Bir istiklal türküsü: Kahramanmaraş

HABER MASASI
Abone Ol

Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı'nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 1925'te İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. Şehirdeki ilk yerleşim yerleri Paleolitik çağlara kadar dayanıyor. Bu şehir sadece tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile değil dondurmasıyla da insanı mest ediyor.

Şehrin ismi nereden geliyor?

Adın kaynağı konusunda birkaç görüş bulunmaktadır. Söylenene göre Herodot, Maraş şehrini Hitit komutanlarından Maraj adlı birisinin kurmasından dolayı şehre Maraj adı verildiğini belirtmektedir. Hitit İmparatorluğu zamanında devletin önemli merkezlerinden biri olan şehrin adı, Hititlerden kalan yazıtlarda "Maraj" ve "Markasi" şeklinde geçmektedir. Maraş'a Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973'te TBMM tarafından kahramanlık unvanı verildi ve adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

Tarihçesi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi.

Tekir Vadisi ve Döngel Köyü'ndeki mağaralarda yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin Üst Paleolitik Çağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağlarında da sürdüğünü göstermektedir. Bölgede yapılan kazılar esnasında da M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germanicia Antik Kenti'ne dair birtakım mozaikler bulunmuş ve üzerlerinde çalışmalara başlanmıştır. Asur yazıtlarında adı "Markasi" veya "Markas" olarak geçen şehir, bir Geç Hitit Devleti olan Gurgum Krallığı'nın başkenti oldu. M.Ö. 711 yılında Asurlular tarafından Gurgum Krallığı ilhak edilince Markas vilayet merkezi yapıldı. Daha sonra Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır. 11. yüzyılın sonlarında Anadolu'ya kesin olarak yerleşen Türklerin egemenliğinde kaldı. 1243'te Moğol işgaline uğrayan Maraş, II. Anadolu Beylikleri devrinde Dulkadiroğulları'nın oldu. 12 Haziran 1515 tarihinde Turnadağ Muharebesi ile Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1515-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde kaldı. Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildi.

Ekim 1919’da Fransızların Kahramanmaraş ve çevresinde egemenlik kurma emelleri doğrultusunda kentte 5 ay kadar sürmüş olan milli direniş hareketleri, Kurtuluş Savaşı mücadelesi görülmüştür. Bu dönemde Sütçü İmamın Fransız askerlerine karşı attığı ilk kurşun; kalesinden bayrağının dalgalanmadığını gören imam Rıdvan Hoca’nın 28 Kasım 1919 günü Ulu Camide "Türk bayrağı dalgalanmadıkça burada namaz kılmanın doğru olmadığı hitabı ile" kıldırmadığı cuma namazının ve namazı bırakıp kaleye koşan kahraman halk, 21 Ocak 1920'de başlayan yerel direniş sonucu Fransızları çekilmek zorunda bırakmış ve 12 Şubat 1920'de İstiklalini kazanarak kendini kurtaran ilk şehir olmuştur.

Kahramanmaraş nerededir?

Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Kuzeyde Kayseri, Sivas ve Malatya, güneyde Osmaniye ve Gaziantep, doğuda Adıyaman ve batıda Adana ile komşudur.

Yeşilgöz Obruğu.

Kahramanmaraş'a ne zaman gidilir?

Şehirde deniz turizminin olmayışı sebebiyle şehre yazın gidilmesi şart değildir. Daha elverişli koşullar için bahar ayları tercih edilebilir.

Şehri gezerken çalma listesi

  • -Ezginin Günlüğü - Çamdan Sakız Akıyor
  • -Zülfü Livaneli - Gökte Uçan Huma Kuşu
  • -Kahramanmaraş Türküleri - Çıksam Baksam Görünür Mü
  • -Selda Bağcan - Meyrik

Kahramanmaraş 6'lısı

Kahramanmaraş Müzesi: Daha önce kale üzerinde inşa edilen müze 1975 yılında yeni binasına geçen müzede Prehistorik, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Müzede yaklaşık 30 bin eser yer almaktadır.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi:14. yüzyılda bölgede hüküm süren Dulkadiroğlu Beyliği zamanında, Kahramanmaraş Kalesi'nde çevreden toplanan Geç Hitit eserlerinin korunarak biriktirildiği bilinmektedir. Müze 1947 yılında Taş Medrese‘ye taşınmış ve uzun süre orada faaliyet göstermiştir.

Eshab-ı Kehf Külliyesi ve Camii.

Yeşilgöz Obruğu: Şehir merkezine 60 km uzaklıkta yer alan obruk, kamp, piknik ve doğa aktivitelerine oldukça elverişlidir. Dere, Döngel Mağaraları'nın içinden geçerek önce Fırnız Çayı, sonra Ceyhan Nehri'yle birleşir.

Eshab-ı Kehf Külliyesi ve Camii: Afşin’in 8 km kadar batısında yüksek bir tepe üzerinde bulunur. Afşin için ayrı bir öneme sahip bu bölge kültürel bir ziyaret alanı olmasının yanında manevi değeri ile de ayrıca önem taşır. Kuran’da Kehf Suresi'nin 9. ile 26. ayetleri arasında geçen Ashab-ı Kehf kıssasına göre yedi gencin 309 yıl saklandıkları kutsal mağaranın bu külliye içinde olduğu inancı yaygındır. Bu inanç tarihte de kabul görmüş olacak ki ecdat bölgeyi cami, çeşme, han/kervansaray ve medrese yapıları ile donatmıştır.

Elbistan Ulu Cami:Cami, 16. yüzyılda Danişmentliler tarafından, Elbistan’ı aldıktan sonra yapılmıştır. Osmanlı üslubunu yansıtan klasik bir eserdir. Şah İsmail’in bölgeyi fethi ile şehirde yaptığı yıkım faaliyetlerinden zarar gördüğü ve 1522 yılında bir onarım geçirdiği bilinmektedir.

Elbistan Ulu Cami.

Ceyhan Taş Köprü:15. yüzyılda Dulkadir Beyliği döneminde inşa edildiği düşünülen Ceyhan Köprüsü günümüze kadar çeşitli onarımlar görse de asıl hâlini korumaktadır.

Kahramanmaraş'ta ne yenir?

  • -Acem Pilavı
  • -Maraş Tarhanası
  • -Eli Böğründe
  • -Maraş Köfte
  • -Sömelek Köfte
  • -Un Sucuğu
  • -Maraş Dondurması
  • -Yoğurtlu Dövme Çorbası
  • Acem Pilavı.