Sudan'da, ateşkese rağmen çatışmalar devam ediyor
Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, dün yerel saatle 18:00'den itibaren yürürlüğe giren 24 saatlik ateşkes uluslararası toplumun ateşkes çağrısına rağmen devam ediyor. 270'ten fazla kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de yaralandı. Çatışmaların başlamasından bu yana başkentte işyerleri ve okullar kapatıldı, evlerine kapanan siviller de azalan yiyecek kaynakları, elektrik kesintileri ve akan su eksikliği nedeniyle giderek daha çaresiz hale geldi.
Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ABD'nin aracılık ettiği ateşkese meydan okuyarak bugün silahlanmaya devam etti.
Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, uluslararası toplumdan gelen çağrılara yanıt olarak yerel saatle 18.00'den itibaren 24 saat ateşkese uyacaklarını belirtmişti. HDK komutanı Muhammed Hamdan Dagalu da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini duyurmuştu.
- Ordu, "isyancı milisleri" ateşkese bağlı kalmamakla ve "ordu karargahı ve havaalanı çevresinde çatışmaları" sürdürmekle suçladı. Buna karşılık HDK de orduyu "ihlaller yapmakla" ve başkent çevresindeki kuvvetlerine ve üslerine "ara sıra saldırılar" düzenleyerek ateşkesi ihlal etmekle suçladı.
Günün erken saatlerinde, savaş uçaklarının ve patlamaların sesleri Hartum'da yankılandı. Komşu Omdurman ve Bahri kentlerinde oturanlar, binaları sallayan hava saldırıları ve uçaksavar ateşi bildirdi. Birleşmiş Milletler, ülkenin batısında da çatışmaların şiddetlendiğini söyledi.
Bin kişi Sudan'ın başkentini terk etti
Ordu ile paramiliter HDK arasında yaklaşık 270'ten fazla kişinin ölümüne neden olan çatışmalar hız kesmeden devam ederken binlerce kişi de bugün Sudan'ın başkentinden kaçtı.
Tanıklara göre, binlerce insan meseleyi kendi eline aldı ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu, bazıları arabalarla, diğerleri yaya olarak Hartum'daki evlerini terk etmeye başladı.
Sudanlılar yaygın elektrik kesintileri ve su kesintileri arasında mücadele ediyor
Çatışmaların neden olduğu yaygın elektrik kesintileri ve su kesintileri, Müslümanların şafak ile alacakaranlık arasında oruç tuttukları ve çoğu hastaneyi hizmet dışı bıraktıkları kutsal Ramazan ayının son günlerinde Sudanlıları zor durumda bıraktı.
Devletin dağıtım yetkilisi, çevrimiçi güç satın alımlarını yöneten sunucuların hizmet dışı kaldığını söylediği için Hartum sakinlerinden elektrik kullanımlarını sınırlamaları istendi.
Hastaneler hizmet dışı kaldı
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesinden yapılan açıklamada, hizmet dışı kalan hastanelerin 9'unun bombalandığı, 16'sının da zorunlu tahliye edildiği belirtildi.
- Başkent ve eyaletlerdeki 59 temel hastanenin sadece 20'sinin tamamen veya kısmen faaliyet gösterdiği ifade edilen açıklamada, bazıları hastanelerin sadece ilk yardım hizmeti verdiği, bunların da yetersiz personel, tıbbi malzeme, su ve elektrik nedeniyle kapatılma riski bulunduğu vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, 5 ambulansın, askeri güçlerin saldırısına uğradığı, bazı ambulansların da hasta nakletmek ve malzeme götürmek için geçişine izin verilmediği kaydedildi.