Şehrimizin tüm imkânlarını depremzede kardeşlerimiz için tesis etmeye devam edeceğiz

KÜBRA KURUALİ YAŞAR
Abone Ol

Konya Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremin hemen ardından Hatay için elindeki tüm imkânları seferber etti. Şehrin alt ve üst yapı sistemlerinden temiz suya, mobil aş evlerinden konteynır kentlere birçok alanda çalışmalarına devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile bugüne kadar neler yaptıklarını ve bölge için uzun vadede neler planladıklarını konuştuk.

Depremin ilk gününden beri Hatay’dasınız. Bu kadar hızlı hareket etmeniz afetin çok öncesinde böyle bir krize hazır olduğunuzu da gösteriyor. Yaptığınız hazırlıklardan bahseder misiniz?

Hatay Polis Evi’ni depremin ilk gününden itibaren Arama Kurtarma merkez karargâhımız olarak belirledik. Tüm arama kurtarma faaliyetlerimizi bu karargâh üzerinden yürüttük.

Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; millet olarak çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. 10 ilimizi etkileyen ve tarihteki en büyük yıkımlardan birine neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, hepimizin yüreğinde tarifsiz bir acı bıraktı. Binlerce vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu yıkımı ve kaybettiğimiz canları, kelimelerle anlatmak hakikaten çok zor. Bu büyük felakette hayatını kaydeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet, ruhları şad olsun. Sevdiklerini yitiren vatandaşlarımıza ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı temenni ediyorum. Deprem nedeniyle yaralanan, tedavisi devam eden ve taburcu olan kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum.

Konya’mız deprem konusunda riskli bölgeler arasında yer almasa da biz hazırlıklarımızı en olumsuz şartlara göre belirliyoruz. Sadece depremde değil, yangın gibi, sel gibi afetler için Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığımız ve ilgili birimlerimiz son derece donanımlı ve alanında uzman ekiplerle, her daim göreve hazır durumda. Birimlerimiz yardım ve arama kurtarma faaliyetleri için sadece şehrimizde değil ülkemizin tamamında ve dünyada yaşanan felaketlerde etkin bir şekilde görev alıyorlar.

Bunun yanında Uluslararası alanda bilgi ve tecrübesiyle model olan Konya İtfaiyemiz, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı iş birliğinde farklı ülkelerde itfaiyecilere eğitimler veriyor.

Birimlerimiz yardım ve arama kurtarma faaliyetleri için sadece şehrimizde değil ülkemizin tamamında ve dünyada yaşanan felaketlerde etkin bir şekilde görev alıyorlar.

Ek olarak AFAD ile örnek teşkil edecek bir iş birliği protokolüne imza attık. Türkiye Sağırlar Konfederasyonu’nun da ortağı olduğu protokol kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarımız (KOMEK) tarafından afet ve acil durum çalışanlarına teknik işaret dili öğretilmesine ilişkin eğitimler veriliyor. Oluşturulan ortak işaret dili eğitimleri ile olası afetlerde, işitme engelli afetzedelere ulaşmak ve onların sıkıntılarını ivedi olarak gidermenin yanında gürültülü ortam ve zor şartlarda ekipler arasındaki iletişimi sağlamayı amaçlıyoruz. Yine, sürekli olarak düzenlediğimiz tatbikatlarla her türlü afete hazır olmak için çalışıyoruz.

Hatay’a ilk gittiğinizde nasıl bir manzarayla karşılaştınız. Alt yapı çalışmalarına nereden başladınız?

Depremin şiddeti gerçekten çok yıkıcıydı. Ulaştığımız bölgelerde birçok enkazla karşı karşıya kaldık. Ayakta olan binaların çoğu ise ağır hasarlı ve yıkılma tehlikesi olan yapılardı. İlk iş olarak ekiplerimiz AFAD koordinasyonunda arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. Hatay Polis Evi’ni depremin ilk gününden itibaren Arama Kurtarma merkez karargâhımız olarak belirledik. Tüm arama kurtarma faaliyetlerimizi bu karargâh üzerinden yürüttük.

