Aslan'ın kalbi: Corleone

GÜVEN ADIGÜZEL
Abone Ol

İtalya’nın meşhur Corleone kasabasının belediye meclisi 2016 yılında “içlerine mafyanın sızması” gerekçe gösterilerek feshedildiğinde dönemin Corleone Belediye Başkanı Leoluchina Savona, bu karar için şunları söylemişti; “Corleone'nin dürüst vatandaşları bu kararı hak etmiyordu. Bu kasabanın taşıdığı isim başlı başına ağır."

Sicilya mafyasının kalesi durumundaki Corleone kasabası, yarım asırdır İtalyan Mafya Konseyi’ni yöneten babalara ev sahipliği yapıyor.

Cosa Nostra (bizim davamız) olarak adlandırılan dünyaca ünlü Sicilya mafyasının kalesi durumundaki Corleone kasabası, yarım asırdır İtalyan Mafya Konseyi’ni yöneten babalara ev sahipliği yapıyor. Mario Puzo'nun romanından Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan The Godfather filmi, Corleone kasabasında dünyaya gelen Vito Andolini Corleone'nin ABD'de kurduğu güçlü mafya imparatorluğunun hikâyesiydi. Elbette film Corleone’de çekilmedi. Corleone sahnelerine mekân olarak kullanılan yerler Savoca ve Forza d’Agro kasabalarıydı. Ama kurgu değil, en halis gerçek burada. Çünkü tüm Godfther’lar Corleoneli. En tehlikeli babalardan Michele Navarra, Salvatore Riina ve Bernardo Provenzano, Corleone doğumlu.

Mafya bir leke olarak Corleone’nin üzerinde duruyor.

Evet, eğer adı Corleone olmasaydı, binlerce örneğinde olduğu gibi o da “şirin bir İtalyan kasabası” namıyla sessizce yaşayıp gidecek ve adı ne turist broşürlerinde ne de ulusal güvenlik raporlarında geçmeyecekti. Doğru tahmin ettiniz, burası turistlerin seveceği bir kasaba değil. Mutlaka görmeniz gereken önemli bir tarihi yapısı, mimari eseri, restoranı ya da kalesi yok. Ama ruhu var. Sokakları çok şey anlatıyor. Eğer mafya hikâyelerine, The Godfather serisine, Puzo romanlarına karşı ilginiz varsa, Corleone kasabasına mutlaka uğramak isteyeceksiniz. Corleone (Arapça: Kurlayun) Sicilya İslam Emirliği’nin ilk fethettiği yerler arasında aynı zamanda. Nihai kökeni belirsiz olsa da mafya kelimesinin, Arapça "mu’afah" (zayıfların cesaretle korunması), "mahfî" (gizli, saklı), "ma'afi" (kanundan muafiyet) ya da benzeri bir Arapça kelime ya da yerel Arap argosundan türetilmiş olması muhtemel görünüyor.

Corleone tabelasını görüp kasabaya doğru hareket edince, bir filmin ortasında olduğunuzu hissettiren güçlü bir duygu sarıyor ruhunuzu.

“Aslanın kalbi, aslan yürekli” anlamına gelen adıyla dikkat çeken Corleone, 15 bin nüfuslu sakin bir kasaba. Tekinsiz bir görünümü yok, hatta huzurlu bir hava hâkim genel atmosfere. Palermo’dan 1 saatlik sürüşle ulaşılabiliyor buraya. Corleone’ye gelen yolların bir kısmı, hafif zorlu, virajlı, dar ama seyahat keyfi veren bir yolculuğun içindesiniz. Corleone tabelasını görüp kasabaya doğru hareket edince, bir filmin ortasında olduğunuzu hissettiren güçlü bir duygu sarıyor ruhunuzu. Tabii bu kısımlar film serisiyle bir bağ kurmuş izleyiciler için geçerli galiba.

Mafya'nın hafızası

Mario Puzo'nun romanından Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan The Godfather filmi, Corleone kasabasında dünyaya gelen Vito Andolini Corleone'nin ABD'de kurduğu güçlü mafya imparatorluğunun hikâyesiydi. Elbette film Corleone’de çekilmedi.

Eğer bir yerde mafya varsa anti-mafya da sesini yükseltir. Çoğu zaman bu sesler kanla bastırılır ama ses mutlaka yerine ulaşır. Corleone’nin simgesel değeri buraya bir mafya müzesi yapılmasını zorunlu kılmış. Anti Mafia Museum, dönemin dava dosyalarına, kurbanların fotoğraflarına, gazete kupürlerine, mafyayla savaşan adalet kahramanlarının hikâyelerine dair objelere ve mafya katliamlarını anlatan resimlere paralel olarak sesli bir anlatım gerçekleştiren müze görevlisinin eşliğinde, gerçek bir tarihsel hafıza örneğini sunuyor ziyaretçilerine. Yerel halktan "hikâye anlatıyorlar, gerçeğin hepsi o müzede değil bizim belleğimizde" gibi sözlerle, müzenin gerçekleri kırptığına dair eleştirel görüşleri olan görece yaşlı insanlar da var elbette. Evet, tümden haksız değiller.

Mafya bir leke olarak Corleone’nin üzerinde duruyor. Belki de silinmez bir leke bu. Her şey geride mi kaldı dersiniz? Çaptan/güçten düştükleri doğru ama kimse mafyanın öldüğünü söyleyemez. Cosa Nostra üyelerinin aileleri Corleone’de yaşıyor. Derin bir kesiğin izlerini yerinde görüp anlamak için Corleone’nin yollarında yürümek ve kendilerini kolay açmasalar da sakinleriyle sohbet etmek mutlaka iyi gelecektir. Acıların hafızası, her zaman fotoğrafın tamamı göstermez belki. Ama fotoğrafın neden kanadığını anlatır. Eski Belediye Başkanı Savona’nın dediği gibi; bu kasabanın taşıdığı isim başlı başına ağır.

Mafya bir leke olarak Corleone’nin üzerinde duruyor.

  • Corleone beşlisi!
  • • Anti-Mafya müzesini ziyaret etmek!
  • • Babaların uğrak mekânı Bar Ruggirello’da oturmak!
  • • Chiesa Madre’yi (Ana Kilise) gezmek!
  • • Meşhur cannoli tatlısından yemek!
  • • Yaşlı Corleonelilerle malum konular hakkında sohbet etmek!