Sudan savaşı devam ederken yabancı ülkeler vatandaşlarını tahliye ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

Tahliye uçuşları bugün erken saatlerde devam ederken, yüzlerce kişi bir gecede askerî uçaklarla Sudan'dan çıkarıldı. Fakat milyonlarca yerli halk evlerinin içine kapandı, çoğunun suyu ve yiyeceği azaldı.

Milyonlarca sakinin evlerinde mahsur kaldığı, çoğunun su ve yiyeceğinin azaldığı başkent Hartum'da rakip askerî gruplar savaşırken, yabancı ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan çıkarmak için acele ediyor.

İnsanlar hafta sonu kaostan kaçmaya çalışırken, yabancı hükümetler kendi vatandaşlarını çıkarmak için Hartum'a uçak indirmeye ve konvoylar düzenlemeye başladı.
  • Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında 15 Nisan'da patlak veren çatışmalar bir insanî krizi tetikledi, en az 420 kişiyi öldürdü ve geride yanmış tanklar, yıkılmış binalar ve yağmalanmış ve ateşe verilmiş dükkanlar bıraktı.

Ülkeler diplomatlarını ve vatandaşlarını Sudan'ın başkentinden tahliye etmek için çabalıyor.

ABD, MH-47 Chinook helikopterlerini kullanan özel kuvvetlerin Cibuti'deki bir ABD üssünden Sudan'ın savaştan zarar görmüş başkentine girdiğini ve 100'den az kişiyi çıkarmak için yerde sadece bir saat geçirdiğini söyledi. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak da dün Twitter'da ülkesinin silahlı kuvvetlerinin "İngiliz diplomatlar ve ailelerinin Sudan'dan karmaşık ve hızlı bir şekilde tahliyesini" tamamladığını söyledi. Almanya ve Fransa da kendi vatandaşlarını ve diğer ülkelerden gelenleri tahliye etmeye başladıklarını duyurdular. İtalya, Hollanda ve Yunanistan ise dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de kurtarma çabaları planladıklarını söylediler. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çok sayıda milletten yaklaşık 100 kişiyi taşıyan bir Fransız uçağının "Cibuti"ye indiğini söyledi.

Beş milyonluk şehrin dört bir yanında ordu ve paramiliter birlikler, 15 Nisan'dan bu yana arkalarında yanmış tanklar, yıkılmış binalar ve yağmalanmış dükkanlar bırakarak şiddetli sokak savaşları yaptı.

Ülkenin Savunma Bakanlığı, tahliye edilenlerle Hartum'dan ayrılan bir İtalyan hava kuvvetlerine ait C-130'un Pazar gecesi Cibuti'deki bir hava üssüne indiğini söyledi. İtalya'nın büyükelçisini ve tahliyeye katılan askerî personeli taşıyan bir başka uçağın da gece geç saatlerde Cibuti'ye gelmesi bekleniyordu.

Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri çatışmaya başladı
Mecra

Türk vatandaşları Sudan'ın başkenti Hartum'da tahliyeyi bekliyor.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, yaklaşık 100 kişinin İspanyol askerî uçakları tarafından Hartum'dan uçurulduğu bildirildi - 30'dan fazla İspanyol ve geri kalanı Portekiz, İtalya, Polonya, İrlanda, Meksika, Venezuela, Kolombiya ve Arjantin'den-.

Ürdün'deki yetkililer, Port Sudan'dan tahliye edilen 343 Ürdünlüyü taşıyan dört uçağın Amman askerî havaalanına indiğini söyledi.

420'den fazla kişi öldü ve binlerce kişi de yaralandı.

Sudan'da 10 binden fazla vatandaşı olduğunu söyleyen Mısır, Hartum dışındaki şehirlerdeki vatandaşları tahliye için Port Sudan ve kuzeydeki Wadi Halfa'daki konsolosluk ofislerine gitmeye çağırdı.

Suudi Arabistan, Cumartesi günü tahliye edilenleri Cidde Limanı'nda tatlılar ve güllerle karşıladı.

Suudi Arabistan,91 Suudi uyruklu ve diğer ülke vatandaşları da dahil olmak üzere 157 kişiyi tahliye ettiğini söyledi. Suudi devlet televizyonu, Hartum'dan Port Sudan'a giden büyük bir araba ve otobüs konvoyunu gösterdi; burada bir donanma gemisi onları Suudi Arabistan'ın Cidde limanına götürdü.

Can kaybının 185'i geçtiği Sudan'daki çatışmaların geçmişi
Mecra

Gana, Hindistan ve Libya da halklarını eve getirmek için çalıştıklarını söyledi ve Rusya'nın Sudan Büyükelçisi Andrey Chernovol, Hartum'daki neredeyse tüm Rus vatandaşlarının Rus büyükelçiliği binasına taşındığını söyledi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, tahliye çalışmalarını toplanma noktalarında bizzat koordine etti.

Yabancı ülkelerin vatandaşlarını kurtarma çabası yerli halkı tedirgin ediyor

Yabancıların ülkeden kaçma mücadelesi, Sudanlılar arasında potansiyel arabuluculuk yapabilecek diplomatlar gittiğinde ne olacağına dair korkuları artırdı.

Bazı Sudanlılar, yerel halkın güvenliğinden çok yabancı uyruklulara ilgi gösteriyor gibi görünen rakip gruplara yönelik hayal kırıklığını da dile getirdi.

Sudan'daki çatışmalar, milyonlarca insanın temel hizmetlere erişiminden mahrum bırakıldığı yoksul ülkede insanî bir krizi tetikledi.

  • BM kuruluşları, binlerce Sudanlının Hartum'daki ve başka yerlerdeki çatışmalardan kaçtığını, ancak milyonlarca kişinin yeterli elektrik, yiyecek ve su olmadan patlamalar, silahlı çatışmalar ve yağma ortasında evlerine sığındığını söyledi.

Sudan'da, ateşkese rağmen çatışmalar devam ediyor
Mecra

Sudan'da giderek artan güvenlik krizi, vatandaşlarını gıda ve ilaçlar da dahil olmak üzere hayati mallara erişimin neredeyse tamamen çöktüğü felaketten kurtarmak için dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin tahliye misyonlarına yol açtı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'daki sağlık tesislerine yönelik çok sayıda ölümcül saldırıyı anlattı. Ayrıca "Sağlık görevlileri, ön saflardaki hemşireler ve doktorlar genellikle yaralılara ulaşamıyor ve yaralılar tesislere ulaşamıyor." diye tweet attı.

Sudan ordusu, Hartum'u isyancılardan temizlemeye başladı
Mecra

DSÖ, Pazar günü Sudan Sağlık Bakanlığı'nın şu ana kadar çatışmalarda en az 420 kişinin öldüğünü ve 3.700 kişinin yaralandığını belirten bir gönderisini retweet etti.

Japonya tahliye için 370 kişilik görev gücü kurdu.