Felaketin yaşandığı ilk andan itibaren devlet-millet dayanışmasının en güzel örneğini sergiledik. Bütün Türkiye tek vücut, tek yürek hareket ettik. Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından, binlerce arama kurtarma ekibi ve binlerce gönüllü, tek bir amaç uğruna; bir hayatı daha kurtarabilmek için bir araya gelmişti.

  • Sorunuza gelecek olursak; su, Hatay için en öncelikli ihtiyaçlardan birini teşkil ediyor. Bizler de bu konudaki çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Konya olarak Hatay’a temiz su sağlamak için büyük bir seferberlik başlatmış durumdayız. KOSKİ Genel Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz; Hatay’ın su sorununu çözmek ve sağlıklı içme suyu teminini sağlamak için hâlihazırda; 88 personel, 40 araç, 9 jeneratör ve ışık kuleleriyle görev yapmaya devam ediyor.

Su konusunda çalışma yapacak ekiplerimiz depremden bir gün sonra 7 Şubat’ta bölgeye ulaştı. Ardından Hatay Su Kanalizasyon İdaresinden şehrin içme suyu temin bölgeleri ve şebekenin durumuyla ilgili bilgi almaya başladık. Elektriğin olmaması sebebiyle ilk etapta arıtma tesisi çalıştırılamayacağından, baraj yerine Serinyol’daki kuyuları aktif hâle getirmek için çalışmalar yaptık. Çok kısa bir süre sonra bir kuyuyu jeneratörle çalıştırarak, Büyükşehir Belediyemize ait 18 su tankeri ile ekiplerin ve bölge insanının acil su ihtiyacını karşılamaya başladık.Aynı bölgede toplamda 7 su kuyusunu daha devreye aldık.

Nüfusun yoğun olduğu bölgelerindeki suyun karşılanması için 34 adet fiberglas su tankları yerleştirdik. Bu tankların dolumuna periyodik olarak devam ediyoruz. Su depolarında sağlıklı klorlama yapılabilmesi ve elektronik sistemlerin çalışabilmesi amacıyla güneş paneli sistemleri entegre ettik.

KOSKİ CBS’ye entegre ettik.

KOSKİ ekiplerimiz; Serinyol, Samandağ ve İskenderun’da altyapı çalışmalarını tamamladı. Antakya ve Defne ilçelerinde isale hattı ve ana şebeke hattı onarımlarına devam ediyor.

Depremin ardından tahribata uğrayan ve işlevsiz hâle gelen Karaçay İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde bakım ve dezenfeksiyon çalışması yaparak, burayı yeniden kullanıma açtık.

Evi yıkılan ve suya ulaşmakta güçlük çeken depremzedeler için tatlı su tankerlerimizle mahalle mahalle gezerek su ulaştırıyoruz. Antakya ve Defne ilçelerinde vatandaşların su ihtiyacının karşılanması için temiz su çeşmeleri yerleştiriyoruz. 41 farklı noktada 100’ü aşkın kabin ile seyyar tuvalet hizmeti de sağladık.

Evi yıkılan ve suya ulaşmakta güçlük çeken depremzedeler için tatlı su tankerlerimizle mahalle mahalle gezerek su ulaştırıyoruz.

Bunlarla birlikte; Hatay’ın su şebekesi altyapısını KOSKİ Genel Müdürlüğümüzün Türkiye’de yerli ve milli ilk Coğrafi Bilgi Sistemi olan KOSKİ CBS’ye entegre ettik. KOSKİ CBS ile Hatay’ın su ve kanalizasyon şebeke hatlarını ve vanaları dijital ortamda tespit ederek, daha hızlı müdahale etme ve ilgili kurumlarla paylaşma imkânına sahip olduk. Bu sayede tahrip olan şehrin alt ve üst yapılarını, çok daha hızlı bir şekilde onarıyoruz.

