla ilgili durumunu önceden öğrenmenizde fayda var.

Dijital göçebe vizenizin reddedilmesini neden olan bazı durumlar da var. Öncelikle uzaktan yapılacak bir işiniz yoksa ve yıllık gelir şartını karşılamıyorsanız vizeniz reddedilir. Bu iki şarttı karşılasanız da başvuru formuna yanlış bilgiler eklediyseniz ve ciddi bir suçtan hüküm giydiyseniz vizeniz onaylanmıyor.

Dijital göçebe vizesi alabileceğiniz 5 ülke

Portekiz

Portekiz dijital göçebeler arasında oldukça popüler bir ülke. Ancak bu ülkede dijital göçebe vizesi diye bir şey yok. Bunun yerine, D7 Vizesi veya Girişimci Vizesi gibi vize türleri bulunuyor. Dijital göçebe vizesini karşılayan bu vizeler için Portekiz'de bir yıldan uzun süre yaşamak isteyeceğine dair bir beyanda bulunman ve yılda en az 7.200 Euro kazanabileceğini ispatlaman gerekli. Bu vizeyle 2 yıllık oturma izni alabilirsiniz. Ayrıca vizenizi 3 kez yenileyebilirsiniz. 5 yıl yaşadıktan sonra daimi oturma izni almak da mümkün.

Almanya

Almanya’da dijital göçebeler için güzel duraklardan biri. Ancak bu ülkede vize işlemleri oldukça titizlikle yapılıyor. Başvurunuzun onaylanması için istenen tüm belgeler ile kanıtlarının eksiksiz olarak sunulması gerekli. Tabi bir de yetkilileri Alman ekonomisine katkı sağlayacağınıza ikna etmeniz gerekiyor. Başvurunuz onaylanırsa Almanya’da 6 ay veya 1 yıl süreyle yaşayabilir ve vize süresi dolduğunda yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Çekya

Güzelliği ve eşsiz manzaralarıyla insanı büyüleyen Çekya da dijital göçebelik için uygun ülkelerden. Bunun için ülkede Zivno vizesi veriliyor. Bu vizeye başvuru için 124.500 CZK yani otalama 90 bin TL gibi bir finansal kaynağınız olması gerekiyor. Başvuru sürecinizin sonuçlanması ise 3 ila 4 ay sürebilir. Vizeniz onaylandığı takdirde 1 yıl süreyle Çekya’da kalma hakkı ediniyorsunuz. Ayrıca bu vize size 26 Schengen ülkesinde gezme ayrıcalığı da veriyor.

Norveç

Dijital göçebeyseniz gidebileceğiniz en güzel ülkelerden biri hiç şüphesiz Norveç… Ancak buradan vize alabilmek biraz maliyetli. En az 35.719 Euro gelirinizin olması ve bunu banka hesaplarıyla kanıtlamanız gerek. Ayrıca, vize alabilmek için n az bir Norveçli müşterinizin olması şartı da var. Tüm şartları sağlıyorsanız, mutlu insanların ülkesi Norveç’te 2 yıl kalabilir, doğanın, Kuzey Işıkları’nın ve eşsiz lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.

Endonezya

Şöyle uzaklara gidelim, farklı kültürleri görürken para kazanalım derseniz şanslısınız. Zira Endonezya 2022 yılı itibarıyla dijital göçebe vizesi vermeye başladı. Vize, Endonezya dışındaki ülkelerden kazanç sağlayan serbest çalışanlara verilecek. Vize sayesinde vergi vermeden ülkede 5 yıl kalınabilecek. Ayrıca vize alan kişiler, ülkenin en popüler yerlerinden biri olan Bali Adası gibi yerlerde yaşayabilecek.