TBMM'de konuşan Mahmud Abbas, Gazze'ye gideceğini söyledi

HABER MASASI
Abone Ol

TBMM'nin Filistin konulu Genel Kurulu Olağanüstü Toplantısı'nda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Geçmişte, bugün ve yarın da söylemeye devam edeceğiz: Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz, aslî bir parçasıdır. Gazze’de bir başka devlet kurulamaz ve Gazzesiz bir Filistin devleti de olamaz. Halkımız kırılmayacak ve teslim olmayacaktır. Bizler Gazze’nin tekrar imarını gerçekleştireceğiz. Şu an yüzde 70’inden fazlası yıkılsa da yapacağız. Halkımızın desteğiyle, Arap ve İslâm milletinin, dünyanın özgür insanlarının desteğiyle gelecekte başkenti Doğu Kudüs olan devletimizi ne pahasına olursa olsun kuracağız.” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün, Gazze'deki yetkililer, İsrail'in saldırısında vefat edenlerin sayısının 40 bini geçtiğini söylerken TBMM Genel Kurulu’na hitap etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Genel Kurul'un açılışını yapması sonrası sözlerine İsrail’in saldırılarında şehit olanları anarak başlayan 88 yaşındaki Abbas, “Sizlere büyük acıyı yaşayan halkımın mesajıyla gelmiş bulunmaktayım. Halkım uluslararası adaletten yoksun olarak toprağına, vatanına, kutsallarına ve değişmez millî haklarına sarılarak işgalci İsrail’in suçlarına karşı büyük bir mücadele yürütmektedir. Allah’ın bir gün bu millî mücadelemizi zafer ve özgürlükle taçlandıracağına ve uzun zamandan beridir devam eden bu belanın sona ereceğine inanmaktadır. İsrail’in saldırıları, cinayetleri ve soykırım suçu nedeniyle Gazze’de, Batı Şeria’da ve Kudüs’te şehit olanları anarak başlamak istiyorum." dedi.

  • Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin gölgesinde Arap ve Müslüman ülkeler ile özgür dünya halklarının desteğiyle Gazze'yi yeniden inşa edeceklerini ve Filistin halkının yaralarını saracaklarını dile getiren Abbas, "Kudüs kırmızı çizgimizdir, ondan taviz vermeyeceğiz. Kudüs'ün kalbimizdeki ve Türk halkının kalbindeki yerini biliyoruz." dedi.

Konuşmasına Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail'in saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden binlerce Filistinli ve suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Haniye için Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Abbas, "İsrail güçleri, son olarak (Gazze'deki) Et-Tabiin Okulu'nda bir katliam işledi ve en az 100 kişi öldü. Uluslararası toplum, İsrail'in her gün barınma merkezlerine dönük işlediği bu katliamlara nasıl sessiz kalıyor." dedi.

Mülteci kampından Hamas liderliğine: İsmail Haniye
Mecra

"İsrail, 1948 ve 1967'de yaşanan zorunlu göç dramının yeniden yaşanmasını istiyor"

İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'te yürüttüğü soykırımın amacının, Filistin halkını topraklarından söküp atmak olduğunu söyleyen Abbas, "1948 ve 1967'de yaşanan zorunlu göç dramının yeniden yaşanmasını istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bu bir daha yaşanmayacak. Halkımız, ne pahasına olursa olsun topraklarını gaspçı işgalcilere terk etmeyecek." şeklinde konuştu.

  • İsrail hapishanelerindeki kötü muameleleri durdurmak ve 10 bin Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamak için herkesi harekete geçmeye çağıran Abbas, "Uluslararası meşruiyete göre Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi bağımsız Filistin devletini oluşturan topraklardır." diye konuştu.

İsrail'in Filistin halkına karşı soykırım savaşı yürüttüğünü ve 40 binden fazla Filistinliyi öldürdüğünü kaydeden Abbas, "Ulusal Filistin birliği düşman karşısında zafere ulaşmanın en kısa yoludur. Ulusal birlik sağlanmadıkça huzura ermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Abbas, "7 Ekim'den bu yana çocuk, kadın, yaşlı 40 binden fazla şehit verdik, 80 binden fazla da yaralı. Ama biz yine de dimdik ayaktayız ve topraklarımızda kalıyoruz." şeklinde konuştu.

Gazze'deki katliam devam ederken Netanyahu, ABD Kongresi'ne hitap etti
Mecra

ABD'ye tepki gösterdi

ABD'nin Gazze'de ateşkes konusundaki tutumuna ilişkin ise Abbas, "İsrail'in Filistin halkını aç bırakmasına,öldürmesine, tüm yıkımlarına ve insanî yardım kuruluşlarını hedef almasına rağmen ABD, BMGK'da savaşın durdurulmasını engellemek için 3 kez veto hakkını kullandı." dedi.

Abbas, "Filistin halkı Batı Şeria ve Gazze'de bir karış toprağının dahi işgal edilmesini kabul etmeyecektir. Ebedi başkent Kudüs; Batı Şeria ve Gazze'de yetki sahibi olan Filistin devletidir." şeklinde konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, BMGK'dan ateşkesin ivedilikle sağlanmasını, işgal kuvvetlerinin Gazze'den çekilmesini, Uluslararası Adalet Divanı'nın önerilerinin uygulanmasını istedi.

"Gazze'ye gideceğiz"

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ayrıca Gazze'ye gitme kararından söz ederek, "Önümüzde hiçbir çözüm yolu kalmadı, bu nedenle de ben ve tüm Filistin yönetimi üyeleri Gazze'ye gitme kararı aldık, bunu yaparız." ifadelerini kullandı.

