Gazze'deki okulların beşte dördü doğrudan vuruldu veya hasar gördü

İsrail'in Gazze'deki saldırıları binlerce masum sivili öldürmekle kalmıyor; aynı zamanda tüm eğitim faaliyetlerini de sonlandırarak nesiller boyu kayıplara sebep oluyor.
İsrail'in Gazze'deki saldırıları binlerce masum sivili öldürmekle kalmıyor; aynı zamanda tüm eğitim faaliyetlerini de sonlandırarak nesiller boyu kayıplara sebep oluyor.

Gazze Şeridi'ndeki beş okul binasından dördü, İsrail'in bölgeye düzenlediği saldırılarda doğrudan vuruldu veya hasar gördü. İşgal devletinin saldırıları yüzünden, 300 bini UNRWA öğrencisi olmak üzere Gazze'deki 625 bin çocuk tüm bir yıl okula gidemedi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'nde 300 bini UNRWA okullarının öğrencisi olmak üzere 625 bin çocuğun İsrail saldırıları nedeniyle bir eğitim yılını kaybettiğini belirtti.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yönetilen Küresel Acil Durumlar ve Uzun Süreli Krizlerde Eğitim Fonu olan "Education Cannot Wait" adlı kuruluşa konuştu.

İsrail saldırılarının, her iki kişiden birinin çocuk olduğu Gazze Şeridi'ndeki çocukları ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Lazzarini, saldırılar sonucu binlerce çocuğun öldürüldüğünü, binlercesinin de uzuvlarını kaybederek engelli kaldığını kaydetti.

"Gazze'de 300 bini UNRWA öğrencisi olmak üzere 625 bin çocuk, İsrail saldırıları nedeniyle bir eğitim yılı boyunca okula gidemedi."

UNRWA okullarının neredeyse yüzde 70'inin bombalandığı bilgisini veren Lazzarini, bu durumun da uluslararası insancıl hukukun açıkça göz ardı edildiğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 965 Filistinli öldü, 92 bin 294 kişi yaralandı.

İsrail, okullara yönelik saldırılarını artırdı

Geçtiğimiz hafta İsrail'in Gazze şehrinde yerinden edilmiş Filistinlilere ev sahipliği yapan Talbin Okulu’nu vurmasının ardından 100'den fazla kişi öldü. Birleşmiş Milletler, İsrail'i okullara yönelik saldırıları yoğunlaştırmakla suçladı.

Gazze'deki savaşın 7 Ekim'de başlamasından bu yana çok sayıda tahliye emri verilmesiyle birlikte, okullar genellikle kuşatma altındaki bölgede yaklaşık iki milyon yerinden edilmiş Filistinliye barınak sağlamak için kullanıldı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde vurduğu okullar.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde vurduğu okullar.
  • İsrail, Gazze'deki okullara, hastanelere ve üniversitelere defalarca saldırdı ve binaların askerî amaçlarla kullanıldığını iddia etti ancak hiçbir kanıt sunmadı.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca, eğitim kurulları okullar sivil nesneler olarak kabul edilir ve saldırılardan korunmalıdır. Ancak, sadece ağustos ayında 10 günlük bir süre içinde İsrail güçleri Gazze şehrindeki beş okulu vurarak 179'dan fazla kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi yaraladı.

UNICEF tarafından derlenen verilere göre, kasım ayından itibaren doğrudan vurulan okul sayısı beş kat arttı ve vurulan okul sayısı 60'tan neredeyse 340'a çıktı.