7 ülke ve imza yemekleri

PINAR ŞENLİ
Abone Ol

Farklı bir ülkeye seyahat ettiğinizde orada yaşadığınız her şey sizin için yepyeni bir deneyim. Çünkü orada farklı bir kültür, farklı bir yaşantı akıp gidiyor ve siz kendi yaşantınıza bu değişiklikleri davet ediyorsunuz. Ünlü yapılar görüyor, tarihi yerleri keşfediyor, belki de doğal yaşamında rahatlıyorsunuz. Bambaşka bir ülkeye gittiğinizde yaşadığınız en iyi deneyimlerden biri de oranın mutfağını tatmak… Sizinkiyle benzer olsun ya da uzaktan yakından alakası olmasın o lezzetler sizde birer anı olarak kalıyor. Bazı yemekler var ki artık yapıldığı ülkeden ayrı düşünülemiyor. Bizdeki baklava, mantı, döner, lahmacun gibi… Biz de bir gün yolunuz düşerse denemeniz için 7 ülke ve imza yemeklerini sizler için derledik. Eğer yerseniz şimdiden afiyet olsun!

Arjantin: Asado

Mangalcılar buraya! Arjantin’in en meşhur yemeği bize hiç de yabancı değil. Genellikle et yemeklerini seven Arjantinlilerin en sık yaptığı yiyecek Asado. Milli yemek statüsünde olan bu lezzet, mangalda yapılıyor. Bizdeki ocakbaşı mantığı gibi etler mangala dik duran demirlere diziliyor ve pişen yeniyor. Ancak Asado'yu yeme adeti, etin en ucuzundan başlayıp pahalıya doğru ilerlemek şeklinde. Ülkede Asado yenirken tüm aile ve dostlar mangal başında toplanıp, bu eşsiz lezzetle karınlarını doyuruyor. Yani Arjantin’e gittiğinizde yemek konusunda kendinizi yabancı hissetmeyeceksiniz.

Asado, Arjantin.

Çin: Pekin ördeği

Çin’e gittiğinizde deneyeceğiniz çok sayıda yemek var ancak şöyle saraylara layık bir yemek yeseniz fena olmaz hani. Geçmişi 1200’lü yıllara, Yuan Hanedanı’na dayanan bu yemek geçmişte kraliyet ailesi yemeğiymiş. Şimdilerde her yerde deneyebileceğiniz yemek, adındaki gibi ördek etinden yapılıyor. Et kahverengi olana kadar maltoz şurubuna bulanıyor ve derisi şekerli sarımsaklı sosa batırılıyor. Pekin Ördeği, tatlı fasulye sosu, taze soğan ve Çin usulü lavaşla servis ediliyor. Et seven bir insansanız deneyeceğiniz yemeklerin başında gelmesini tavsiye ediyoruz.

Pekin ördeği, Çin.

Fas: Tajin

Bizdeki etli türlüye benzeyen Tajin, Fas’ın en ünlü yemeği. Yemeğin kökenleri, Kuzey Afrika'nın Müslümanlar tarafından fethedildiği zamanlara dayanıyor. Tajin hem yemeğin hem de yemeğin piştiği kabın adı. Topraktan oluşan bu kaplara, zeytin, sebze, tavuk ya da kuzu eti, limon ve baharatlar koyuluyor. Etler ve sebler toprak kabın içinde lokum gibi olana kadar bir güzel pişiriliyor. Dumanı tütün enfes Tajin, kuskus eşliğinde servis ediliyor. Size de bu eşsiz lezzeti afiyetle yemek kalıyor!

Tajin, Fas.

Bosna Hersek: Cevapi

Bosna Hersek mutfağıyla ünlü yerlerden biri. Öyle ki burası eski Yugoslavya'nın tarım ve hayvancılık merkezi olarak biliniyor. Buranın en meşhur yemeği ise Cevapi. Bir çeşit kebap türü olan bu harika yemek bize hiç de yabancı değil. Dana etiyle yapılan kebap ya da onların deyimiyle Cevapi köftesi, doğranmış soğan, acı sos, ayvar, köy peyniri ve kırmızıbiberle servis ediliyor. Bu mükemmel lezzetin kökenleri ise Osman İmparatorluğu’na dayanıyor. Bir gün Bosna Hersek’e giderseniz bu enfes Osmanlı lezzetini denemeden dönmeyin.

Cevapi, Bosna Hersek.

Meksika: Mole sosu

Meksika denince insanın aklına Fajita, Taco, Quesadilla gibi yemekler geliyor ancak ülkenin en meşhur lezzeti bunlar değil. İçerisinde 100’den fazla malzeme bulunan Mole Sosu… Sos ile yemekler yarışır mı diye düşünmeyin bu sos, Taco'dan Enchilada'ya birçok yemekte kullanılıyor. Tadına baktığınızda ise damağınızda çikolata ve baharat tadı kalıyor. Lezzetiyle dillere destan bu sos için ülkedeki iki eyalet savaş halinde. Sosun doğum yeri olarak kendilerini gören Puebla ve Oaxaca eyaletleri önemli bir rekabet savaşı yürütüyor. Meksika’da direkt bu sosu tatmasanız bile sosun olduğu bir yemek tercih etmenizi öneririz. Bayılacaksınız!

Mole sosu, Arjantin.

Japonya: Ramen

Ramen denince aklınıza marketten alınan, içine su dökünce birkaç dakikada hazır olan paket ürünler geliyor ancak bu yemek kesinlikle öyle bir şey değil. Uzakdoğu’da sıklıkla tüketilen Ramen, Japonya’da bir kültür haline gelmiş. Öyle ki ülkede bir Ramen müzesi bile var. Tarifi ise şöyle: Balık ya da et suyunda pişirilen noodle’ların içine soya sosu ekleniyor. Ardından üzerine balık ya da dilimlenmiş et, kuru soğan, ıspanak, mantar ve tercihe göre bir haşlanmış yumurtanın yarısı konuyor. Size çok karışık gelebilir ancak her bir ürün birbiriyle öyle uyumlu oluyor ki yemeğiniz ne zaman bitti anlamıyorsunuz.

Ramen, Japonya.

İngiltere: Rozbif ve Yorkshire pudding

İngiltere’nin en bilindik yemeği, Rozbif ve Yorkshire pudding’i. Rozbif; bonfile, biftek, antrekot gibi özel etlerin etrafı hava almayacak şekilde sarılıp fırınlanıyor ya da açık ateşte mühürleme tekniği ile yapılıyor. Aslında ızgara biftek gibi düşünebilirsiniz. Yorkshire pudding’i ise düşündüğünüz gibi tatlı değil. Yumurta, un, süt ya da suyun karıştırılarak yağda pişirilmesinden elde edilen bir hamur işi. Bir nevi yemeğin yanında verilerek bizdeki ekmek görevini görüyor. Bu mükemmel ikili özellikle et severler için kesinlikle denenmesi gereken yiyecekler arasında.

Rozbif ve Yorkshire pudding, İngiltere.