"Gazze'ye gideceğim. Bizim hayatımız Gazze'deki çocukların hayatından daha değerli değil."

BMGK'ya kendilerinin güvenli şekilde Gazze Şeridi'ne ulaşmalarını sağlama çağrısında bulunan Abbas, Gazze'den sonra da Kudüs'e gideceğini ifade etti.

"Ya zafer ya da şehadet."

Müslüman ve Arap liderlere ve BM Genel Sekreteri'ne İsrail'in saldırılarını durdurmak için Gazze Şeridi'ni ziyarete katılmaları çağrısında bulunan Abbas, şunları kaydetti:

"149 ülke Filistin devletini tanırken, yalnızca 50 ülke İsrail'i tanıyor. Dünya ülkeleri adaleti anlamaya başladı ve Filistin devletini tanımaya devam ediyorlar. ABD'yi de Filistin'i tanımaya zorlayacağız."

Filistinlilerin direnişinin devam edeceğini vurgulayan Abbas, şunları kaydetti:

"Dimdik durmaya devam edeceğiz ve topraklarımızdan ayrılmayacağız. Halkımız ne olursa olsun oradaki (Filistin) gaspçıları defedecektir."

Gazze'deki okulların beşte dördü doğrudan vuruldu veya hasar gördü
Mecra

Abbas, TBMM'de ayakta alkışlandı

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın TBMM Genel Kurulu'nda 46 dakika süren konuşması, Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri ve davetliler tarafından ayakta alkışlandı. Abbas salondan ayrılışı sırasında milletvekillerini selamladı.

Abbas'ın konuşmasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "24 Temmuz'da ABD senatosunda bir savaş suçlusu, aynen böyle meclis kürsüsüne çıkarak, her noktası ve her cümlesi yalana dayalı şov olan bir konuşma yapmıştı. Bugün burada Mahmud Abbas'ın her cümlesinde hakikati ve Filistin davasını ifade ettiği bu güzel konuşması dolayısıyla her biriniz adına yürekten teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Kurtulmuş daha sonra olağanüstü toplantıyı kapattı.

Olağanüstü toplantıyı eski TBMM Başkanları ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da izledi.

Gazze'deki ölümcül "hepatit" vakalarında anormal bir artış yaşanıyor
Mecra

Abbas'ın TBMM'deki konuşması Arap basınında geniş yer buldu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın dün TBMM Genel Kurulunda yaptığı ve önemli açıklamalarda bulunduğu hitabı Arap basınına geniş bir şekilde yansıdı.

Abbas'ın konuşmasına ilişkin haber Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da "Filistin Devlet Başkanı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının derhal durdurulmasını talep ediyor" başlığıyla yayımlandı.

Haberde, Abbas'ın hükümet üyeleriyle Gazze'ye gitme kararına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bunun güvence altına alınması çağrısına vurgu yapıldı.

Katar haber ajansı QNA, Abbas'ın TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmayı, "Filistin Devlet Başkanı, Filistin liderliğinin tüm üyeleriyle birlikte Gazze'ye gitme niyetini duyurdu" başlığıyla verdi.

Haberde, Abbas'ın konuşma yaptığı TBMM'deki Filistin Konulu Olağanüstü Toplantı'ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığına dikkati çekildi.

Umman haber ajansı ONA'nın Abbas'ın konuşmasına geniş yer verdiği, "Abbas: İsrail, Filistin halkına karşı soykırım savaşı yürütüyor" başlıklı haberinde, Filistin Devlet Başkanı'nın İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlar karşısında uluslararası çevrelerin sessizliğini kınamasına değindi.

Mısır haber ajansı MENA da Abbas'ın hitabını, "Filistin Devlet Başkanı: Tarihî bir zulme, savaş ve soykırım suçlarına maruz kalıyoruz" başlığıyla verdi.

Haberde, Abbas'ın Gazze'ye gitme kararına ve Türkiye, Mısır ve Ürdün'e Filistin davasına yönelik desteğinden dolayı övgüde bulunduğuna değinildi.

  • Mahmud Abbas'ın konuşması, resmî yayın kuruluşlarının yanı sıra Arap dünyasında varlık gösteren özel basın çevrelerinde de geniş yer buldu.

Suudi Arabistan merkezli "El-Arabiyye" kanalı, Abbas'ın konuşmasını internet sitesinden "Abbas TBMM'de: Gazze'ye gideceğim" başlığıyla yayınladı.

Suudi Arabistan'da çıkan "Eş-Şarkul-Avsat" gazetesi de geniş yer verdiği Abbas'ın konuşmasını, "Abbas TBMM'de: Filistin liderliğiyle Gazze'ye gitme kararı aldım" şeklinde okuyucularına sundu.

Mısır'da yayın yapan "Al Qahera News" de "Filistin Devlet Başkanı, BMGK'ye Gazze'ye erişimini güvence altına alma çağrısı yapıyor", "Abbas: İşgalci İsrail'in Gazze'deki barınma merkezlerinde her gün işlediği katliamlar karşısında uluslararası toplum sessiz kalıyor" gibi çeşitli başlıklarla öne çıkardı.

Katar merkezli Al Jazeera ve Al Araby televizyonları, Abbas'ın TBMM'deki konuşmasını, hükümet üyeleriyle birlikte Gazze Şeridi'ne gitme kararı ve BMGK'ya Gazze'ye ulaşmalarını güvence altına alma çağrısını öne çıkararak verdi.

Cezayir'de çıkan "El-Bilad" gazetesi de Abbas'ın açıklamalarını, "Mahmud Abbas, tüm Filistin liderliğiyle birlikte Gazze'ye gitme niyetini açıkladı" şeklinde duyurdu.