İçme suyunu çalışır hâle getirdiniz, suları dağıtmaya devam ediyorsunuz. Bunlar ilk anda yapılanlardı. Afetten etkilenen illerimizde 3 ayda, 6 ayda ve birkaç yılda neler yapılacak?

Bu sorunuza şu şekilde cevap vermek istiyorum; Mevlâna Hazretleri der ki; “Dünyada bir tek kişi üşüyorsa, ısınma hakkına sahip değilsin.” Bizler ilk andan itibaren bu bilinçle hareket ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de bunu aynı şekilde sürdüreceğiz inşallah.

Öncelikle bölgedeki kardeşlerimizin yaşam şartlarını iyileştirmek için üzerimize düşen ne varsa karşılamaya devam edeceğiz. Hatay’da kurmayı planladığımız konteyner kentler ile ilk aşamada barınma sorununun çözümüne katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ardından Hatay’daki altyapı çalışmalarımızı süratle tamamlayarak bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.

İlk konteyner kentimiz, Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesinde; E-5 Karayolu Caddesi ile Hatay Çevre Yolu kesişimindeki alanda kuruluyor.

Konya Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve ilçe belediyelerimizle ortaklaşa, AFAD koordinasyonunda konteyner kentler kuruyoruz. Belirlediğimiz ilk noktada altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamlayarak konteynerleri yerleştirmeye başladık. İkinci belirlediğimiz noktada da altyapı çalışmaları başladı.

İlk konteyner kentimiz, Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesinde; E-5 Karayolu Caddesi ile Hatay Çevre Yolu kesişimindeki alanda kuruluyor. Kentin kurulmasında 125 iş makinesi ile 200 personel görev alıyor. İlk etapta 487 konteynerlik bir geçici yerleşim alanı oluşturacağız. Yakın bir zamanda bu sayıyı 1000’e çıkaracağız.

Konya hem deprem bölgesine yakınlığı hem de deprem riski taşımayan bir il olması sebebiyle göç almaya başladı. Hem depremzedeler için hem de diğer göçler için yeni bir yapılanma planınız var mı?

Depremzede vatandaşların barınma ve giysi ihtiyaçlarına çözüm bularak ve ikramlarda bulunarak 24 saat hizmet veriyoruz.

Konya olarak depremzede kardeşlerimizin yalnızca Hatay’da yanlarında olmadık. Onlara şehrimizin kapılarını açarak Ensar vazifesi de üstlendik. Evini kaybeden yüzlerce kardeşimiz; Konya’mızdaki yurtlarda, otellerde ve evlerinin kapılarını açan hemşehrilerimizin yanlarında misafir oluyorlar.

Şu ana kadar 15.689 kardeşimizi yurtlarda, 1344 kardeşimizi ise otel ve tesislerimizde misafir ediyoruz. Bunların dışında şehrimizde evlere yerleşen kardeşlerimiz de oldu. Bu noktada altını çizmek istediğim bir husus var; burada ev tutan depremzede vatandaşlarımızın su aboneliği işlemlerini oldukça basit hale getirdi ve abonelik işlemleri sırasında hiçbir ücret talep etmedik.

Konya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali’mizde; sağlık kabini, afet koordinasyon masası, turuncu masa ile depremzede vatandaşların barınma ve giysi ihtiyaçlarına çözüm bularak ve ikramlarda bulunarak 24 saat hizmet veriyoruz.

Şehrin alt ve üst yapı sistemlerinden temiz suya, mobil aş evlerinden konteynır kentlere birçok alanda çalışmalarına devam ediyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülkemiz bu zor günleri birlik ve dayanışma ruhuyla hareket ederek en kısa sürede atlatacak inşallah. Bizler de Konyalılar olarak şehrimizin tüm imkânlarını depremzede kardeşlerimiz için tesis etmeye devam edeceğiz. Rabbim milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın.