Teknoloji devlerinin soğuk savaşı: 'Facebook, Apple'a karşı'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Facebook ve Apple arasında Mart 2018'den bu yana devam eden gerginlik yeniden ortaya çıktı.

Savaş bu kez, Mark Zuckerberg'ün kıdemli çalışanlarından olan küresel ilişkiler sorumlusu Nick Clegg'in konuşmalarıyla belirginleşti.

Apple yetkililerinden Clegg'in açıklamalarına kısa süre içerisinde cevap gelmesi bekleniyor.

Dünyaca ünlü şirketler, aynı kulvarda olmasalar bile yalnızca isim ve marka değeri konusunda büyük rekabetlere girişebiliyor. Akıllı telefon üretmeyen, herhangi bir kulaklık ya da akıllı saat sunmayan bir sosyal medya platformu veya bir alışveriş sitesi, üretim yapan şirketlerin büyümesini istemeyip onu kendine rakip olarak belirleyebiliyor. Dünya genelinde farklı kollarında faaliyet gösteren şirketlerin giriştiğiamansız yarışın birçok farklı açıdan açıklanabilecek alt metinleri de mevcut. Twitter için Samsung, Amazon için Snapchat bile, beklenmedik bir anda rakip haline gelebilir.

Rekabeti ve 'yarışmayı' anlatmak için tasarlanmış illüstrasyon.

Farklı iş kollarına rağmen belirginleşen rekabetin temel nedeni reklampastası ve global kazanç eğrilerinde yer tutma arzusuyla açıklanabilir. Bu nedenle ortaya çıkan rekabet parametreleri, şirketlerin birbirlerinin iş kollarına teşne olmadan sonsuz bir güç kazanma yarışının içine girmesiyle neticeleniyor. Rekabetin boyut değiştirilmiş hali de dahil olmak üzere çok çeşitli tartışmalarla anılan iki dev şirket de Apple ve Facebook. Amerika Birleşik Devletleri menşeli şirketler, 2018 yılının Mart ayından bu yana, kendilerini sürekli bir rekabetin içinde buluyor.

Apple ve Facebook arasındaki gerginlik, CEO seviyesinde de kendini gösterebiliyor.

Soğuk savaş nasıl başladı?

Facebook ve Apple arasındaki soğuk savaşın ilk tohumları Mart 2018'de atıldı. Facebook'un veri sızdırma skandallarıyla mahkeme mahkeme gezdiği günlerde Apple cephesinden CEOseviyesinde dillendirilen 'güven çok önemli' mesajları iki şirketin arasını açmayı başarmıştı. Facebook'un 'siz kendinize bakın' şeklinde cevapladığı sataşma, uzun bir süre boyunca teknoloji gündemini meşgul etmiş, milyarlarca dolarlık iki şirketin birbirine girmesi aylarca konuşulmuştu.

Mark Zuckerberg, Apple CEO'sunun 'güven önemli' açıklamalarına siz de 'kasıtlı yavaşlatma yaptınız' şeklinde cevap vermişti.

Tim Cook'un güveni merkeze alan açıklamalarına cevaben ilk etapta sessiz kalmayı yeğleyen Facebook yetkilileri, Apple'ın bu çıkışına 'kasıtlı yavaşlatma' iddialarıyla karşılık vermişti. Apple ve Facebook'un cihaz ve uygulamalar ekseninde içerisinde bulundukları ortaklıklar düşünüldüğünde bu gerginliğin birçok açıdan 'sessiz kalmayı' makul kıldığını söyleyebiliriz.

Yeni hamle Facebook'tan!

Apple ve Facebook arasında süregelen 15 aylık söz düellosunda son hamle Facebook'tan geldi. İş modelleri ve gizlilik anlayışlarına dair Facebook'un veri skandalından bu yana birbirlerine sataşan şirketler, sözlü düellolarda isim zikretmemeye özen gösteriyordu. Soğuk savaş, Mark Zuckerberg’ın kıdemli çalışanlarından olan küresel ilişkiler sorumlusu Nick Clegg tarafından devam ettirildi. Clegg, Berlin’de yaptığı bir konuşmada Facebook’un iş modelinden bahsederken en büyük rakibine de göndermede bulundu:

  • “Facebook ücretsiz ve herkes için var. Diğer büyük teknoloji şirketleri; pahalı cihazlar, abonelik hizmetleri veya bazı durumlarda her ikisinden de para kazanıyorlar. Böylece de sadece maddi durumu çok iyi olan insanlara kolaylık sağlamış oluyorlar. İnsanları hem cihazlarını hem dehizmetlerini satın almaya mecbur bırakıyorlar.”

Facebook yöneticisi, Apple'ın 'pahalı' cihazlarına ve ücretli servislerine taş attı. Clegg'e göre, Facebook'ta ayrıcalık ve bütçe düşmanlığı söz konusu değil.

"Bizim etik olmadığımızı düşünen şirketler, kendi kullanıcılarını kandırarak yaptıkları 'kasıtlı cihaz yavaşlatma' işlemlerini açıklamalı. Kullanıcı dostu olduğu iddiası, yalnızca iddia olarak kalmamalı."

--- Mark Zuckerberg ---

(Apple'ın Facebook'u eleştiren yönetici açıklamalarına cevaben)

Facebook yöneticisi Nick Clegg'in demecinden anlaşıldığı üzere bu açıklamadaki direkt hedef Apple. Zira Facebook, 1.000 dolarlık bir iPhone satın alındığında içerdiği hizmetlere de aylık abonelik ücreti ödenmesi bekleniyor. Tüm bunlara örnek olarak Apple Music,Apple TV ve Apple News de verilebilir. Clegg, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

  • “Facebook’ta ayrımcılık bulunmuyor. VIP yok. Business class yok. Bizim hizmetlerimiz Guatemala’daki öğrencilere, ABD’deki çiftçilere, Mumbai’deki beyaz yakalılara, Nairobi’deki teknoloji girişimcilerine, Berlin’deki taksi sürücülerine, yani herkes için erişilebilir durumda. 2 milyardan fazla insanın bizim platformumuzu kullanmasının bir sebebi var; çünkü kullanabiliyorlar.”

Facebook ve Apple arasındaki gerginliğin Apple'ın vereceği cevapla devam etmesi bekleniyor.

Facebook ve Google, kullanıcıları manipüle etmek için Çin'i taklit ediyor
Salt Okunur

Facebook'ta yeni skandal: Kullanıcı verileri cihaz üreticileriyle de paylaşılmış!
Salt Okunur