Adriyatik'in incisi: Dubrovnik
Akdeniz’de gezen Cruise gemilerinin en popüler rotalarından biri Dubrovnik Limanı’dır. Şehir, Hırvatistan’a adeta tek başına büyük bir turizm geliri sağlar. 8. yüzyılda kayalık bir ada üzerinde Ragusa adıyla kuruldu. Etrafı kalın surlarla çevrilen ada, sonraları karaya bağlandığından bir yarımadaya dönüştü. Ragusa buraya yerleşen Slavlar’ın etkisiyle giderek Slavlaştı ve çevresindeki ormanlar sebebiyle Sırpçada “ağaçlı” manasına gelen “Dobrava” dan kaynaklanan Dobravnik veya Dubrovnik diye anılmaya başlandı. Uzun süre Bizans, Venedik, Macaristan gibi Adriyatik’te üstünlük kuran devletlerin hâkimiyeti altında kaldı. 998 yılında Venedik’e bağlandı. 1282’de düzenlenen anayasa ile aristokrat bir cumhuriyet hâline geldi.
Dubrovnik, coğrafî konumu sayesinde Asya-Avrupa ticaretinde önemli bir merkez olma özelliği kazandı. Şehir, Venedik’ten Akdeniz’e ve Karadeniz’e giden ticaret gemilerinin uğradıkları güvenli bir liman olduğu gibi, İpek yolunun İstanbul-Edirne-Sofya-Niş üzerinden Adriyatik’e ulaşan hem son hem de başlangıç noktalarından biri sayılıyordu. Buradan kalkan kervanlar Taşlıca’dan kuzeye yönelerek Avrupa içlerine kadar gidiyordu.
Osmanlı ile Dubrovnik Cumhuriyeti ilişkileri, Çanakkale Boğazı’nın ve Balkanlar’dan İstanbul’a giden karayolunun Türkler’in eline geçmesi üzerine başladı. I. Murad Dubrovnikliler’e ticaret serbestliği tanıyan 1365 tarihli bir ahidnâme verdi. Böylece Dubrovnik Osmanlılar’a yıllık vergi verip himayesi altına girdi. Uzun yıllar Cumhuriyet, bir ileri karakol, bir gözetleme kulesi gibi Osmanlılar’ın Avrupa’dan tüm istihbaratı, özellikle de Venedik veya Haçlı donanmalarının hareketlerini öğrendiği önemli bir haber alma kaynağıydı.
Dubrovnik Cumhuriyeti, takip ettiği denge siyasetiyle, Osmanlılar’a tabi olması ve Papalığın koruması altında bulunduğundan işgal altına girmeyip gücünü sürdürebildi. Napolyon Bonapart ordusunun Adriyatik’e yayılması ise Cumhuriyet'in sonu oldu. 1797 yılında Dalmaçya kıyılarına yerleşen Fransızlar 1806’da Dubrovnik’i de alarak bu küçük cumhuriyete son verdi. 1815 Viyana Kongresi’nde Avusturya topraklarına bırakılan şehir, I. Dünya Savaşı sonunda ise Yugoslavya hakimiyetine girdi. 1945’te Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti’ne bağlı Hırvatistan’ın il merkezi haline gelen Dubrovnik, 1991’de Yugoslavya’nın dağılması sırasında Sırplar’ın kuşatmasındaki top atışlarıyla büyük tahribata uğradı.
Günümüzde Hırvatistan Cumhuriyeti’ne bağlı Dubrovnik ilinin nüfusu 42.615 kişidir. Burası Hırvatistan ana karasından ayrı bir toprak parçasıydı. Çünkü Bosna-Hersek’in Adriyatik kıyısı olan 20 km’lik Neum sahil şeridi Hırvatistan ile Dubrovnik’in kara bağlantısını kesmekteydi. Bu sebeple Avrupa Birliği’nin önemli bir kısmını finanse ettiği bir projeyle Çinli bir firma tarafından 55 metre yükseklikte inşa edilen 2,4 km uzunluğundaki Pelyesaç Köprüsü 26 Temmuz 2022’de açıldı. Böylece Hırvatistan ile Dubrovnik’in karayolu bağlantısı Bosna-Hersek topraklarından geçmeden deniz üstünden kesintisiz olarak sağlandı.
Şehirde 13. yüzyıl yapısı Avrupa’nın en eski eczanesinin içinde bulunduğu Fransisken Manastırı, Rektör Sarayı, Luza Meydanı ve Sponza Sarayı, Stradun Caddesi vb. eserler adeta bir film platosu gibi titizlikle korunmaktadır. Dubrovnik’te “Game Of Thrones” dizisinin çekilmesi, şehrin milyonlara ulaşan turizm potansiyelini katbekat arttırdı. Tarihi şehrin kültürel zenginliğinin hemen yakınlarındaki masmavi denizi ve plajları, yakınlarında bulunan adalara yapılan turlar deniz turizmini sevenlerin de gözdesidir. Botanik zenginliğiyle Lokrum Adası adeta cennetten bir köşe gibi sizleri etkileyecek. Şehrin en güzel seyredildiği yer olan teleferiği de denemelisiniz. Ancak sportif bir yapınız varsa şehrin surlarını da üstten gezerek her noktasında eşsiz bir fotoğraf çekebileceğiniz noktaları keşfedebilirsiniz. Çeşitli balıklar ve deniz ürünleri yanında Akdeniz mutfağından sunulan mezeler ve zeytinyağlılar da yorgunluğunuzu alacaktır.